Παρασκευή 12 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ
Ενα βήμα πριν το "λουκέτο"

Τετρακόσιοι εργαζόμενοι που τώρα δουλεύουν από μία βδομάδα το μήνα (!), κινδυνεύουν να βρεθούν οριστικά στην ανεργία

Ενα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο και τη μετατροπή της σε αμιγώς εμπορική εταιρία βρίσκεται η επιχείρηση ιματισμού "Διεθνής Βιομηχανία Ενδυμάτων" στην Καλαμάτα, ενώ οι 400 εργαζόμενοί της - που εδώ και μήνες υποχρεώνονται να δουλεύουν κυκλικά μια βδομάδα τον μήνα (!) - κινδυνεύουν τώρα να βρεθούν τελείως στο δρόμο.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από πέρσι το Νοέμβρη, όταν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης επικαλούμενος προβλήματα οικονομικής ρευστότητας, εκβίαζε για προνομιακή ρύθμιση των χρεών του προς τις τράπεζες (ύψους 4 - 5 δισ. δρχ.) και για νέο δάνειο ύψους 1,2 δισ. δραχμών, με επιδοτούμενο επιτόκιο, αλλά και επιδότηση του κόστους εργασίας. Δε δίστασε, δε, να χρησιμοποιήσει σαν εκβιαστικό ατού τους εργαζόμενους, υποχρεώνοντάς τους πότε να δουλεύουν μόνο 10 ή 15 μέρες το μήνα, πότε θέτοντάς τους σε αναγκαστικές άδειες.

Το προκάλυμμα για την απαίτηση της προνομιακής μεταχείρισης ήταν η ένταξη της περιοχής της Καλαμάτας στον νόμο περί φθινουσών περιοχών. Ωστόσο, η απάντηση απ' το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ήταν αρνητική. Τα εναλλακτικά εκβιαστικά σενάρια του ιδιοκτήτη, Ν. Μανιατάκη,ήταν ή συνέχιση της λειτουργίας με 120 εργαζόμενους ή κλείσιμο και μετατροπή της επιχείρησης σε εμπορική. Στο μεταξύ πριν λίγες μέρες η BANK OF AMERICA, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δανειοδότηση της επιχείρησης ώστε να παραμείνουν 120 άτομα προσωπικό, λόγω του ότι υπάρχει δικαστική διένεξη με άλλη επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη σχετικά με την απόκτηση της φίρμας "Αμερικανίνο".

Το σωματείο αποφάσισε να προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση προκειμένου να προγραμματιστούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ