Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με τα λεφτά των εργαζομένων

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 1996 έχει καταρτιστεί, αλλά τα 220 δισ. δραχμές για την ενίσχυση των εργοδοτών ορίζεται να δοθούν έτσι κι αλλιώς από το δικό του ταμείο

Τα έσοδα του ΟΑΕΔ προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις εισφορές των εργαζομένων, αλλά και των εργοδοτών, οι οποίες όμως συνυπολογίζονται στο περιβόητο "κόστος εργασίας", το οποίο αν και στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι βιομήχανοι επιδιώκουν πολύπλευρα να το μειώσουν, με το πρόσχημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Επίσης ο Οργανισμός επιχορηγείται σε ένα μικρό ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ αξιοποιεί και επιδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Στα πλαίσια του ΟΑΕΔ έχουν συσταθεί δυο λογαριασμοί. Ο ΕΚΛΑ και ο ΕΛΠΕΚΕ,για την ανεργία και την επαγγελματική εκπαίδευση αντίστοιχα, οι οποίοι απορροφούν ειδικές εισφορές που καταβάλλουν εργαζόμενοι και εργοδότες.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 1996, τα έσοδά του αναμένονταν να είναι περίπου 343 δισ. δραχμές έναντι των 296,5 δισ. δραχμών που είχαν προϋπολογιστεί το 1995. (Η μη ύπαρξη απολογισμού αφήνει αδιευκρίνιστο πόσα χρήματα, πώς και πού, δόθηκαν για κάθε τομέα το 1995).Η αύξηση των 46,5 δισ. δραχμών, που υπολογίστηκε σε 8% από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, έχει να κάνει με την αύξηση κατά 7% της κρατικής επιχορήγησης, όπως προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά και από την προσδοκία της διοίκησης του Οργανισμού ότι θα αυξηθεί η επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 44%!Λίγες μέρες, όμως, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού οι προσδοκίες διαλύθηκαν.Το ΔΣ του ΟΑΕΔ αναπροσάρμοσε τον Προϋπολογισμό του μετά τη γνωστοποίηση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ότι αντί για τα αναμενόμενα 83 δισ. δραχμές θα δοθούν μόνο τα 57 δισ. δραχμές!

Η κρατική επιδότηση προς τον ΟΑΕΔ είναι περισσότερο φορέας προβλημάτων, παρά ενίσχυσης (έστω και μικρής) του έργου του. Πολλά από τα χρήματα δίνονται για κάλυψη προγραμμάτων που έχουν θεσπίσει άλλοι φορείς. Ετσι, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επιχορηγεί τον ΟΑΕΔ και για το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων σε παραμεθόριες περιοχές. Πριν λίγους μήνες ο ΟΑΕΔ αναγκάστηκε να "παγώσει" τη συνέχιση του προγράμματος, επειδή το υπουργείο δεν έδινε τα απαραίτητα κονδύλια και ο Οργανισμός αναγκαζόταν να επιδοτεί τις επιχειρήσεις με τα χρήματα των εργαζομένων!Μετά από παρεμβάσεις, δόθηκαν 3 δισ. δραχμές, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Παρ' όλα αυτά οφείλονται ακόμα περισσότερα χρήματα στον ΟΑΕΔ για τον ίδιο λόγο από προηγούμενα χρόνια!

Καθυστερήσεις όμως παρατηρούνται και στις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση,όπου παρατηρείται ροή "σταγονόμετρου" προς τα ταμεία του ΟΑΕΔ για πολλά προγράμματα. Από την άλλη ο Οργανισμός καταβάλλει κανονικά την εθνική συμμετοχή του 25% για τα προγράμματα που εκτελεί.

Ο ΟΑΕΔ ζητούσε αύξηση της επιδότησής του για να καλυφθεί η κρατική συμμετοχή του 25% στα κοινοτικά προγράμματα, η οποία δε δόθηκε στον Οργανισμό τα προηγούμενα χρόνια, η συμμετοχή στα προγράμματα κοινωνικού αποκλεισμού και υψηλών θυλάκων ανεργίας, που επίσης δε δόθηκε, η συμμετοχή για τα τεχνικά έργα που χρηματοδοτούσε το Α Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τα οποία δε χρηματοδοτούνται πια από την Ευρωπαϊκή Ενωση!

Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, οι δαπάνες για "ανεργία - στράτευση - αφερεγγυότητα" θα είναι 156,5 δισ. δραχμές, έναντι 130,5 δισ. δραχμών που είχαν προϋπολογιστεί το 1995. Για την "απασχόληση" προβλέπονται 36,4 δισ. δραχμές, έναντι 29,1 δισ. δραχμών το 1995. Για την "εκπαίδευση" 28,5 δισ. δραχμές, έναντι 21,2 δισ. δραχμών το 1995. Για "παροχές πρόνοιας" 4,8 δισ. δραχμές, έναντι 3,7 δισ. δραχμών. Για τους λογαριασμούς ΕΛΠΕΚΕ - ΕΚΛΑ 31,2 δισ. δραχμές έναντι 28,9 δραχμών. Ειδικά για αυτούς τους λογαριασμούς προβλέπεται να διατεθούν, αναλυτικά, 16,1 δισ. δραχμές για τον ΕΛΠΕΚΕ και 15,1 δισ. για τον ΕΚΛΑ (Ειδικός Λογαριασμός Καταπολέμησης Ανεργίας). Επίσης οι συνολικές δαπάνες επαγγελματικής κατάρτισης υπολογίζονται σε 38,9 δισ. δραχμές.

Πάντως, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη δήθεν ενίσχυση της απασχόλησης προβλέπει ότι ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των νέων μέτρων επιδότησης των εργοδοτών, το οποίο προβλέπεται να φτάσει τα 220 δισ. δραχμές. Από αυτά τα χρήματα ο ΟΑΕΔ καλείται να δώσει τα 160 δισ. δραχμές, τα οποία αντιστοιχούν στο ποσό που θα διατεθεί για την ανεργία, τη στράτευση και την αφερεγγυότητα!

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού στις 27 και στις 28 Φλεβάρη. Οπως και τις προηγούμενες φορές, έτσι και φέτος δεν υπήρξε απολογισμός για την προηγούμενη χρονιά. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ρ. Σπυρόπουλος είχε αποδώσει τη μη κατάθεση απολογισμού στα στενά περιθώρια χρόνου. Εχει σημασία όμως να παρατηρηθεί ότι το 1995 υπήρξε, σύμφωνα με προφορική ενημέρωση προς τα μέλη του ΔΣ του ΟΑΕΔ τον περασμένο Ιούλη, απόκλιση σε σημαντικό βαθμό στα προϋπολογιζόμενα έσοδα. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω στοιχεία: Στον προϋπολογισμό του 1995 του ΟΑΕΔ αναφέρονταν ως έσοδα του Οργανισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό 9 δισ. δραχμές και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 5,5 δισ. δραχμές. Τελικά δόθηκαν στον Οργανισμό 6 εκατ. δραχμές! Από την Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένονταν 39,5 δισ. δραχμές, δόθηκαν ...500 εκατ. δραχμές!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ