Τετάρτη 21 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΖΗΜΕΝΣ
Τετραήμερη βδομάδα με μείωση αποδοχών!

Συνυπεύθυνη η ηγεσία του σωματείου, εκβιάζει για μέτρα υπέρ της πολυεθνικής

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Βδομάδα 4 ημερών με αντίστοιχη μείωση αποδοχών εφαρμόζει από τη Δευτέρα, στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, η γερμανική πολυεθνική εταιρία τηλεπικοινωνιακού υλικού ΖΗΜΕΝΣ,με πρόσχημα την καθυστέρηση παραγγελιών του ΟΤΕ για τις ψηφιακές παροχές! Η γερμανική πολυεθνική, πιστή στο πνεύμα και τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" και μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της GOOD YEAR, που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε όλους τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης και ειδικά σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που ελέγχονται από το πολυεθνικό κεφάλαιο, επιχειρεί να επιβάλει πλέον μόνιμα τη μερική απασχόληση και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δυστυχώς σ' αυτή της την προσπάθεια βρίσκει σύμμαχο την ίδια τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων.

Χτες ο πρόεδρος του σωματείου, Χαράλαμπος Καλαϊτζίδης,υποστήριξε πως είναι το λιγότερο κακό για τους εργαζόμενους προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις, ενώ παραδέχτηκε πως η εταιρία τα τρία τελευταία χρόνια έχει επιβάλει τη βδομάδα των 4 ημερών για αρκετούς μήνες μετά την καλοκαιρινή περίοδο, με πρόσχημα την έλλειψη παραγγελιών. Η ηγεσία του σωματείου της ΖΗΜΕΝΣ, που ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ σε συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ, υποστηρίζει ως "λύση" του προβλήματος την αύξηση του ποσοστού εξαγωγών του ελληνικού εργοστασίου και την άμεση ανάθεση από τον ΟΤΕ 360.000 ψηφιακών παροχών που υπολείπεται από τη σύμβαση του 1994 και την ανάθεση των 60.000 ψηφιακών παροχών που έχουν ενταχθεί στο έργο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αυτές οι παραγγελίες υπολογίζουν πως θα προσφέρουν απασχόληση για ένα ακόμη χρόνο. Διαφορετικά, όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου, μέσα στο Σεπτέμβρη 125 εργαζόμενοι από τους 480 δε θα έχουν αντικείμενο εργασίας και θα κινδυνεύουν με απόλυση. Ετσι, για μια φορά ακόμη οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν να "σώσουν" την εταιρία, παρά το γεγονός πως τα κέρδη της ΖΗΜΕΝΣ είναι τεράστια.

Μάλιστα, η ηγεσία του σωματείου - που δε διδάχθηκε τίποτα από την τακτική υποχώρησης του σωματείου της GOOD YEAR, το οποίο, ενώ δέχτηκε την κατάργηση 5 επιδομάτων και 20 απολύσεις, δεν "έσωσε" τις θέσεις εργασίας των υπόλοιπων 350 εργαζομένων - ζητά από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις οδηγίες της ΕΕ για τις αναθέσεις έργων χωρίς διαγωνισμό που ισχύει μέχρι τέλος του1997 και να προχωρήσει άμεσα στην ανάθεση των ψηφιακών παροχών σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό χώρο.

Σχετικά με την εφαρμογή της βδομάδας των 4 ημερών στη ΖΗΜΕΝΣ, ο γραμματέας της ΤΕ της ΕΣΑΚ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, Θόδωρος Κυριακίδης,τόνισε στο "Ρ": "Πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό, που στοχεύει να δημιουργήσει προηγούμενο στον εργασιακό χώρο της Θεσσαλονίκης και κατ' επέκταση της χώρας, για την πλήρη εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου". Η ΖΗΜΕΝΣ βρήκε την κατάλληλη αφορμή για να επιβάλει τη μερική απασχόληση με παράλληλη μείωση των αποδοχών, γεγονός που καταδικάζεται από το σύνολο των εργαζομένων. Καλούμε το σωματείο της ΖΗΜΕΝΣ να αντιδράσει και να καταδικάσει αυτές τις επιλογές της εργοδοσίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μείον 40% οι πωλήσεις της! (1996-10-02 00:00:00.0)
Προς πανεργατικές κινητοποιήσεις (1996-08-20 00:00:00.0)
Απαιτούν την επαναλειτουργία (1996-08-13 00:00:00.0)
Αποκαλυπτικές ομολογίες (1996-08-10 00:00:00.0)
Καθολική αντίδραση στις μεθοδεύσεις της πολυεθνικής (1996-07-27 00:00:00.0)
ΟΧΙ στα τετελεσμένα (1996-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ