Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεκληρίζεται η αγροτιά

Ιδιαίτερα έντονες είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Ο νομός στενάζει κάτω από την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Αδυσώπητο χτύπημα έχουν δεχτεί οι αγρότες του νομού Λάρισας,όπως και όλοι οι αγρότες της Θεσσαλίας,από την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις επιταγές της ΓΚΑΤΤ και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής,που με τόση συνέπεια εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Επιταγές που με το πέρασμα του χρόνου γίνονται όλο και πιο δυσάρεστες για την αγροτιά, που έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος είναι η μείωση του αγροτικού πληθυσμού σε συνδυασμό με τη μείωση της αγροτικής παραγωγής,αλλά και ο ασφυκτικός έλεγχος τους είδους και της ποσότητας των αγροτικών προϊόντων που παράγουν οι Ελληνες αγρότες.

Στο Νομό Λάρισας παρατηρείται ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει και τους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας.Η εγκατάλειψη των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, μια αρχή που επιφυλάσσει ακόμα χειρότερες μέρες για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, αλλά και όλους τους κατοίκους του νομού Λάρισας, του οποίου η οικονομία βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στην αγροτική παραγωγή.

"Μέχρι το 1992 τα έσοδα του νομού από την αγροτική παραγωγή ήταν αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά τότε έγινε η αναθεώρηση της ΚΑΠ και άρχισε η εφαρμογή των εντολών της ΓΚΑΤΤ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ.Αρχισε τότε η αντίστροφη μέτρηση που οδήγησε στη μαζική εγκατάλειψη ορεινών και ημιορεινών προβληματικών περιοχών. Εντονες ήταν οι συνέπειες στην καλλιέργεια καπνού και στις περιοχές που την καλλιεργούσαν, όπως στην Ελασσόνα.Είδαμε καραβάνια μεταναστών, χρεοκόπησαν τα μισά σχεδόν νοικοκυριά",μας είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Νταφούλης,υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό.

Αρνητικές επιπτώσεις παντού

Ο Νομός Λάρισας είναι ο μεγαλύτερος της Θεσσαλίας και μαζί με το Νομό Καρδίτσας έχουν τη μεγαλύτερη πεδινή επιφάνεια. Το 29,73% της έκτασης του Νομού Λάρισας είναι καλλιεργήσιμο έδαφος, με αποτέλεσμα να κατέχει το 48% των γεωργικών καλλιεργειών της Θεσσαλίας. Στη Λάρισα παράγεται ο κύριος όγκος σιταριού της Θεσσαλίας, 64%,το 41% του βαμβακιού, το 56% των μήλων, το 32% του καπνού και το 37% της τομάτας όλης της Θεσσαλίας. Το 44% του πληθυσμού του νομού απασχολείται στη γεωργία, ενώ παρατηρείται τάση μείωσης με αντίστοιχη άνοδο της απασχόλησης στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Η πολιτική που εκτελούν πειθήνια οι δικομματικοί εταίροι και σπεύδουν να στηρίξουν και οι παραφυάδες τους, ΠΟΛ. ΑΝ., ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ,έχει ρημάξει τον τόπο. Οι επιπτώσεις της δεν είναι εμφανείς μόνο στη γεωργία, αλλά και σε άλλους παραγωγικούς τομείς. Στην κτηνοτροφία είναι επίσης φανερά τα σημάδια της κρίσης, που εκφράστηκαν και με τις μεγάλες περσινές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ανάμεσα στα άλλα χτυπιούνται από μια πολιτική που έχει φροντίσει το νερό να είναι πιο ακριβό από το γάλα! Ο Νομός Λάρισας ήταν ο δεύτερος κτηνοτροφικός νομός της Ελλάδας. Η θέση αυτή μεταβλήθηκε αρνητικά μετά τις αθρόες εισαγωγές κρέατος από χώρες του εξωτερικού, κατ' εντολή των Ευρωπαίων εταίρων μας και χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Ηταν ο σιτοβολώνας

"Η Θεσσαλία ήταν κάποτε ο σιτοβολώνας της Ελλάδας. Τώρα ψάχνεις να βρεις σιτάρι στον κάμπο. Κόπηκαν οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διαμορφώθηκαν εξευτελιστικές τιμές στα σιτηρά. Είναι μεγάλη η αγανάκτηση των αγροτών, που το 1993 τους έταζαν διάφορα οι υπουργοί Γεωργίας, χωρίς αντίκρισμα όμως", τονίζει ο Γ. Νταφούλης.

Τα προβλήματα των αγροτών δημιουργούν με τη σειρά τους προβλήματα και σε άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας. Πτώση του αγροτικού εισοδήματος σημαίνει πτώση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων και των άλλων επιχειρήσεων που έχουν "δέσει" την ύπαρξή τους με την ευρωστία των αγροτών. Ολα κινούνται γύρω από την αγροτική παραγωγή και όλα βυθίζονται μαζί της. "Για πρώτη φορά εμφανίζονται σε κεντρικούς δρόμους ενοικιαστήρια που μένουν για μήνες στην ίδια θέση, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται και δεν μπορεί να ανοίξει ένα κατάστημα. Μαζί με τα άλλα προβλήματα έχουμε και την εισβολή των "Κόντινετ" - "Πράκτικερ" που χτίζουν παράνομα σε τεράστιες εκτάσεις, επιβεβαιώνοντας την ασυδοσία που επικρατεί", σημειώνει ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

Μπορεί να γίνει παράδεισος

Το έγκλημα όμως που συντελείται στη Λάρισα και σε όλη τη Θεσσαλία, αλλά και σε όλες τις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, είναι ακόμα μεγαλύτερο, γιατί οι δυνατότητες προσφέρονται για μια αλματώδη ανάπτυξη. "Υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει η Θεσσαλία "παράδεισος". Η αύξηση της παραγωγής θα αυξήσει και την απασχόληση. Χρειάζεται όμως καθετοποίηση της παραγωγής. Εχουν γίνει προτάσεις για δημιουργία μεγάλων εργοστασίων, για μεταποίηση, για φρουτοποιείες, αλευροβιομηχανίες. Η Θεσσαλία σιγά σιγά φθίνει. Ούτε η εκτροπή του Αχελώου, που θα δώσει ανάσα στον τόπο, δεν πρόκειται να προχωρήσει".

Οι αγρότες με τους συνεχείς και έντονους αγώνες τους, που βρήκαν την απόλυτη στήριξη του ΚΚΕ, προσπάθησαν και προσπαθούν να βάλουν ένα φρένο σε αυτή την καταστροφική πορεία. Η κατάργηση όλων των κανονισμών, συνθηκών και δεσμεύσεων που υπογράφτηκαν στις Βρυξέλλες, η άμεση ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών από εθνικούς πόρους, για να φτάσει η τιμή της περσινής σοδειάς στις 300 δραχμές το κιλό και μια σειρά ακόμα από αιτήματα, μπορούν να αλλάξουν την εικόνα. Ομως, απέναντι σε αυτούς τους αγώνες αντιπαρατίθεται η υποταγμένη λογική της υπακοής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξάλλου, ο σημερινός υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, έχει τονίσει ότι ο αγροτικός πληθυσμός θα μειωθεί και ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη του τουρισμού...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο - απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία (2017-10-10 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο (2017-10-06 00:00:00.0)
Εφιάλτης το πράσινο σκουλήκι! (2012-08-22 00:00:00.0)
Σοβαρά πλήγματα στην αγροτική παραγωγή (2012-08-11 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για τους νέους αγώνες (2002-11-08 00:00:00.0)
«Χρυσώνουν το χάπι» ...της λειψυδρίας (2000-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ