Σάββατο 27 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί κύριε Πάγκαλε;

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Θόδωρος Πάγκαλος στο CNN και συνέπεσε με την 22η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο Ελληνας ΥΠΕΞ θεωρεί ότι το πρόβλημα της ασφάλειας στο νησί, που αποτελεί το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού, μπορεί ν' αντιμετωπιστεί με την αποστρατικοποίηση της νήσου και την εγκατάσταση δύναμης του ΝΑΤΟ ή άλλης πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης.

Δηλαδή, ο Ελληνας ΥΠΕΞ έρχεται μετά από 22 χρόνια να δικαιώσει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου, παραβλέποντας όσα διαδραματίζονται στη Βοσνία, όπου η παρουσία πολυεθνικής δύναμης με πυρήνα το ΝΑΤΟ οδήγησε σε κατάλυση κάθε κυριαρχίας, αφού η Δύση καθορίζει πλέον ακόμη και τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Ετσι, η παράδοση της Κύπρου στον πλήρη έλεγχο του ΝΑΤΟ αποτελεί και την προσφορότερη μέθοδο για τον πολιτικό έλεγχο της νήσου, αφού η ισχύς του ΑΚΕΛ, που επιβεβαιώνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, προβληματίζει τη Δύση.

***

Ομως, ο έλεγχος της Κύπρου από το ΝΑΤΟ προκαθορίζει και το πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος, το οποίο θα αντιμετωπιστεί στα πλαίσια της λογικής της διαμόρφωσης ενός συνολικού συστήματος ασφάλειας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μ. Ανατολής. Ταυτόχρονα, προαναγγέλλει και τη λογική της αντιμετώπισης των αξιώσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο. Δεδομένου του πρωταγωνιστικού ρόλου της Τουρκίας στη διαμόρφωση του μεταψυχροπολεμικού συστήματος ασφάλειας στην περιοχή, όπου έχει χαρακτηριστεί ως κράτος "πρώτης γραμμής" για το ΝΑΤΟ, είναι ολοφάνερο ότι η αντιμετώπιση των δύο προβλημάτων στα πλαίσια αυτής της λογικής θα ευνοήσει τις τουρκικές αξιώσεις σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Παράλληλα, η άποψη του κ. Πάγκαλου παρέχει τη δυνατότητα για την εύσχημη κατάργηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου, που ικανοποιεί τις αξιώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν από την πρέσβειρα Μαντλίν Ολμπράιτ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα.

***

Ομως, οι δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ ίσως να εντάσσονται στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου για την περιοχή της Μ. Ανατολής. Είναι γνωστές οι αντιδράσεις του τουρκικού Κοινοβουλίου για την παρατεινόμενη παρουσία της πολυεθνικής δύναμης στο Ιντσιρλίκ, όπου εδρεύει με πρόσχημα την προστασία των Κούρδων. Εξάλλου η πολιτική προσέγγισης του Ερμπακάν με τα γειτονικά ομόθρησκα κράτη δε συμβιβάζεται με την παρουσία ξένων δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος που θα επιτηρούν την περιοχή! Μάλιστα, τον περασμένο Γενάρη το ΑΠΕ και το "Ρόιτερ" είχαν πληροφορήσει για το ενδεχόμενο της μεταφοράς της πολυεθνικής από το Ιντσιρλίκ στην Κύπρο. Οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου μήπως προαναγγέλλουν αυτή τη μετακίνηση;

Δημήτρης ΜΑΚΡΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ