Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Αναπροσανατολισμός με την πλάτη γυρισμένη στους ανέργους

Στον "αστερισμό" της "Λευκής Βίβλου", της διά βίου κατάρτισης και της "ενεργητικής επιδότησης της ανεργίας" κινείται πια ο ΟΑΕΔ, που μετατρέπεται γοργά σε οργανισμό στήριξης των εργοδοτών

"Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) είναι το κύριο όργανο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής για την απασχόληση και αποβλέπει στην εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη γρήγορη προσαρμογή της προσφοράς εργασίας προς τις απαιτήσεις της ζήτησης, σε αρμονία με το εκάστοτε Πρόγραμμα Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας".

Το παραπάνω απόσπασμα, από έκδοση του ΟΑΕΔ για το "σήμερα και το αύριο" του Οργανισμού, αποτυπώνει με σαφήνεια την απόλυτη εξάρτησή του από τις κυβερνητικές κατευθύνσεις για τη διαχείριση και αξιοποίηση των χρημάτων που προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών (σαν προέκταση του εργατικού μισθού λογίζονται οι τελευταίες), τα οποία αποτελούν και το κύριο έσοδο του ΟΑΕΔ.

Με δεδομένο ότι η κυβερνητική πολιτική και στον τομέα της απασχόλησης στρέφεται όλο και πιο δραστικά στη χρηματοδότηση των εργοδοτών για τη δημιουργία "κινήτρων" αύξησης της απασχόλησης και στην απορρόφηση των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, είναι επόμενο ότι και ο Οργανισμός κινείται σε αυτά τα πλαίσια. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση δήθεν της απασχόλησης,το οποίο αφορά σε μεγάλο βαθμό και τον ΟΑΕΔ, καταρτίστηκε από ομάδες εργασίας ή "συνεργεία" - όπως συνηθίζει να τα ονομάζει ο υπουργός Ε. Γιαννόπουλος - του ΟΑΕΔ, υπό την άμεση και καθοριστική εποπτεία του διοικητή του Ρ. Σπυρόπουλου.

Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να χαρακτηριστεί ο ΟΑΕΔ ένα "μελίσσι" που σφύζει από δραστηριότητα στην προσπάθειά του να οικοδομήσει μια νέα "πολιτική απασχόλησης" με βάση τα νέα δεδομένα της ...κατάρτισης και προπαντός της "ευελιξίας στην αγορά εργασίας" και της "Λευκής Βίβλου", όπως ανοιχτά υποστηρίζουν σε αρθρογραφία τους στελέχη του Οργανισμού.

Ο Οργανισμός Απασχολήσεως και Ασφαλίσεως Ανεργίας ιδρύθηκε το 1954 με το ΝΔ 2961/1954 και μετονομάστηκε σε Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού με το ΝΔ 212/1969. Ο ΟΑΕΔ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, "αυτόνομος" τυπικά Οργανισμός υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας. Χρόνια τώρα επιτελεί ένα έργο ενίσχυσης των ανέργων, το οποίο σαφώς μπορεί να βελτιωθεί.

Σήμερα όμως δίνεται βάρος στην αλλαγή του προσανατολισμού του, με τη βοήθεια και της νομοθετικής "στήριξης" που φροντίζει να παρέχει η κυβέρνηση. Η αλλαγή στον προσανατολισμό του ΟΑΕΔ δεν είναι υποκειμενική διαπίστωση. Ο ίδιος ο Οργανισμός αναφέρει στα επίσημα έγγραφά του: "... σημαντικοί εξωγενείς παράγοντες και αλλαγές έχουν μεταβάλει τη συνολική διάρθρωση και εικόνα του οργανισμού. Εχουν διαφοροποιηθεί δραστικά τα στοιχεία του "σήμερα" και του "αύριο" του ΟΑΕΔ, ώστε να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στις απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς εργασίας".

Μάλιστα αυτή η προσπάθεια, που από τα αρμόδια στελέχη του ΟΑΕΔ ερμηνεύεται σαν κίνηση μεγαλύτερης ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας..., συγκεντρώνει και τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ σε μια σειρά αποφάσεις, ανεξάρτητα από το φορέα που εκπροσωπούν αυτά τα μέλη. Το γεγονός αυτό είναι στοιχείο που χρησιμοποιούν ανώτερα στελέχη του ΟΑΕΔ για να προβάλλουν την επιτυχία της συνεργασίας των "κοινωνικών εταίρων"! Συνεργασία, που θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική για τη λειτουργία του Οργανισμού.

Ενα παράδειγμα αυτής της συναίνεσης και του χαρακτήρα της είναι ότι την τελευταία φορά που συζητήθηκε ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα για τους επιδοτούμενους άνεργους, μόνο ένα μέλος του ΔΣ (ο ένας από τους τρεις εκπροσώπους των εργαζομένων που προέρχεται από την ΕΣΑΚ) διαφώνησε με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή διευκρίνιζε ότι την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 10%,η οποία πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη του 1995, τη δικαιούνταν μόνο όσοι επιδοτούνταν από 1.9.1995! Για τους ήδη επιδοτούμενους άνεργους δεν έγινε αναπροσαρμογή του επιδόματος! Ετσι για ένα διάστημα δυο άνεργοι με παρόμοιες προϋποθέσεις επιδότησης, εισπράττανε διαφορετικό ποσό με βάση την ημερολογιακή διάκριση ένταξης στο Ταμείο Ανεργίας! Αυτή η τακτική συνεχίζεται ακόμα, κάθε φορά που αναπροσαρμόζεται το επίδομα ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ