Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα οικονομικά "παιχνίδια" παραλύουν το μετρό

Αποκαλυπτικές καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Στάση εργασίας αύριο ενάντια στις απολύσεις και στις διαθεσιμότητες

Τα "οικονομικά παιχνίδια που παίζονται ανάμεσα στην ανάδοχο εταιρία "Ολυμπιακό Μετρό",την επιβλέπουσα "Αττικό Μετρό" και την αμερικανική εταιρία - τεχνικό σύμβουλο ΜΠΕΧΤΕΛ" καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σαν κύρια αιτία για τις συνεχείς καθυστερήσεις και το σταμάτημα των εργασιών κατασκευής του μετρό Αθήνας. Ταυτόχρονα στηλιτεύει τη στάση της κυβέρνησης, που - όπως τονίζει - παραμένει αδιάφορη απέναντι στις συνεχείς καθυστερήσεις στην κατασκευή του μετρό Αθήνας και στις μαζικές απολύσεις και διαθεσιμότητες και περιορίζεται απλώς να παζαρεύει τα "πανωπροίκια" που θα δώσει στην κατασκευάστρια εταιρία. Σε τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στο έργο, απαιτώντας την ανάκληση των 20 απολύσεων και των 128 διαθεσιμοτήτων. Εχει περάσει ένας μήνας - σημειώνεται - από το σταμάτημα των κύριων εργασιών που έγινε με ευθύνη των εμπλεκόμενων εταιριών και της κυβερνητικής απραξίας και η κατάσταση όχι μόνο παραμένει στάσιμη, αλλά και νέα αρνητικά στοιχεία δείχνουν ότι θα χειροτερεύσει. Επιβεβαιώνουν - επισημαίνεται - τις αρχικές καταγγελίες του Συνδικάτου για τα οικονομικά παιχνίδια που παίζονται, με "κύρια θύματα τον ελληνικό λαό που θα πληρώσει την τεράστια υπέρβαση του προϋπολογισμού του έργου και άμεσα θύματα τους εργαζόμενους στο μετρό, που εκτός από τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, γίνεται προσπάθεια από την κατασκευάστρια κοινοπραξία να χρησιμοποιηθούν σαν μοχλοί πίεσης, προκειμένου να πετύχει τις οικονομικές της διεκδικήσεις".

Από τις τελευταίες συναντήσεις - υπογραμμίζεται - του Συνδικάτου με την κοινοπραξία και τα αρμόδια υπουργεία και την τοποθέτηση της "Αττικό Μετρό" με ανακοίνωση, προκύπτει ότι η αιτιολογία της κοινοπραξίας για "απρόβλεπτα εμπόδια" στα υπόγεια τεχνικά έργα δεν είναι πειστική, μιας και εδώ και ένα χρόνο ο μετροπόντικας είναι "κολλημένος" στην πλατεία Καραϊσκάκη και δεν έχει βρεθεί κάποια τεχνική λύση. Και αυτό όταν απ' το '81 έχουν γίνει γεωλογικές έρευνες που στοίχισαν πολλά δισ. δραχμές και δεν πάρθηκαν υπόψη. Οταν για τη γραμμή αυτή του έργου, η κοινοπραξία προκειμένου να αποφύγει τις υποχρεώσεις της από τη σύμβαση, έχει καταφύγει στα διεθνή δικαστήρια. Οταν απροκάλυπτα ομολογεί πως για όποιες λύσεις προτείνονταν επέλεγε την οικονομικά πιο συμφέρουσα, αλλά τώρα που απέτυχε η λύση στο συγκεκριμένο σημείο, φορτώνει τις δικές της ευθύνες στις πλάτες των εργατών.

"Γιατί επί 24 μέρες, μετά την παύση των εργασιών, οι εκπρόσωποι "Ολυμπιακό Μετρό" και της δημόσιας εταιρίας "Αττικό Μετρό" δεν είχαν συναντηθεί;", σημειώνει το συνδικάτο επισημαίνοντας ότι αρμόδιος παράγοντας του ΥΠΕΧΩΔΕ το απέδωσε σε "αντιζηλία" και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα μεταξύ των εταιριών.

Τα ερωτηματικά και οι υπόνοιες για υπόγειους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις τεχνικές εταιρίες που εμπλέκονται στο έργο, τονίζεται, ενισχύονται και από το πολύμηνο σταμάτημα του σταθμού της Δάφνης, μιας και εκεί δεν υπάρχει κανένα απρόβλεπτο εμπόδιο. Τα ίδια ερωτηματικά υπάρχουν και για το σταθμό του Κεραμεικού.

Το Συνδικάτο ζητά άμεσα να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες και απολύσεις και ζητά απ' το ΥΠΕΧΩΔΕ να οργανώσει συνάντηση με υπουργείο Εργασίας και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις και διαθεσιμότητες.

Τέλος δηλώνει: "Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους σαν μοχλό πίεσης, προκειμένου να πετύχει οικονομικές διεκδικήσεις" και καλεί συνδικάτα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τεχνικό Επιμελητήριο και κάθε άλλο επιστημονικό οργανισμό και όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να παλέψουν για: Να ολοκληρωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση και οικονομική επιβάρυνση το έργο και να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για τις υπερβάσεις. Να αναθεωρηθούν ριζικά και να μην ξαναϋπογραφούν άλλες αποικιοκρατικές συμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ