Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΝΕΥΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό - παρά την καλοκαιρινή ραστώνη - τα ύποπτα σενάρια περί πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σενάρια που μετά και τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο ενισχύουν ένα κλίμα αντιπαράθεσης στο Αιγαίο, που άρχισε στην αρχή του χρόνου με τα γεγονότα στα Ιμια.

Πριν μία βδομάδα είχαμε την έκθεση των στρατοκρατών της Αγκυρας σύμφωνα με την οποία η Τουρκία εγείρει αξιώσεις σε 100 νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου ανάμεσά τους και την Κάλυμνο! Προχτές είχε σειρά δημοσίευμα βρετανικού περιοδικού - που αναπαράχθηκε από τουρκικές εφημερίδες - στο οποίο αναλύονταν τρία σενάρια πολέμου Ελλάδας - Τουρκίας και κατέληγε αναφέροντας ότι "καταλαμβάνοντας ορισμένα νησιά η Τουρκία αποκτά πλεονέκτημα καθώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον ως διαπραγματευτικό ατού".

Εδώ ακριβώς βρίσκεται το "κουμπί της Αλέξαινας" στην όλη υπόθεση των σεναρίων αυτών. Πέρα από το ρεαλιστικό ή όχι αυτών των σεναρίων, οι εμπνευστές τους έχουν ξεκάθαρο στόχο και σε καμιά περίπτωση δε θα είναι σώφρων οι εδώ υπεύθυνοι να προσπεράσουν αυτά τα σενάρια χαρακτηρίζοντάς τα απλώς "εξωπραγματικά".

*

*}

*}

Ο στόχος ή καλύτερα η απειλή είναι σαφής: "Συρθείτε τώρα σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία υπό την εποπτεία μας για να χάσετε λιγότερα, γιατί σε περίπτωση πολέμου, με τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, θα χάσετε περισσότερα".

Το ποιόν της απειλής αυτής φωτογραφίζει ξεκάθαρα και τους συγγραφείς των σεναρίων αυτών που δεν είναι άλλοι από τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ που συστηματικά προωθούν την ιδέα των διαπραγματεύσεων προκειμένου να ενισχύσουν τον επιδιαιτητικό τους ρόλο στην περιοχή. Αλλωστε τις επιδιώξεις τους αυτές ποτέ δεν τις έκρυψαν και η Ελληνική κυβέρνηση - που τόσο απλόχερα τους ευχαρίστησε για το ρόλο τους στα Ιμια - πήρε επανειλημμένα γεύση των επιδιώξεών τους. Η "ουδετερότητα" των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που με κάθε ευκαιρία διακηρύσσεται, είναι αυτή που τροφοδοτεί τους επεκτατικούς κύκλους της Αγκυρας και - ας μην υπάρχει καμία αυταπάτη - προωθεί τις "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο.

Οι φαινομενικά λογικές προτροπές των Αμερικανών για την ανάγκη διαλόγου και η - προς συμμόρφωση με τα παραπάνω - ελληνική θέση για "διάλογο βήμαβήμα", στα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων εντάσσεται και στο μοίρασμα των σφαιρών επιρροής στην περιοχή. Οταν δε η επιδίωξη αυτή δεν προχωράει τόσο γρήγορα με τις προτροπές αυτές, τότε επιστρατεύονται τα πολεμικά σενάρια όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα.

Και ενώ τα παραπάνω είναι περίπου αυτονόητα και διακηρύσσονται χωρίς περιστροφές από τους εμπνευστές τους, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει τον πλέον επικίνδυνο δρόμο: Εχει εναποθέσει τις ελπίδες της για εκτόνωση της κρίσης σε αυτούς ακριβώς που τη δημιουργούν, στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς. Χωρίς να έχει διδαχθεί τίποτα από την πικρή εμπειρία του - όχι και τόσο μακρινού - παρελθόντος με αξιοσημείωτη σταθερότητα προσβλέπει στα γεράκια του πολέμου, τα οποία όπως έδειξε και η πρόσφατη ιστορία της Γιουγκοσλαβίας δε διστάζουν να αιματοκυλήσουν τους λαούς, προκειμένου να προωθήσουν τα σχέδιά τους.

*

*}

*}

Η όλη εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την επιδιαιτησία των Αμερικανών, δείχνει τελικά ότι το "ευχαριστώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ" που εκστόμισε ο Κ. Σημίτης την επομένη της κρίσης στα Ιμια, δεν ήταν απλώς μία "έκφραση αβρότητας ενός ευγενούς ανθρώπου" όπως έλεγε η κυβερνητική προπαγάνδα.

Ηταν - με συμβολικό τρόπο - η διαβεβαίωση προς τους υπερατλαντικούς προστάτες ότι αυτοί θα έχουν τον πρώτο λόγο στην περιοχή. Οτι σε αυτών τα κελεύσματα θα υπακούει και η δική του κυβέρνηση, όπως αδιάλειπτα έκαναν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Αυτός ο επικίνδυνος δρόμος πρέπει να ανακοπεί πριν οδηγήσει στις οδυνηρές καταστάσεις που κυνικά περιγράφουν οι υπερατλαντικοί συγγραφείς των πολεμικών σεναρίων. Ο ελληνικός λαός αλλά και οι λαοί της περιοχής πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και να ακυρώσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή γιατί η τακτική τού "διαίρει και βασίλευε" που εφαρμόζεται, έχει θύματα τους ίδιους τους λαούς. Η αταξία της "Νέας Τάξης Πραγμάτων" πρέπει να δώσει τη θέση της στην ειρηνική συνύπαρξη με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της κάθε χώρας.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει τον πλέον επικίνδυνο δρόμο: Εχει εναποθέσει τις ελπίδες της για εκτόνωση της κρίσης σε αυτούς ακριβώς που τη δημιουργούν, στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ