Τετάρτη 7 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΝΙΤΣΑ
Φαρμακερό το δεύτερο χτύπημα

ΚΚΕ: Να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε ο δεύτερος, μέσα σε λίγες μέρες, ισχυρός σεισμός που χτύπησε χτες το πρωί την Κόνιτσα και τα γύρω χωριά. Ο αριθμός των ακατάλληλων κατοικιών αυξήθηκε, δημόσια κτίρια υπέστησαν σημαντικές ζημιές, ενώ ακόμα και οι κάτοικοι σπιτιών που κρίνονται κατάλληλα για κατοίκηση, αποφάσισαν να τα εγκαταλείψουν από το φόβο νέας ισχυρής δόνησης ή έστω των μετασεισμών.

Η σεισμική δόνηση έντασης 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε την πόλη της Κόνιτσας στις 1.50 χτες το πρωί. Λίγες μέρες μετά τον πρώτο σεισμό έντασης 5,2 βαθμών, που προξένησε τις πρώτες μεγάλες καταστροφές στην πόλη. Πηγές από το δημαρχείο αναφέρουν ότι στα 149 σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα μετά τον πρώτο σεισμό, προστέθηκαν τώρα και τα 215 που τότε είχαν κριθεί "προσωρινά μη κατοικήσιμα". Ζημιές έπαθαν και σπίτια που είχαν μείνει ανέπαφα από τον πρώτο σεισμό. Επιπλέον, κατέρρευσε ένα κομμάτι της Μαθητικής Εστίας, που στη σχολική περίοδο φιλοξενεί 70 παιδιά από τα γύρω χωριά, ενώ ζημιές προκλήθηκαν στα κτίρια της ΔΕΗ, της ΔΟΥ, της Εθνικής Τράπεζας και του ορφανοτροφείου. Να σημειωθεί ότι ακόμα και οι κάτοικοι των σπιτιών που κρίνονται κατάλληλα για κατοίκηση αποφάσισαν να κοιμηθούν έξω από τα σπίτια τους, από το φόβο ενός νέου ισχυρού σεισμού.

Από νωρίς, χτες το πρωί, κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ πήγε στη σεισμόπληκτη περιοχή για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής. Ο Απόστολος Τασούλας,μέλος του κλιμακίου και νομαρχιακός σύμβουλος, μετά την αυτοψία, δήλωσε στο "Ρ" ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι πολύ μεγάλες και δεν περιορίστηκαν μόνο στην πόλη της Κόνιτσας, αλλά και στα χωριά Μάζι, Ηλιόρραχη, Ελεύθερο και Καλλιθέα.Στο τελευταίο μάλιστα οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς το χαλάζι που έπεσε το Σάββατο κατέστρεψε τις πεπονοκαλλιέργειές τους. Ο ίδιος επισήμανε ότι άρχισε να εμφανίζεται η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Ανεπάρκεια στην εξασφάλιση καταυλισμών και όρων υγιεινής, στην οργάνωση της σίτισης και στο σχεδιασμό για το πού θα μπουν οι σκηνές για τους άστεγους, ποιος θα τις στήσει και αν στο μέρος που θα στηθούν μπορούν να καλυφτούν οι παραπάνω όροι.

Ο Απόστολος Τασούλας υπογράμμισε, ακόμα, ότι υπάρχουν βλάβες στα δίκτυα ΔΕΗ και ύδρευσης, ζημιές σε σχολεία και ότι δεν υπάρχει μια επιτροπή με παράγοντες όλων των ειδικοτήτων που θα λύνει επιτόπου όλα τα άμεσα προβλήματα. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι ο κόσμος ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός νέου μεγαλύτερου σεισμού και ότι σ' αυτό "βοηθά" και το γεγονός ότι το Αστεροσκοπείο ή το Πανεπιστήμιο δε φρόντισαν να καθησυχάσουν ή να ενημερώσουν τους κατοίκους για το τι συμβαίνει στην περιοχή.

Το ΚΚΕ

Αμεσες ενέργειες για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων κατοίκων της Κόνιτσας, ζητά, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του, το ΚΚΕ. Οπως τονίζει, ο νέος σεισμός που έπληξε χτες το πρωί την Κόνιτσα, επιβάλλει άμεσες ενέργειες, και ζητά να συγκροτηθεί από την κυβέρνηση κλιμάκιο, που να αποτελέσει το ενιαίο κέντρο αντιμετώπισης όλων των άμεσων αναγκών στην περιοχή, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες στην υποδομή ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ., με δεδομένο ότι ήταν σε κακή κατάσταση από πριν. Ακόμα να αντιμετωπιστούν τα κενά στη στέγαση που υπάρχουν και αυξάνονται καθημερινά. Επισημαίνει, ακόμα, την ανάγκη για άμεση παρουσία επιτόπου γιατρών και άλλων ειδικών για τις άμεσες ανάγκες και για τη δημιουργία οργανωμένου καταυλισμού, εφόσον αυτό θεωρηθεί αναγκαίο από τις τοπικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ