Τετάρτη 21 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Γιοφύρι της Αρτας" το μετρό!

Με διαθεσιμότητες και απολύσεις πληρώνουν οι εργαζόμενοι τις καθυστερήσεις, που κοστίζουν δεκάδες δισ. "πανωπροίκι" κάθε χρόνο, παράταση της ταλαιπωρίας και των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Αποφασιστική προειδοποίηση από το Συνδικάτο Οικοδόμων

"Παγωμένες" παραμένουν οι εργασίες στο μετρό Αθήνας,μετά την απόφαση της "Αττικό Μετρό" για παύση των εργασιών στους δύο μετροπόντικες (ΤΒΜ), καθώς και στο εργοτάξιο της Δάφνης. Η απόφαση αυτή είχε ως συνέπεια 86 εργαζόμενοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ πρόσφατα έγιναν και απολύσεις.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Παράρτημα του Συνδικάτου στο μετρό,σε κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν: "Το έργο έχει εξελιχθεί σε έργο περιπέτεια, σε γιοφύρι της Αρτας, με αποτέλεσμα τρομακτικά οικονομικά πρόσθετα βάρη, που καλείται να πληρώσει ο λαός.Εννοείται ότι κοντά στο κόστος της υπέρβασης του προϋπολογισμού, θα παρατείνεται και το "κόστος" της μόλυνσης του περιβάλλοντος, του κυκλοφοριακού χάους της Αθήνας και η επιβάρυνση που δημιουργεί σ' αυτά τα προβλήματα η πορεία κατασκευής του έργου. Οι καθυστερήσεις αυτές, πέρα από το οικονομικό κόστος, έχουν σαν αποτέλεσμα την αναβολή και ίσως τη ματαίωση εκτέλεσης των πρώτων προεκτάσεων που υπήρχαν στο αρχικό σχέδιο".

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Παράρτημα, είχαν κατά καιρούς επισημάνει τα προβλήματα που - όπως τονίζεται στην ανακοίνωση - "λιμνάζουν στο έργο και που οξύνονται, με αποτέλεσμα η κοινοπραξία "Ολυμπιακό Μετρό",με διάφορα κόλπα και μανούβρες, να διεκδικεί δεκάδες δισεκατομμύρια κάθε χρόνο έξτρα αποζημίωση".

Στην ανακοίνωση, επιρρίπτονται ευθύνες στην κοινοπραξία "Ολυμπιακό Μετρό" και στο ΥΠΕΧΩΔΕ, για την αδιαφορία που επιδεικνύουν για την επίλυση των προβλημάτων. Ευθύνες όμως, επιρρίπτονται και στην "Αττικό Μετρό" και στην αμερικάνικη εταιρία "Μπεχτέλ",που έχει την τεχνική επίβλεψη του έργου. "Η στάση τους - σημειώνεται - δημιουργεί ερωτηματικά και απορίες. Ενα τόσο μεγάλο έργο, έργο ζωής για την Αθήνα, με τεράστιο οικονομικό κόστος, αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και έλλειψη του απαιτούμενου ενδιαφέροντος. Ακριβώς αυτή την κατάσταση αξιοποιούν οι κατασκευάστριες εταιρίες, προβάλλουν οικονομικές απαιτήσεις και αποσπούν δεκάδες δισεκατομμύρια, έξτρα αποζημιώσεις, κάθε χρόνο".

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Συνδικάτο και το Παράρτημα Οικοδόμων, καλούν τον αρμόδιο υπουργό και τον πρόεδρο του "Αττικό Μετρό", να εξηγήσουν γιατί δε δίνουν λύσεις στα προβλήματα. Καλούν ακόμα, τα πολιτικά κόμματα, τους μαζικούς φορείς και τα ΜΜΕ, να αντιδράσουν, ενώ απαιτούν την άμεση παρέμβαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Εργασίας, για την προώθηση των εργασιών, καθώς και την ανάκληση όλων των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων. Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες, "με όλα τα μέσα και όλους τους τρόπους, από τους πιο απλούς έως τους πιο δυναμικούς, για να γίνει το έργο. Για το συμφέρον της οικονομίας, της Αθήνας, για το δικαίωμα στη δουλιά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ