Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρωτοφανής αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά

Για πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια, ο αριθμός των νεκρών από ναρκωτικά στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εκτινάσσεται σε νέα πρωτόγνωρα ύψη... Το νέο στοιχείο στην όλη αυτή τραγική υπόθεση είναι το γεγονός ότι οι έμποροι του θανάτου έχουν πλημμυρίσει τις αγορές της χώρας με ναρκωτικές ουσίες υψηλής περιεκτικότητας σε καθαρή ηρωίνη και μάλιστα φθηνές, έτσι που αυτές να είναι "προσιτές και σε αδύνατα πορτοφόλια".

Το "τελευταίο θύμα" ήταν ο Τόμας Β. ο οποίος βρέθηκε νεκρός από την καθαρίστρια σε τουαλέτα του τρένου, που εκτελούσε δρομολόγιο Βερολίνο - Ζάσνιτζ. Πλάι του βρέθηκαν όλα τα απαραίτητα σύνεργα για τη χορήγηση της ισχυρής δόσης, η οποία και τελικά τον οδήγησε στο ταξίδι χωρίς επιστροφή... Τη ναρκωτική ουσία ο Τόμας την προμηθεύτηκε από το Βερολίνο, που σήμερα έχει μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις διακίνησης και κατανάλωσης ναρκωτικών στη σημερινή ενωμένη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των αστυνομικών αρχών, ο αριθμός των νεκρών σε παγγερμανική κλίμακα στη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών αυτού του χρόνου και σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 1995 αυξήθηκε ξαφνικά κατά 10%. Η δραματική αυτή εξέλιξη αφορά, πρώτα και κύρια, την ίδια τη γερμανική πρωτεύουσα, όπου ο αριθμός των θανάτων από ναρκωτικά σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου χρόνου σχεδόν διπλασιάστηκε...

Αποφεύγοντας ουσιαστικά ν' απαντήσει ευθέως στο ερώτημα, πού οφείλεται η ξαφνική όξυνση του τραγικού αυτού κοινωνικού φαινομένου, ο Ρίντιγκερ Εγκλερ, υπεύθυνος της Δίωξης Ναρκωτικών, δήλωσε: "Η αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά είναι για μας ανεξήγητη. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Ισως να φταίει και ο βαρύς χειμώνας, ο οποίος έχει αδυνατίσει το ανοσοποιητικό σύστημα των νέων...". Ομως, η παροχή βοήθειας προς τους ασθενείς έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα, παρά το γεγονός ότι μια χώρα σαν τη Γερμανία διαθέτει τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, προκειμένου ν' αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα τόσο ραγδαία οξυνόμενο κοινωνικό πρόβλημα. Η πλημμύρα αυτή των ναρκωτικών, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, κατέκλυσε το Βερολίνο από τις αρχές αυτού του χρόνου, όταν από τότε διακινούνται στην αγορά ουσίες με υψηλή περιεκτικότητα καθαρής ηρωίνης, που φθάνει μέχρι και 70%, ενώ αυτή μέχρι πρόσφατα ήταν μόλις 20%. Κατά συνέπεια, λοιπόν, οι ναρκομανείς, οι οποίοι αγνοούν τη ριζική αυτή αλλαγή και υποταγμένοι καθώς είναι στο πάθος τους, τρέχουν ν' αγοράσουν τη σκόνη, χωρίς καν να την ελέγξουν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται με ασυνήθιστα γοργούς ρυθμούς στο θάνατο. Φυσικά, αυτό δεν είναι και η μοναδική αιτία αύξησης των θανάτων, αφού γενική είναι πλέον η διαπίστωση ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως νέοι στην ηλικία, οδηγούνται στο διαβολικό κύκλο των ναρκωτικών.

Παράλληλα, Μέκκα για τους ναρκομανείς σήμερα έχουν μετατραπεί τα περίχωρα της Φρανκφούρτης, Μάιν, η οποία, όπως και παραδοσιακά, εξακολουθεί να παραμένει η μεγαλύτερη μητρόπολη διακίνησης και κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών. Παλιότερα, η χρήση του υλικού γινόταν στα κεντρικά σημεία της πόλης, και μάλιστα μπροστά στα μάτια των αστυνομικών. Πάντως, ακόμα και τώρα, η Φρανκφούρτη είναι η μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία κατακλύζεται από τα κοντσέρν του εξωτερικού. Πριν καιρό, όμως, οι αστυνομικές αρχές "διέλυσαν" τις αγορές στα κεντρικά τμήματα της πόλης, με αποτέλεσμα οι διακινητές να έχουν ανοίξει άλλες στα περίχωρά της, όπου εκεί διαμένουν πάρα πολλοί γερμανικής καταγωγής πρόσφυγες από τη Ρωσία, καθώς και πλήθος ξένων πολιτών, οι οποίοι για διάφορους λόγους περιμένουν να τους χορηγηθεί άσυλο... Εκεί, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, τα ναρκωτικά είναι ιδιαίτερα περιζήτητα...

Στο διαβολικό κύκλωμα των ναρκωτικών πολύ γρήγορα εμπλέκονται νέοι σε ηλικία άνθρωποι, που καταφθάνουν ως μετανάστες στη Γερμανία από το Ουζμπεκιστάν, το Καζαχστάν και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Οι νέοι αυτοί μιλούν σπασμένα τη γερμανική γλώσσα, με αποτέλεσμα να μένουν απομονωμένοι από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Οποιος λοιπόν απ' αυτούς ήταν οδηγός τρακτέρ ή τορναδόρος στην πρώην σοσιαλιστική του πατρίδα, σήμερα αισθάνεται σαν χαμένος στην αναπτυγμένη καπιταλιστική κοινωνία, αφού η μεγάλη πλειοψηφία απ' αυτούς είναι κατά κανόνα άνεργοι. Οι υψηλά ειδικευμένοι αυτοί νεαροί εργάτες "είναι ωχροί με σπυράκια στο πρόσωπο και φορούν πέτσινα σακάκια...", δηλώνει χαρακτηριστικά στέλεχος των αστυνομικών αρχών της γνωστής γερμανικής πόλης Γκίσεν. Η επαφή τους με τους Γερμανούς συνομήλικούς τους είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ετσι, κάποια στενότερη επικοινωνία βρίσκουν με Τούρκους η Μαροκινούς νέους με πολύχρονη παραμονή στη Γερμανία. "Μαζί λοιπόν με την υποτιθέμενη φιλία βρίσκουν και τα ναρκωτικά...". Πολλοί απ' αυτούς προκειμένου να επιβιώσουν γίνονται διακινητές και φυσικά οι ίδιοι ναρκομανείς. Σύμφωνα πάντα με δηλώσεις ανώτατων αξιωματικών της Αστυνομίας, ποτέ μέχρι σήμερα στο Γκίσεν δεν κυκλοφορούσαν τόσο μεγάλες και φθηνές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, όσο τώρα. Πριν δέκα χρόνια περίπου, ένα γραμμάριο ηρωίνης στην πόλη αυτή κόστιζε 200 - 220 μάρκα, ενώ σήμερα κοστίζει μόνο 40 - 50 μάρκα.

Ερευνες ειδικών στο Βερολίνο αναφέρουν ότι ετήσια και σε παγκόσμια κλίμακα παράγονται 400 - 500 τόνοι ηρωίνης. Η ζήτηση, όμως, φθάνει μόνο σε 150 τόνους, με αποτέλεσμα "να κυκλοφορεί περισσότερη και φθηνότερη ποσότητα ηρωίνης στην αγορά και μάλιστα σε υψηλή καθαρότητα...". Το πρόβλημα, όμως, των ναρκωτικών θα συνεχίζει να προσλαμβάνει όλο και δραματικότερες διαστάσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών προέρχονται από το "χρυσό τρίγωνο" Βιρμανία - Λάος - Ταϊλάνδη ή από τη "χρυσή ημισέληνο" Τουρκία - Ιράν - Ινδία. Κατά συνέπεια, οι κλασικοί αυτοί προμηθευτές βρίσκονται όλο και περισσότερο σε σκληρό ανταγωνισμό με τους αντιπάλους τους, που είναι οι Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίες φαίνεται να είναι πρόθυμες να προσφέρουν τα προϊόντα του θανάτου σε χαμηλότερες τιμές.

Πάντως, αν και μισομασημένα, στην πραγματικότητα, όμως, οι επίσημες γερμανικές αστυνομικές αρχές αποφεύγουν να δηλώσουν ξεκάθαρα ποιες είναι οι κύριες αιτίες της αυξανόμενης διάδοσης και κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Εμείς θα αναφερθούμε στη βασικότερη, την οποία ουδείς λογικός άνθρωπος τολμά ν' αμφισβητήσει: Πρόκειται για το φαινόμενο της μαζικής ανεργίας, το οποίο προσλαμβάνει όλο και δραματικότερες διαστάσεις στην ισχυρότερη οικονομικά χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι άνεργοι φθάνουν στα 4 εκατομμύρια άτομα, ενώ τα συνδικάτα τούς ανεβάζουν ήδη σε πάνω από 7 εκατομμύρια. Μόνο στη διάρκεια αυτού του χρόνου και σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 1995, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 300.000 άτομα.

Σχετικά, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ένα πάρα πολύ μεγάλο τμήμα των ανέργων αυτών είναι νέοι ηλικίας 22 - 27 χρόνων. Μέσα λοιπόν στις συνθήκες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, οι νέοι αυτοί σπρώχνονται στο κοινωνικό περιθώριο και απελπισμένοι καθώς είναι, μπροστά στο σκοτεινό μέλλον που ξανοίγεται μπροστά τους, ένα σημαντικό μέρος απ' αυτούς καταφεύγει στη χρήση ναρκωτικών ουσιών και το αλκοόλ. Και να ο τραγικός απολογισμός: Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νέων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έχουν κυριολεκτικά αχρηστευτεί από την υπερβολική χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι εκείνοι, που βρίσκουν το θάνατο ή ακόμα και να οδηγούνται συχνά στην αυτοκτονία...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ