Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Αθήνα δεν αντέχει άλλη ταλαιπωρία!

"Είχαμε προειδοποιήσει", τονίζει σε ανακοίνωσή της, σχετικά με την κατάσταση στο Μετρό, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς να απαιτήσουν τη συνέχιση του έργου χωρίς έξτρα αποζημίωση στις κατασκευάστριες εταιρίες

Σε "γιοφύρι της Αρτας" τείνει να εξελιχθεί το Μετρό,ένα από τα μεγάλα έργα του Λεκανοπεδίου, σημειώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, η οποία έχει ως εξής:

"Με διάφορες αστήρικτες δικαιολογίες, με την ανοχή της "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ" (εκπρόσωπος του δημοσίου του ΜΕΤΡΟ), σταμάτησαν οι εργασίες εντελώς στους δύο Μετροπόντικες και σε δύο εργοτάξια, ενώ και στα υπόλοιπα υπολειτουργούν. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης ήταν να τεθούν αρκετοί εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα, ενώ πρόσφατα έγιναν και απολύσεις. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται καθυστερήσεις. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει, από την αρχή ακόμη, ότι η σύμβαση ανάθεσης του έργου, η αρχική και η συμπληρωματική, σε ιδιώτες ήταν διάτρητες. Δυστυχώς, η προειδοποίησή μας αυτή δεν εισακούστηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τονίζουμε και σήμερα ότι η εξέλιξη στο ΜΕΤΡΟ είναι ένα δείγμα γραφής της ακολουθούμενης πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού για το τι θα ακολουθήσει και για τα άλλα μεγάλα έργα, (αεροδρόμιο Σπάτων - δρόμος Σταυρού - Ελευσίνας κλπ.).

Τα αποτελέσματα σήμερα είναι αρνητικά για το ίδιο το έργο, για την οικονομία, για τους εργαζόμενους, το λαό και κύρια για τους Αθηναίους πολίτες και αποτυπώνονται στα παρακάτω:

- Με τη μέθοδο των καθυστερήσεων και των εκβιασμών από τις ιδιωτικές εταιρίες και την ανοχή και αδιαφορία της κυβέρνησης, το αρχικό κόστος του έργου από 250 δισ. έχει εκτιναχτεί στο 1 τρισ. που καλείται να πληρώσει ο λαός.

- Ενώ το έργο ήταν να τελειώσει τον Νοέμβρη του '96, προβλέπεται να τελειώσει με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις το 2000.

Επίσης συνέπεια των καθυστερήσεων του έργου θα είναι:

- Παράταση του κυκλοφοριακού χάους, της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της ταλαιπωρίας των Αθηναίων. Κατά τα άλλα, το περιβάλλον της Αθήνας κινδυνεύει από την αφισορύπανση ή άλλες προεκλογικές δραστηριότητες.

- Ακόμη, η αναβολή και ίσως η ματαίωση εκτέλεσης των πρώτων προεκτάσεων που υπήρχαν στο αρχικό σχέδιο.

Η κυβέρνηση επωμίζεται τεράστιες ευθύνες για την εξέλιξη αυτή. Δεν έχει κανένα δικαίωμα (και ιδίως σε προεκλογική περίοδο) να προβεί σε νέες παροχές δεκάδων δισεκατομμυρίων προς τους μεγαλοεργολάβους και τις ξένες πολυεθνικές. Αντίθετα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρέμβει άμεσα και ουσιαστικά για:

- Την προώθηση και επίσπευση των εργασιών.

- Την ανάκληση όλων των διαθεσιμοτήτων και απολύσεων εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να απαιτήσουν από την κυβέρνηση τη συνέχιση του έργου και όχι έξτρα αποζημίωση στις κατασκευάστριες εταιρίες.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων.

Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΕΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ