Τετάρτη 21 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΙΑΝ ΣΚΑΪ
"Κολοκυθιά" σε βάρος των ναυτεργατών

Εκδικάστηκε χτες στο Πρωτοδικείο Πάτρας αγωγή των απλήρωτων ναυτικών

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το γνωστό παιχνίδι της "κολοκυθιάς" παίχτηκε χτες κακόγουστα στο Πρωτοδικείο Πατρών,όπου εκδικαζόταν η αγωγή των ναυτεργατών του "Μεντιτεράνιαν Σκάι",οι οποίοι είναι απλήρωτοι, κατά της πλοιοκτήτριας εταιρίας του Μ. Καραγιώργη και του ναυλωτή Ν. Βογιατζάκη.Οι συνήγοροι της εταιρίας του Μ. Καραγιώργη προσπάθησαν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στον ναυλωτή, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, χωρίς να δώσουν μια πειστική απάντηση στους ναυτεργάτες αν και πότε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Το μόνο τους πρόβλημα, όπως φάνηκε, ήταν να σταματήσουν οι ναυτεργάτες τις κινητοποιήσεις, ώστε να μεταφερθεί το καράβι από το λιμάνι της Πάτρας και να συνεχιστεί η πειρατεία με άλλα θύματα.

Ο συνήγορος των ναυτεργατών Γ. Αμπατζής,ζήτησε τη συντηρητική κατάσχεση του πλοίου μέχρι να πληρωθεί το πλήρωμα. Οι αντίδικοί του ισχυρίστηκαν ότι αν υπάρξει κατάσχεση, θα αποθαρρυνθούν οι επίδοξοι αγοραστές του πλοίου και θα τρομοκρατηθούν από τα ενοχλητικά πανό που έχουν αναρτήσει οι ναυτικοί..! Ισχυρίστηκαν επίσης πως είναι συμφέρον των ναυτικών να απολυθούν, ώστε να τύχουν στο μέλλον της φιλανθρωπίας του εφοπλιστή και να βρουν δουλιά σε άλλο πλοίο!

Από την πλευρά των ναυτεργατών εξετάστηκε σαν μάρτυρας ο Κ. Κωνταντινίδης,ο οποίος περιέγραψε τη δεινή θέση τους. Τόνισε πως δεν έχουν τρόφιμα και νερό, ενώ σιγά σιγά τελειώνουν οι προμήθειες καυσίμων και θα σταματήσει η ηλεκτροδότηση. Μόνη βοήθεια - είπε - υπάρχει από το Συνδικάτο Οικοδόμων που προσέφερε ψωμί και τομάτες για να τραφεί το πλήρωμα και από την Εκκλησία. Πρόσθεσε πως οι ναυτικοί δεν πρόκειται να δεχτούν απόλυση, αν δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Κατάγγειλε επίσης πως παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στα πλοία "Βάσσα Σταρ","Μεντιτεράνιαν Σι" και "Τζέσικα" ιδιοκτησίας Μ. Καραγιώργη,γεγονός που δείχνει το ποιόν της εταιρίας και δικαιώνει τους φόβους των ναυτεργατών.

Τον άχαρο ρόλο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ανέλαβε ο αρχιπλοίαρχοςΔ. Παπαδόπουλος,ο οποίος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι το πλήρωμα επιδίδεται σε φθορές και βανδαλισμούς, κάνοντας λόγο ακόμα και για κλοπές! Τέλος, φανέρωσε το σκοπό της αποστολής του: Να αδειάσει το πλοίο από το πλήρωμα και να μεταφερθεί σε άλλο λιμάνι με ένα δεκαμελές "προσωπικό ασφαλείας" δικών του ανθρώπων.

Οι ναυτεργάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, ζητούν τη συμπαράσταση του λαού της Πάτρας και εφιστούν την προσοχή σε προβοκάτσιες. "Εσπασαν τις κλειδαριές στο κατάστημα αφορολόγητων ειδών του πλοίου για να μας βγάλουν κλέφτες", φώναζαν, προσθέτοντας πως κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα "αν προκαλέσουν ένα σαμποτάζ για να μας κατηγορήσουν". Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει απόφαση την ερχόμενη Δευτέρα.

Π. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ