Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κατήφορος μακράς διάρκειας στα επιδόματα

Η προτελευταία αναπροσαρμογή του επιδόματος ανεργίας έγινε το Σεπτέμβρη του 1995, επί υπουργίας Στ. Τζουμάκα,κατά 10%,όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Εκείνη η αναπροσαρμογή είχε συνοδευτεί με την υπόσχεση ότι αρκετά σύντομα θα γινόταν νέα αύξηση. Μάλιστα ο διοικητής του ΟΑΕΔ εμφανιζόταν τότε αρκετά αισιόδοξος, κάνοντας λόγο για διαμόρφωση του βασικού ημερήσιου επιδόματος ανεργίας στο 70% περίπου του βασικού μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη, μέσα στο 1997.

Χρειάστηκε να γίνει ανασχηματισμός, ώστε να ανακινηθεί ξανά το θέμα της αύξησης του επιδόματος. Τότε όμως ξεχάστηκαν οι εξαγγελίες περί δραστικής αύξησης. Η νέα αναπροσαρμογή του επιδόματος κατά 10% ισχύει από την 1 Ιούλη. Σύμφωνα με αυτή, το βασικό ημερήσιο επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκε στις 2.836 δραχμές από 2.578 δραχμές και έφτασε στο 49.2% του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 258 δραχμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα ανεργίας έφτασε στο 66,6% του βασικού μεροκάματου το 1989 και από τότε είναι συνεχώς πτωτική η τάση του. Μόνη εξαίρεση το 1993, όπου από 40% αυξήθηκε στο 50%.Μετά και από αυτή την αναλαμπή άρχισε ξανά ο κατήφορος.

Η αντίληψη που κυριαρχεί στον ΟΑΕΔ τώρα, και προβάλλεται με σθένος, είναι η ανάγκη ενίσχυσης της λεγόμενης "ενεργητικής επιδότησης", σε αντιδιαστολή με την "παθητική επιδότηση"... Ετσι, όπως προβλέπει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ο άνεργος θα αξιοποιεί τα "μερίδια εργασίας και κατάρτισης". Μετά από αυτό δεν απέχει πολύ η ώρα όπου η "κλασική" επιδότηση της ανεργίας θα αποτελέσει παρελθόν και τυπικά.

Αυτή η κατεύθυνση συμβαδίζει και με τις χαρακτηριστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη,κατά τη διάρκεια της συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης για την ανεργία στη Βουλή, μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ.Ανάμεσα στα άλλα ο πρωθυπουργός είχε πει τότε ότι "οι άνεργοι έχουν μερικές φορές περισσότερα κίνητρα να μείνουν άνεργοι παρά να εργαστούν"!Προφανώς εννοούσε το ημερήσιο επίδομα των 2.836 δρχ., το οποίο κατά τη γνώμη του αρκεί για να ζήσει ένας άνεργος τόσο άνετα, ώστε να μη θέλει να ξαναδουλέψει! Οι πρόσθετες "κορόνες" του υπέρ της "ευέλικτης μετακίνησης" των εργαζομένων και ενάντια "στην εμμονή σε ξεπερασμένες μορφές απασχόλησης" είναι χωρίς αμφισβήτηση αναφορές που επηρεάζουν καθοριστικά τόσο την πορεία του ΟΑΕΔ όσο και την τύχη του συστήματος επιδότησης της ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ