Τετάρτη 21 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θερινό "λουκέτο" στη ΒΙΟΠΑΛ!

Κλειστό βρήκαν το εργοστάσιο, επιστρέφοντας από την άδεια, οι εργαζόμενοι. Προεκλογικοί εκβιασμοί Τσιπλάκου για επιστροφή του προστίμου. Μείωση προσωπικού και στα "Καλώδια Βόλου". Κλειστή παραμένει η "Βαμβακουργία"

ΒΟΛΟΣ.-

Κλειστή βρήκαν την πόρτα του εργοστασίου, επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές άδειές τους, οι 140 εργαζόμενοι της ΒΙΟΠΑΛ στο Βόλο!

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κ. Τσιπλάκος διαμήνυσε στο σωματείο ότι δε θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, αν δεν του δοθούν τα 500 εκατομμύρια δραχμές που του παρακρατήθηκαν για τις ατασθαλίες με διπλοζυγίσματα που έγιναν παλιότερα στο εκκοκκιστήριο βαμβακιού που διαθέτει!Ο επιχειρηματίας εκβιάζει την κυβέρνηση - ενόψει και των εκλογών - να του χαρίσει το πρόστιμο που του επιβλήθηκε, κρατώντας, στην ουσία, "όμηρους" τους 140 εργαζόμενους της ΒΙΟΠΑΛ. Το σωματείο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, όπου θα καθοριστεί η πορεία του αγώνα για την εξασφάλιση της εργασίας, ενώ από σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται μπροστά στην πύλη του εργοστασίου.

Η ΓΣΕΕ,με ανακοίνωσή της, ζητά την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου και την εξασφάλιση της απασχόλησης των 150 εργαζομένων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι "η συγκεκριμένη επιχείρηση στο παρελθόν έχει εμπλακεί σε υπόθεση σκανδάλου με κοινοτικές επιδοτήσεις, επιχειρώντας με αντίστοιχους εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους να αντιπαρέλθει τις όποιες ευθύνες της".

Στα "Καλώδια Βόλου"

Αβεβαιότητα για το μέλλον της απασχόλησής τους διακατέχει και τους 90 εργαζόμενους της επιχείρησης "Καλώδια Βόλου",καθώς μετά τη συγχώνευσή της με τη μητρική εταιρία "Αλκατέλ",προχωρεί σε σταδιακή μείωση του προσωπικού της. Ηδη έχουν αποχωρήσει, με τη μορφή της "εθελούσιας εξόδου", 15 εργαζόμενοι. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ΠΑΣΚΕ παροτρύνει τους εργαζόμενους ν' αποχωρήσουν με δέλεαρ κάποιες μεγαλύτερες αποζημιώσεις. Το σωματείο των εργαζομένων αναμένει απάντηση της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου,για σύγκληση ευρείας σύσκεψης, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα, παρουσία εκπροσώπων της εταιρίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Αγωνία για τη "Βαμβακουργία"

Κλειστή παραμένει η "Βαμβακουργία" και οι 530 εργαζόμενοι της επιχείρησης ζουν με την αγωνία αν θα ξαναπιάσουν δουλιά. Ο ιδιοκτήτης κ. Μπακάλης,ούτε τη μελέτη για το πώς θα επαναλειτουργήσει η επιχείρηση έχει καταθέσει, ούτε και το 1 δισ. δραχμές, ώστε να δοθεί το "πράσινο φως" από τις τράπεζες για επαναλειτουργία. Φαίνεται ότι ο επιχειρηματίας "τρενάρει" επίτηδες την κατάσταση αναμένοντας - ενόψει και των εκλογών - νέα χρηματοδότηση ή περιμένοντας να γίνει η δεύτερη δίκη, ώστε να οδηγηθεί η "Βαμβακουργία" σε εκκαθάριση, οπότε μάλλον δύσκολα θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Κι ενώ η αποβιομηχάνιση "καλά κρατεί" στη Μαγνησία και χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται καθημερινά στην ανεργία, η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, μη θέλοντας να διαταράξει το εκλογικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αρκείται σε κάποιες ανακοινώσεις και δεν οργανώνει αγώνες των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αρνήθηκε να δεχτεί να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για να συζητηθούν τα προβλήματα και να ληφθούν αποφάσεις, όπως ζήτησαν στελέχη της ΕΣΑΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «σφυρί» η «Βαμβακουργία » (2000-05-25 00:00:00.0)
Σε πανθεσσαλικό συλλαλητήριο (1997-09-27 00:00:00.0)
Συνέλευση κλωστοϋφαντουργών στο Βόλο (1996-12-12 00:00:00.0)
Ο Βόλος αντιδρά στο μαρασμό και την ανεργία (1996-05-30 00:00:00.0)
Αγώνας για την επαναλειτουργία (1996-04-02 00:00:00.0)
Αμεση επαναλειτουργία της "Βαμβακουργίας Βόλου" (1996-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ