Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ερήμωση είναι παρούσα!

Το βαμβάκι "τρέφει" κατά κύριο λόγο το Νομό Καρδίτσας, αλλά είναι, παράλληλα, ένα από τα προϊόντα που χτυπιούνται ανελέητα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συμβολή των δικομματικών εταίρων. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, ο νομός έχασε 26 δισ. δραχμές από τη συνυπευθυνότητα στο βαμβάκι!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Η πολιτική της ερήμωσης και του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς έχει αφήσει φανερά τα σημάδια της στο Νομό Καρδίτσας.Εναν ακόμα νομό της Θεσσαλίας με μεγάλη αγροτική παραγωγή, αλλά και μεγάλη κρίση, αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής που εφάρμοσε με ευλάβεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,συνεχίζοντας την καταστροφή που είχε αρχίσει - κατά τη χάραξη της νέας ΚΑΠ και την εφαρμογή της ΓΚΑΤΤ - η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.Ολα τα χαρακτηριστικά της κρίσης που συναντάς στη Θεσσαλία, μετανάστευση, ανεργία, μείωση εισοδήματος, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βρίσκονται και στο Νομό Καρδίτας.

Αλλά, δίπλα σε αυτά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την άμεση υλοποίηση των ντιρεκτίβων των Βρυξελλών, για το ένα ή το άλλο αγροτικό προϊόν, ο Νομός Καρδίτσας υποφέρει και από τα χρόνια προβλήματα του πρωτογενή τομέα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Από τη λειψυδρία, το μικρό μέγεθος των αγροτικών καλλιεργειών και τον κατακερματισμό τους, το υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη σύγχρονης οργάνωσης στο κύκλωμα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων.

Το βαμβάκι είναι μονοκαλλιέργεια στην Καρδίτσα, σε ποσοστό 70% και χιλιάδες οικογένειες εξαρτώνται από την παραγωγή του. Στην Καρδίτσα, παράγεται το 43% του βαμβακιού της Θεσσαλίας, το 43% του καπνού, το 12% του σιταριού. Υπάρχουν, επίσης, μήλα, τεύτλα, αμπέλια και ανεπτυγμένη κτηνοτροφία, που με τη σειρά της δέχεται τις συνέπειες της ευρω-λαγνείας των κομμάτων που αποδέχονται με επαίνους την πολιτική του Μάαστριχτ.

"Στα προϊόντα υπάρχει όριο μεγέθους παραγωγής κατά παραγωγό. Είναι σοβαρές οι συνέπειες αυτού του συστήματος στο βαμβάκι, που όσο αυξάνει η παραγωγή του, τόσο μειώνεται η τιμή του. Πέρσι μειώθηκε κατά 50 δρχ. το κιλό και άλλες 50 δρχ. φέτος, με αποτέλεσμα να χάσει η Καρδίτσα 13 δισ. δραχμές πέρυσι και άλλα 13 δισ. δραχμές φέτος", μας λέει ο Β. Μπούτας,υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Επιδιώκουν συρρίκνωση της παραγωγής

Σχετικά με τα γενικότερα προβλήματα υποδομής του νομού, τα οποία δε φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να λυθούν, αν και υπάρχει η δυνατότητα, ο Β. Μπούτας μάς είπε: "Ενας από τους λόγους που δεν προχωρούν τα έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου, είναι ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η παραγωγή και θα μειωθεί το μεγάλο σήμερα κόστος παραγωγής.

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι καθηλωμένες χρόνια τώρα και το εισόδημα των αγροτών πλήττεται συνεχώς, χωρίς να φαίνεται καμία προοπτική βελτίωσης στον ορίζοντα, όσο τουλάχιστον τα κόμματα που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική συρρίκνωσης ενισχύονται από την ανανέωση της λαϊκής εντολής, όσο δεν αντιμετωπίζουν την αντίδραση των ανθρώπων που πλήττονται, όσο δεν υπάρχουν σημάδια άρνησης και αποδοκιμασίας αυτής της κατάστασης. Ομως αυτά τα σημάδια, ευτυχώς, υπάρχουν και όλο και αυξάνονται, καθώς οι αγρότες αντιλαμβάνονται ποιοι κινούν τα νήματα και για ποιο λόγο έχει προδιαγραφεί η ελαχιστοποίηση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας. Αυτό δείχνουν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων".

Ισχυρή η φωνή του ΚΚΕ

"Είμαστε το μοναδικό κόμμα που από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξηγήσαμε σε ποια κατάσταση θα οδηγηθεί και η χώρα και ειδικότερα η αγροτιά", τονίζει ο Β. Μπούτας."Πρωτοστατήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ανάπτυξη των κινητοποιήσεων για την προστασία του εισοδήματος του αγρότη και την παραμονή του στην παραγωγική διαδικασία στον τόπο που γεννήθηκε. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η ψυχή και η καρδιά των μεγάλων κινητοποιήσεων είναι οι κομμουνιστές. Το κόμμα μας αποκάλυψε την απάτη που προσπάθησε να περάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, ΠΟΛ.ΑΝ., ΔΗΚΚΙ, ΣΥΝ, για το βαμβάκι μετά την αναθεώρηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις κινητοποιήσεις των αγροτών της Καρδίτσας, οι οποίοι στις 5 Σεπτέμβρη πλημμύρισαν με τα τρακτέρ τους την πόλη, είναι έντονη η προσπάθεια υπονόμευσης από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ακόμα και σε κεντρικό επίπεδο, στις περσινές μεγάλες κινητοποιήσεις, το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "εθνοπροδότες", ενώ η ΝΔ ζητούσε τη βίαιη απομάκρυνση των αγροτών από τα σημεία που είχαν αποκλείσει. Στελέχη της ΠΟΛ.ΑΝ. και του ΣΥΝ καταφέρονταν επίσης ενάντια στις κινητοποιήσεις.

Αγωνιστική συνέπεια

Η αγωνιστική συνέπεια που έδειξαν και δείχνουν τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ δεν πέρασε, όμως, απαρατήρητη στους αγρότες της Καρδίτσας, όπως σημειώνει ο συνομιλητής μας. "Οι αγώνες ανέδειξαν το πρόβλημα, βοήθησαν να κατανοήσει ο αγρότης ποια είναι τα βαθύτερα αίτια που το δημιουργούν και να συνειδητοποιήσει την ανάγκη αγωνιστικών διεκδικήσεων. Αυτό εκφράζεται και σήμερα προεκλογικά στις συζητήσεις στα χωριά, με την αποδοχή από τον κόσμο ότι πρέπει να καταδικαστεί ο δικομματισμός.Ομως απομένει πολλή δουλιά ακόμα, γιατί και τα προβλήματα δε θα λυθούν στις 22 του Σεπτέμβρη, αλλά και γιατί πρέπει να αποκαλυφθεί ο ρόλος των εφεδρειών του συστήματος, ΠΟΛ.ΑΝ., ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ. Γι' αυτό δεν αρκεί η καταδίκη του δικομματισμού, αλλά χρειάζεται και η υπερψήφιση του ΚΚΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ