Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Υπόθεση όλων η απεργία

Στην τελική ευθεία για την απεργία, που κήρυξαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, στις 16 και 17 Αυγούστου, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, βρίσκονται οι ναυτεργάτες, που καλούν σε μαζική συμμετοχή

Υπόθεση όλων των εργαζομένων του Πειραιά και της Αθήνας επιβάλλεται να γίνει η προετοιμασία για την επιτυχία της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 16 και 17 του μήνα, υπογραμμίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και της Ενωσης Κατωτέρων πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",που κήρυξαν την απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά,για ελληνικά πλοία με ελληνικές σημαίες και ελληνικά πληρώματα. Στα πλαίσια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι και οι ναυτεργάτες θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι του Πειραιά την Παρασκευή στις 6 το πρωί.Στο μεταξύ το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κάλεσε την ΠΕΜΕΝ να επανεξετάσει την απόφασή της και να συνταυτισθεί με την απόφαση της ΠΝΟ για μη πραγματοποίηση ανάλογων κινητοποιήσεων!

Ολοι οι εργαζόμενοι, μέσα από την καθημερινή επαφή με τους συνδικαλιστές ναυτεργάτες, κατανοούν ότι η κατάργηση του καμποτάζ θα έχει ως αποτέλεσμα 10.000 - 15.000 "θέσεις" ανέργων ναυτικών. Τα δυο σωματεία απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα σ' όλους τους εργαζόμενους για να παλέψουν κόντρα στην κυβερνητική τακτική, που ενισχύει την εφοπλιστική ασυδοσία - η οποία στα πλαίσια του "ανταγωνισμού" θα πετάξει από τα πλοία όλους τους Ελληνες ναυτεργάτες - και καταστρατηγεί νόμους.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ,Θ. Σταματόπουλος,έκανε κατά τη συνέντευξη Τύπου αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το τουριστικό πλοίο "Μάρκο Πόλο",τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση τους βρίσκει ριζικά αντίθετους και ότι θα έχει αλόγιστες συνέπειες σε βάρος των ναυτεργατών και της χώρας γενικότερα. Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ,με ευθύνη των κυβερνήσεων και πολιτικών κομμάτων, που προωθούν την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων χωρίς εθνικούς περιορισμούς, το φαινόμενο της ασυδοσίας των πλοίων με σημαίες ευκαιρίας έχει πάρει μορφή επιδημίας. "Θα ακολουθήσει - συνέχισε ο Θ. Σταματόπουλος - ο αφανισμός του ελληνικού και του κοινοτικού ναυτεργατικού δυναμικού, η αποβολή του οποίου συντελείται σταδιακά τα τελευταία 20 χρόνια, με το επιχείρημα ότι είμαστε ακριβότεροι".

Σε αίτημα δημοσιογράφου να σχολιαστεί η δήλωση του ΥΕΝ, ότι οι κινητοποιήσεις αυτές είναι έκφραση μιας αδιέξοδης αδιαλλαξίας των κομματικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΚΚΕ, ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου,απάντησε εκφράζοντας την απορία: "Το ΚΚΕ είναι εκτός νόμου και δε νομιμοποιούνται οι συνδικαλιστές κομμουνιστές μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους;" "Είναι αδιέξοδο - συνέχισε ο Σ. Τσιμπόγλου - το δικαίωμα στον αγώνα για το δικαίωμα στην εργασία και είναι διέξοδος να χτυπούν οι δυνάμεις καταστολής τους εργάτες;"

Το κλίμα είναι θετικό, υπογράμμισε τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Υπάρχει έντονο αγωνιστικό φρόνημα, όχι μόνο από τους ναυτεργάτες, αλλά και από όλους τους εργαζόμενους.Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν η Ε. Παντελάκη,νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά, ο Α. Ζαζόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων,ο Μ. Φιορεντής,δημοτικός σύμβουλος Ρέντη, και ο Ι. Πουντίδης,πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ