Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ποιος είναι ο ... Μάρκος Βαμβακάρης;"

Καταγγελία για αυθαίρετη παρέμβαση πολυεθνικής δισκογραφικής εταιρίας

Την αλλοίωση του υλικού του ειδικού ένθετου, που συνοδεύει τον καινούριο δίσκο του Στέλιου Βαμβακάρη, με τίτλο "Σ' ένα μπαρ του Μισισσιπή, ένας ναύτης απ' τη Σύρα", καταγγέλλει με επιστολή του ο Κώστας Χατζηδουλής,στον οποίο ανήκει η επιμέλεια του ένθετου. "Για μένα, αναφέρει ο Κ. Χατζηδουλής, που συνέλαβα την ιδέα, την οργάνωσα και την υλοποίησα, η έκδοση αυτή είναι ένα μουσικό χρονικό, με αρχή, μέσα και τέλος". Το αρχικό υλικό, όμως, το άφησε εκτός έκδοσης η πολυεθνική εταιρία "Πόλυγκραμ", με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου Αντ. Ιωάννου. Οπως καταγγέλλουν οι δημιουργοί του δίσκου, που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για το θέμα, "αυθαίρετα και φασιστικά, κρυφά, κυριολεκτικά πίσω από τις πλάτες μας, τύπωσε το ένθετο, χρησιμοποιώντας αποσπασματικά - "άρτσι μπούρτζι" - κάποια κείμενα.Και αφήνοντας απέξω υλικό χρήσιμο, τόσο για τη συγκεκριμένη έκδοση, όσο και για την ιστορία του τραγουδιού γενικότερα. Γιατί λυπήθηκε 5 - 6 σελίδες ή γιατί "έτσι γούσταρε"".

Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι δημιουργοί πληροφορήθηκαν για το γεγονός 48 ώρες πριν από την έκδοση του δίσκου, ότι ο εν λόγω διευθυντής δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις τους για το θέμα και προχώρησε στην κυκλοφορία, παραπέμποντάς τους στο δικηγόρο της εταιρίας με βασικό σκεπτικό το "Εγώ αποφασίζω".

""Αποφασίζει" αυτός για μας, τονίζεται. Για τη γνώση μας, για την αισθητική μας, για τη ζωή μας. Ερήμην μας. Προσπαθώντας να επιβάλει εκ νέου μια νοοτροπία ενάντια στην οποία έχουν γίνει αιματηροί αγώνες...".

Υπογραμμίζεται επίσης ότι "οι σουλατσαδόροι των πολυεθνικών που κατά καιρούς επωμίζονται ρόλους "διευθυντών" στη χώρα μας δεν έχουν ιδανικά. Ιδανικό τους είναι να δολοφονούν κάθε μέρα το δικό μας ιδανικό, προσβάλλοντας τα ήθη μας ως χώρα και βυθίζοντας τον πολιτισμό μας στο βόθρο τους". Επίσης, τονίζεται η ανάγκη "το επίσημο κράτος, η Βουλή, τα κόμματα, ο Τύπος, τα ΜΜΕ, ο πνευματικός και καλλιτεχνικός χώρος να πάρουν θέση απέναντι σε τέτοιες "πρωτοβουλίες", εξηγώντας σε όποιον προβάλει τέτοιες διαθέσεις ότι "Εγώ αποφασίζω για σας, ερήμην σας" είναι μια κάπως παρωχημένη αντίληψη".

"Οταν πρωτοείδα, καταλήγει ο Κ. Χατζηδουλής, πριν λίγους μήνες το συγκεκριμένο άνθρωπο και του είπα ότι ο δημιουργός αυτού του δίσκου είναι γιος του Μάρκου Βαμβακάρη με αφόπλισε, ρωτώντας με: "Ποιος είναι ο ...Μάρκος Βαμβακάρης;"".

Μπορεί το ένθετο να δέχτηκε τις παραπάνω παρεμβάσεις, το μουσικό υλικό, όμως, του δίσκου, χαρακτηρίζεται από το λαϊκό ήχο. Τραγουδούν οι Στέλιος Βαμβακάρης (σύνθεση, στίχος) και Ερωφίλη και συμμετέχουν οι μουσικοί Σπύρος Ιωαννίδης, Παντελής Μπενετάτος, Σπύρος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Σαμαράς και Μίμης Ντούτσουλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ