Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Αποφασιστική στήριξη στον αγώνα των ναυτεργατών

"Το ΚΚΕ στηρίζει αποφασιστικά τους αγώνες των ναυτεργατών για την υπεράσπιση του καμποτάζ". Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της Ενωσης Εφοπλιστών Τουριστικών Πλοίων που έγινε μετά από αίτημα της Ενωσης και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της τουριστικής ναυτιλίας. Την Ενωση των εφοπλιστών εκπροσωπούσαν ο πρόεδρός της κ. Ποταμιάνος και ο αντιπρόεδρός της κ. Στρίτζης.

Ο Α. Ποταμιάνος ανέφερε τα προβλήματα που δημιουργούνται στα με ελληνική σημαία πλοία από τον άνισο, όπως υποστήριξε, ανταγωνισμό τους από τα με σημαία ευκαιρίας, όπως το "Μάρκο Πόλο" και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ σε ένα με ελληνική σημαία πλοίο ο θαλαμηπόλος κοστίζει 2.200 δολάρια, στο αντίστοιχο με ξένη σημαία πλοίο προσλαμβάνεται με 50 δολάρια και ορισμένες φορές - ανάλογα με τη χώρα προέλευσης - ακόμα και με μόνη ανταμοιβή τα φιλοδωρήματα! Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι ανέφικτο το σχέδιο ΠΔ που ετοιμάζει ο υπουργός Ναυτιλίας καθώς δεν μπορούν να υποχρεωθούν ξένοι εφοπλιστές να ναυτολογούν ελληνικά πληρώματα. Σε ό,τι αφορά το σπάσιμο του "καμποτάζ", εκτιμά ότι παρά τα αντίθετα επιχειρήματα ορισμένων ξενοδόχων, στη χώρα δε μένει συνάλλαγμα καθώς όλες οι πληρωμές γίνονται στο εξωτερικό. Τα μόνα χρήματα που έρχονται, είπε, είναι των ελληνικών πληρωμάτων. Σαν λύση στο πρόβλημα, οι εφοπλιστές δηλώνουν πως ζητάνε από την κυβέρνηση διευκολύνσεις για ναυπήγηση νέων πλοίων σε ελληνικά ναυπηγείαμε όρους ανάλογους με αυτούς που παρέχουν άλλες χώρες που θέλουν να στηρίξουν τη ναυπηγική βιομηχανία τους (μακροπρόθεσμες εξοφλήσεις).

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε: Το ΚΚΕ υποστηρίζει, όπως έκανε πάντα, αποφασιστικά τους αγώνες των ναυτεργατών, στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους. Θέλουμε για μία ακόμα φορά να κάνουμε καθαρό, συνέχισε, ότι οι αγώνες των ναυτεργατών σήμερα δεν έχουν μόνο στενά ναυτεργατικά αιτήματα. Υπερασπίζονται τα γενικότερα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων και της ελληνικής ναυτιλίας και με την έννοια αυτή ο αγώνας τους πρέπει να τύχει ευρύτερης υποστήριξης και αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό.

Σε ό,τι αφορά το καμποτάζ, ο Σπύρος Χαλβατζής επανέλαβε για μία ακόμα φορά τις πάγιες θέσεις του Κόμματος για την υπεράσπισή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ