Τετάρτη 7 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εισάγονται "άρρωστα" εσπεριδοειδή

Αμεσος ο κίνδυνος για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, αλλά και για το εισόδημα των παραγωγών

"Αρρωστα" πορτοκάλια, λεμόνια και γκρέιπ φρουτ εισαγωγής, έχουν κατακλύσει τις τελευταίες μέρες την ελληνική αγορά, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών στη χώρα μας, αλλά και για το εισόδημα των παραγωγών.

Ηδη μεγάλες ποσότητες εσπεριδοειδών, από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τους όρους φυτοϋγειονομικής προστασίας και ήρθαν στη χώρα μας μέσω Ισπανίας, εντοπίστηκαν προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, αλλά αφέθηκαν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στην αγορά. Ανάλογοι έλεγχοι γίνονται αυτό το διάστημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, τόσο στην Αττική, όσο και στην Κρήτη, όπου επίσης φέρεται να έχουν γίνει εισαγωγές εκατοντάδων τόνων εσπεριδοειδών αμφιβόλου υγιεινής και προέλευσης. Οι ποσότητες αυτές ενδέχεται να φέρουν παθογόνους ιούς, που μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα την ελληνική παραγωγή και να είναι ποιοτικά υποβαθμισμένες. Οπως αποκαλύπτεται, άλλωστε, από εμπιστευτική αναφορά γεωπόνων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, υπάρχουν πληροφορίες ότι ποσότητες εσπεριδοειδών που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από την Ισπανία ως κοινοτικά προϊόντα, προέρχονται από χώρες όπως η Αγρεντινή, η Ζουαζιλάνδη και η Νότιος Αφρική. Οι εκεί γεωπόνοι έκριναν ότι οι ποσότητες αυτές έπρεπε να δεσμευτούν, με βάση τη σχετική απόφαση του υπουργείου Γεωργίας και τις οδηγίες της ΕΕ για τα μέτρα προστασίας των εσπεριδοειδών από επιβλαβή παθογόνα μικρόβια, όμως μετά από προφορική εντολή συμβούλου του υπουργείου Γεωργίας, αναγκάστηκαν να τις αφήσουννα κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Από την υπόθεση αυτή, φαίνεται πως τα συμφέροντα κάποιων μεγαλοεισαγωγέων, υπερισχύουν και καταπατούν ακόμα και την υπάρχουσα νομοθεσία, σε βάρος πάντα των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών, αφού και το δρόμο των εισαγωγών ανοίγουν διάπλατα, αλλά θέτουν και σε άμεσο κίνδυνο την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μεθοδεύσεις σαν και αυτές, σπρώχνουν τους παραγωγούς εσπεριδοειδών με ταχύτερους ρυθμούς στην καταστροφή και τον αφανισμό, αφού τα πρόσφατα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, βάζουν πλαφόν στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων και επιπλέον η μείωση των τιμών και του όγκου των αποσύρσεων, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση προς τα κάτω, των τιμών που θα πουλήσουν οι παραγωγοί τη φετινή σοδειά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ