Παρασκευή 26 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡ. ΜΑΡΙΝΟΥ
Βιάζονται να κλείσουν πολλά

Γιατί η Ασφάλεια νιώθει την ανάγκη να διοχετεύει ψευδείς πληροφορίες; Γιατί η κυβέρνηση υιοθετεί την εκδοχή της αυτοκτονίας πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες; Γιατί οι διωκτικές αρχές βιάστηκαν να συλλάβουν κάποιον, που είχαν υπό πλήρη έλεγχο, τη στιγμή μάλιστα που τους ενδιέφεραν οι κινήσεις του;

Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ενώ ταυτόχρονα από το βράδυ της Τρίτης, όταν βρέθηκε νεκρός ο Χριστόφορος Μαρίνος στην καμπίνα 53 του πλοίου "Πήγασος", είναι αξιοσημείωτη η στάση των αστυνομικών αρχών να προδικάζουν με βεβαιότητα ότι το θύμα αυτοκτόνησε. Ιδιαίτερα περίεργη είναι και η "υπόθεση της Χαριλάου Τρικούπη", τόσο για το χρόνο της εκδήλωσής της, όσο και για την "ουσία" των... αποκαλύψεών της.

Απορίες δημιουργεί η εμπλοκή του Χρ. Μαρίνου στην ένοπλη επίθεση κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Ιούνη, τώρα που ο "δράστης" δεν μπορεί να μιλήσει. Αλλωστε, όλα έγιναν εκ των υστέρων. Ο "συνεργός" φίλος του, Π. Δριμύλης,συνελήφθη και "ομολόγησε", αφού ο Χρ. Μαρίνος είχε πεθάνει. Ολο αυτό το διάστημα δεν αναφέρθηκε ποτέ το όνομά του σ' αυτή την υπόθεση. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δε συζητήθηκε ούτε καν στο χώρο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, όπου είχαν δει και συζητήσει με το δράστη ένας αστυφύλακας και ένας θυρωρός, αφού, πριν επιτεθεί, θέλησε να τους παραδώσει κάποια έγγραφα... Αλλωστε, πώς ένας άνθρωπος που παρακολουθείται στενά - και όχι μόνο εξαιτίας των περιοριστικών όρων - μπορεί να κινηθεί με τέτοια άνεση, να κουβαλάει όπλο και να πυροβολεί αστυνομικούς;

Πολλά "εκ των υστέρων"

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της δικογραφίας, δράστης της επίθεσης είναι ο Χρ. Μαρίνος και συνεργάτης του ο Π. Δριμύλης. Ο τελευταίος πιάστηκε στις 11 το βράδυ της Τρίτης - γύρω στις 7.45 είχε σκοτωθεί ο Μαρίνος - και η σύλληψή του, κατά την Αστυνομία, είχε διαταχθεί νωρίτερα. Μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης ο φάκελος διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία άσκησε δίωξη κατά του Π. Δριμύλη για απλή συνεργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ο δράστης θα απολογηθεί σήμερα στην 1η ειδική ανακρίτρια.

Η δεύτερη δικογραφία, αυτή που σχηματίζεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά για τις συνθήκες θανάτου του Χρ. Μαρίνου, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αναμένεται να καταθέσουν περισσότεροι από είκοσι μάρτυρες, ανάμεσά τους και ο ψυχίατρος που παρακολουθούσε τον Χρ. Μαρίνο, ο οποίος αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα. Ωστόσο, τόσο οι συγγενείς του θύματος, η φίλη του, όσο και ο δικηγόρος του, Κ. Ντάλτας,σημειώνουν ότι αυτά δεν ήταν αρκετά, λόγω και του χαρακτήρα του, για να τον οδηγήσουν σε αυτοκτονία. Οταν μάλιστα φεύγει, παράνομος, για διακοπές! Εκτός, ίσως, κι αν εξωθήθηκε σ' αυτή την πράξη...

Απ' την άλλη πλευρά, η Αστυνομία, από την αγωνία της προφανώς να στηρίξει την εκδοχή της αυτοκτονίας, "συνελήφθη" χτες ψευδόμενη. Στις περιπτώσεις αυτοκτονίας το περίστροφο αφήνει στην παλάμη του αυτόχειρα ίχνη πυρίτιδας. Η Αστυνομία διέδιδε έτσι ανεπίσημα, από το βράδυ της Τετάρτης, ότι πυρίτιδα βρέθηκε στο αριστερό χέρι του Χρ. Μαρίνου. Μόνο που για να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο πρέπει να αφαιρεθεί δέρμα από την παλάμη του θύματος και να μεσολαβήσει ιστολογική εξέταση σε ειδικά εργαστήρια. Χτες ο ιατροδικαστής Ηλ. Μπογιόκας βεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος, ούτε ο συνάδελφός του Δ. Μπούκης πήραν ποτέ ανάλογο δείγμα. Δείγμα πήραν μόνο από το σημείο του τραύματος στο κρανίο του θύματος, ώστε από την ανάλυσή του στο ιστολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών να διευκρινιστεί η φορά της σφαίρας.

Θολά σημεία

Εδώ βρίσκεται ένα ακόμη από τα θολά σημεία της υπόθεσης, για το οποίο κλήθηκε χτες από τις εισαγγελικές αρχές του Πειραιά να καταθέσει ο ιατροδικαστής Δ. Μπούκης. Η αρχική εκτίμηση του ιατροδικαστή ήταν πως το θύμα πυροβολήθηκε από τα δεξιά προς τα αριστερά. Αργότερα, όταν αποκαλύφθηκε πως ο Μαρίνος ήταν αριστερόχειρας, η επίσημη γνωμάτευση έλεγε πια για φορά από αριστερά προς τα δεξιά.

Η βαλλιστική εξέταση έδειξε πως το περίστροφο που βρέθηκε στην καμπίνα δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε καμιά τρομοκρατική ενέργεια. Σημειώνεται, όμως, ότι οι ιατροδικαστές δεν το είδαν στο χώρο που βρέθηκε, αλλά τους παραδόθηκε από τους αστυνομικούς των ΕΚΑΜ σε σακουλάκι. Η φίλη του Χρ. Μαρίνου υποστηρίζει στην κατάθεσή της ότι δεν είχε δει το όπλο. Από τις καταθέσεις, πάντως, φαίνεται πως η Αστυνομία έχει κατορθώσει να "δέσει τον γάιδαρό της", καθώς εξασφαλίστηκαν μάρτυρες που δηλώνουν πως οι 8 των ΕΚΑΜ δεν άνοιξαν μόνοι τους την πόρτα της καμπίνας, αλλά ήταν παρόντες εκεί ένας αξιωματικός του Λιμενικού και μέλη του πληρώματος. Παραμένει ανοιχτό το τι έγινε στο προηγούμενο νεκρό δεκάλεπτο μεταξύ της ώρας που μίλησε ο θαλαμηπόλος με τον Μαρίνο και της ώρας που έσπασαν την πόρτα οι αστυνομικοί χωρίς στο ενδιάμεσο να ακουστεί πυροβολισμός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλά τα ερωτήματα για το περιστατικό στο Βερολίνο(2016-12-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-07-28 00:00:00.0)
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τους δύο ειδικούς φρουρούς(2010-06-08 00:00:00.0)
Τριπλή επίθεση αυτοκτονίας(2006-12-01 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια για την εύκολη "αυτοκτονία"(1996-07-30 00:00:00.0)
Σύγχυση ρόλων(1996-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ