Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ
Διαδικαστικό τέχνασμα της Αυστραλίας κατά ινδικού βέτο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Οι τρίχρονες προσπάθειες των διπλωματών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών μπορεί να απέβησαν, το τελευταίο 48ωρο, άκαρπες, αλλά φαίνεται ότι η Αυστραλία βρήκε τρόπο να παρακάμψει το βέτο, που είχε ασκήσει η Ινδία, καταφεύγοντας σε διαδικαστικό τέχνασμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες ο Αυστραλός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Μπάκλερ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ θα υποβάλει στις 9 Σεπτέμβρη μία "διαδικαστική λύση", ζητώντας απλώς να επικυρωθεί και να προωθηθεί προς υπογραφή από το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η "Συνθήκη για την Καθολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών". Ο Μπάκλερ διευκρίνισε ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο "σκόπελος", να αποτελέσει δηλαδή το κείμενο για μία ακόμη φορά το αντικείμενο χρονοβόρων διαπραγματεύσεων, θα παρουσιαστεί η πρόταση ως παράρτημα στο προσχέδιο απόφασης "προς ενημέρωση" των μελών του ΟΗΕ.

Οπως είναι γνωστό, την περασμένη Τρίτη, η Ινδία αρνήθηκε να συνυπογράψει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών. Ο Αυστραλός πρεσβευτής υποστηρίζει ότι με "τη διαδικαστική πρόταση" οι 185 χώρες του ΟΗΕ έχουν οχτώ μέρες στη διάθεσή τους για να εγκρίνουν, διά πλειοψηφίας, τη συνθήκη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ