Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επτά συν μία ανοιχτές "πληγές"

Ψηφοθηρική ομιλία του Κ. Σημίτη σε ανθρώπους των Γραμμάτων και Τεχνών

Με εφαλτήριο το διάλογο, στον οποίο μιλάει ένας, και σημαία την παραπλανητική, δήθεν, διαφορά μεταξύ "συντηρητικής" και "προοδευτικής" παράταξης, εννοώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Σημίτης,προέβη το βράδυ του Σαββάτου, στη "Μεγάλη Βρετάνια", στην παρουσίαση της πολιτιστικής "φιλοσοφίας" του ΠΑΣΟΚ, με ακροατήριο καλλιτέχνες, συγγραφείς, ακαδημαϊκούς κ.ά. Δεν ήταν τυχαίο που η σχετική πρόσκληση για την προχτεσινή παράσταση μιλούσε για "φιλοσοφία". Ο Κ. Σημίτης κατέφυγε, όχι επίσης τυχαία, σε μία "θεωρητική" προσέγγιση του πολιτισμού και του ρόλου των πνευματικών ανθρώπων, την οποία φαίνεται πως θα αποκρυπτογραφήσει μετεκλογικά.

Ο άξονας που κινήθηκε ήταν εφτά σημεία - "πληγές", συν ένα για να μην κατηγορηθεί για... αντιγραφή, όπως ο ίδιος είπε, προσπαθώντας για άλλη μία φορά να συγκαλύψει την ούτως ή άλλως δικομματική ταυτότητα απόψεων.

Σημείο πρώτο: "Θεώρηση του πολιτισμικού φαινομένου".Μια γενικόλογη ανάπτυξη όπου τα "θα" πήραν τη μορφή πραγματείας για τον πολιτισμό.

Σημείο δεύτερο: "Η σχέση του με το κράτος".Ηταν μόνο η εισαγωγή για ένα μέλλον που υπόσχεται την αντικατάσταση του κράτους από ιδιώτες, φοροαπαλλασσόμενους χορηγούς και φορολογούμενους πολίτες (βλ. πολιτιστικό τέλος).

Σημείο τρίτο: "Διάλογος με τους διανοούμενους".Σημαίνει το μαζικό κάλεσμά τους λίγο πριν τις εκλογές. Κατά τ' άλλα, οι "επιτροπές προσωπικοτήτων" κανονίζουν τις "Εθνικές Πολιτικές", οι καλλιτεχνικοί διευθυντές ανάγονται σε "άρχοντες", ενώ οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς έχουν την "τιμή" της διακοσμητικής παρουσίας.

Σημείο τέταρτο: "Ο ρόλος των διανοούμενων στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό".Θέση και ρόλο στη διανομή έχουν μόνο εκείνοι που θα χρησιμοποιηθούν στα "ευρωενωσιακά οράματα". Η αρχή της ομιλίας του, που έλεγε "εμείς δε θέλουμε αυλικούς διανοούμενους, δε θέλουμε χειροκροτητές", είναι μόνο το περιτύλιγμα.

Σημείο πέμπτο: "Η σχέση με την κληρονομιά".Υπάρχει σε όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες. Δυστυχώς, η πραγματικότητα διαψεύδει με στοιβαγμένες και πολλές φορές ακατάγραφες αρχαιότητες, με ανύπαρκτο Αρχείο Μνημείων, με ελάχιστους αρχαιολόγους, με ανεπαρκές δυναμικό αρχαιοφυλάκων, με το σχεδιαζόμενο "χάρισμα" της Ροτόντας, με τις αποφάσεις κατεδάφισης ιστορικών φυλακών, γιατί φαίνεται πως από την ιστορία κάποιοι θέλουν να κληρονομούν ό,τι τους "βολεύει"...

Σημείο έκτο: "Σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία".Δεν έχει χώρο, αλλά ούτε χρήματα. Για παράδειγμα ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος σχεδόν εκτοπίζεται από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το νέο νομοσχέδιο. Ο υποβιβασμός των τοπικών εκδηλώσεων, με το χαρακτηρισμό "πανηγυράκια" και το "πάγωμα" της επιχορήγησής τους είναι ΠΑΣΟΚικής εμπνεύσεως.

Σημείο έβδομο: "Τα έργα που προωθεί η κυβέρνηση".Πρόκειται για ένα φάκελο με 13 μεγαλοπρεπέστατα "Θα". Ανάμεσά τους για πολλοστή φορά εξαγγέλθηκαν: το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων (για πέμπτη φορά), το Τρίγωνο Βεργίνα - Πέλλα - Δίον, το Πρόγραμμα "Αρχαία Θέατρα και Κάστρα" που ανακοινώθηκε μόλις το καλοκαίρι κ.ά.

Σημείο όγδοο: "Ρόλος των ΜΜΕ".Είπε ότι "επηρεάζουν πολιτικές εξελίξεις, υποτάσσουν την πολιτική στους κανόνες του θεάματος, υπεραπλουστεύουν τα προβλήματα, καθορίζουν θέματα και πρωταγωνιστές...". Κατέφυγε, μάλιστα, και σε "εξορκισμό" των "κυβερνητικών παρεμβάσεων και κομματικών παρεμβολών". Συμφωνούμε, επαυξάνουμε, αλλά δυστυχώς τα χρεώνονται τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όσο και ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι στην έναρξη μίλησαν ο υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος, ο Τίτος Πατρίκιος, ενώ "επιστρατεύτηκε" και ο Ζακ Λανγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ