Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στάση και κατάληψη στη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

Μαχητική απάντηση των εργαζομένων στις ομαδικές απολύσεις και διαθεσιμότητες. Δ. Κουμπούρης: Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για το μαράζωμα της βιομηχανίας

Σίγησαν χτες το πρωί οι μηχανές της "Χαλυβουργικής" και ένα πανό κρεμάστηκε στην πύλη, γράφοντας με μεγάλα μαύρα γράμματα "κατάληψη".Οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το σωματείο, προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου, αντιδρώντας έτσι στην αντεργατική απόφαση του ιδιοκτήτη της εταιρίας Π. Αγγελόπουλου να κλείσει ένα ακόμα τμήμα παραγωγής και να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις και διαθεσιμότητες. Με νέα τετράωρη στάση εργασίας σήμερα κλιμακώνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Στις 8 το πρωί - που είχε καθοριστεί ως ώρα έναρξης της στάσης εργασίας - ένας ένας οι εργαζόμενοι παρατούσαν τις μηχανές και συγκεντρώνονταν μπροστά στην αίθουσα των συνελεύσεων. Σε λίγο οι μηχανές όλες είχαν "νεκρώσει" και οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν αποφασιστικά προς την πύλη του εργοστασίου και την απέκλεισαν. Από εκείνη τη στιγμή και ως τις 12 το μεσημέρι κανένα φορτηγό δεν μπόρεσε να περάσει την πύλη και να φορτώσει εμπόρευμα.

"Θέλουν να μετατρέψουν το εργοστάσιο σε μαγαζί. Θα φέρνουν σίδερο απ' έξω να το πουλάνε", επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου, Ν. Χόνδρος,απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους και τόνισε πως με κάθε μέσο θα παλέψουν ενάντια σε αυτά τα σενάρια.

Να σημειώσουμε πως η εταιρία αποφάσισε να κλείσει τις επόμενες μέρες ένα τμήμα παραγωγής σιδήρου και να απολύσει "συναινετικά" 120 εργαζόμενους. Πρόκειται για το δεύτερο τμήμα παραγωγής που κλείνει φέτος, μετά τους ηλεκτρικούς κλιβάνους και τις 250 απολύσεις τον περασμένο Απρίλη. Ταυτόχρονα άρχισε από χτες να θέτει σταδιακά σε διαθεσιμότητα όλο το προσωπικό (200 άτομα) του ελασματουργείου.

Ο Δ. Κουμπούρης,βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης του σωματείου, δήλωσε στην εφημερίδα μας: "Η σημερινή μας κινητοποίηση, με τετράωρη στάση και κατάληψη, είναι μια δυναμική απάντηση στα σχέδια της "Χαλυβουργικής" να συρρικνώσει το εργοστάσιο, με προοπτική το κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής χαλυβουργίας. Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται, παλεύουν μπροστά σε αυτή την επιλογή του εργοδότη και καλούν τους υπεύθυνους και τους κυρίους αυτούς που έχουν την πρώτη ευθύνη της κυβέρνησης να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στη χώρα μας και που σήμερα μαραζώνει, κλείνει, εξαφανίζεται. Αυτό είναι το μήνυμα των εργαζομένων της "Χαλυβουργικής". Θα συνεχίσουμε τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις, μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα και να πάρουμε θετικές απαντήσεις. Ο αγώνας είναι ο δοκιμασμένος και ο μόνος δρόμος που έχουμε".

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ