Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστικό τέλος - πρόκληση

"Θέλετε και λίγο πολιτισμό; Πληρώστε!", σημαίνει η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού ότι θα επιβληθεί Πολιτιστικό τέλος 3.000 δρχ., ετησίως ανά άτομο.Δήλωση που έκανε στη συνάντηση δήμων για το - κοινοτικού σχεδιασμού - λεγόμενο "Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων" (ΕΠΔΠ), η οποία έγινε το Σαββατοκύριακο στη Βέροια. Συνάντηση, στην οποία φάνηκαν μερικά από τα προβλήματα που συνοδεύουν το ΕΠΔΠ, παρότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση δήμοι, όπως και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των "Κέντρων" του ΕΠΔΠ, είναι... αρκούντως κυβερνητικοί.

Ο υπουργός βάσιμα είπε ότι "τα προβλήματα του ΕΠΔΠ δεν οφείλονται σε αντίθεση ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και το θεσμό, αλλά στο θεσμό και τις τοπικές κοινωνίες". Πράγματι, παρά τις αρχικές εξαγγελίες του ΥΠΠΟ, ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας του θεσμού, στερεί από την ΤΑ το λόγο και τη συμμετοχή στις αποφάσεις και δραστηριότητες των ιδιωτικού δικαίου "Κέντρων", τα οποία χρηματοδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια. Ο υπουργός όχι μόνο δεν αντιμετώπισε αυτόν τον παραμερισμό των δήμων από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές, αλλά τους ζήτησε "να δώσουν στους καλλιτεχνικούς διευθυντές τη δυνατότητα όχι μόνο της επεξεργασίας ενός οράματος, αλλά και της υλοποίησής του".Δηλαδή, τουςζήτησε... να μη ζητούν το λόγο, για τις ερήμην τους αποφάσεις και επιλογές των διορισμένων από το ΥΠΠΟ και ιδιωτικοοικονομικών στόχων, καλλιτεχνικών διευθυντών. Καλλιτεχνικών διευθυντών, που θα τους κάνει και νομοθετικά"κράτος εν κράτει" στα όρια των δήμων, ενδυναμώνοντας και το ΕΠΔΠ ως"Διεύθυνση" του ΥΠΠΟ, με το Πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει στο όνομα δήθεν της "αποκέντρωσης".

Στους δήμους υποσχέθηκε "διεύρυνση" των προγραμματικών συμβάσεων με το ΥΠΠΟ, στα πλαίσια του ΕΠΔΠ, με την οποία όμως θα επιβάλλεται"Πολιτιστικό τέλος, το οποίο θα μπορεί να καλύψει το επενδυτικό τμήμα της προγραμματικής σύμβασης".Απλοελληνικά είπε: Αν θέλουν οι δήμοι να τους δώσει το ΥΠΠΟ επιχορήγηση από το μόχθο του λαού, θα πρέπει και η δημοτική αρχή να υποχρεώσει το λαό να πληρώνει διπλά για τον πολιτισμό. Να χαρατσώνει ετησίως, ανά κεφαλή, τα μέλη κάθε οικογένειας του δήμου.Γιατί; Διότι "η εποχή των αδέσποτων χρηματοδοτήσεων έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί για το ΥΠΠΟ. Η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω του Πολιτιστικού Δελτίου",το οποίο έχει συντάξει το ΥΠΠΟ και με τα κριτήρια του οποίου - και μόνο - θα αξιολογούνται και θα χρηματοδοτούνται εκείνες οι εκδηλώσεις δήμων "που έχουν χαρακτηριστικά εθνικής εμβέλειας".Και για να εξωραϊσει όλα αυτά τα κυνικά, ο υπουργός προσέφυγε και σε λογοτεχνίζουσες εκφράσεις που και παραπλανούν και δεν κοστίζουν τίποτε: "Το ζητούμενο του Πολιτισμού είναι να ανθίσουν όλα τα λουλούδια στην περιφέρεια. Και ορισμένα από αυτά οφείλουμε να τα προωθήσουμε για να αποκτήσουν υπερεθνική κλίμακα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ