Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη: Από πίτα που δεν τρως...

Εμείς κάναμε πολύ περισσότερα από την κυβέρνηση της ΝΔ για την ανάπτυξη, υποστηρίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Και παραθέτοντας διάφορα στοιχεία, που δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν ταχύτερος στην περίοδο 1994 - 1996 συγκριτικά με την περίοδο 1990 - '93, καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους να δώσουν την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ για να συνεχιστεί η ανάπτυξη και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στην αντιπαράθεση στοιχείων, τα δύο μεγάλα κόμματα κρύβουν ορισμένα στοιχεία, που δείχνουν τους μεγάλους κερδισμένους, τόσο επί των ημερών που η ελληνική οικονομία είχε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όσο και στην τελευταία 3ετία που η ανάπτυξη ήταν ταχύτερη.

Τόσο οι μεγάλοι κερδισμένοι, όσο και οι μεγάλοι χαμένοι, από την "ανάπτυξη", είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε με κυβέρνηση ΝΔ, φαίνονται από τα παρακάτω επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (εξαμηνιαία έκθεση, Απρίλιος 1996) που δείχνουν ότι:

1) Το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα στην πενταετία 1990 - 1996 αυξήθηκε (επίσημα) σε τρέχουσες τιμές κατά 121,6%.

2) Οι "αμοιβές των εργαζομένων" (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργαζόμενοι και εργοδότες), αυξήθηκαν - επίσης σε τρέχουσες τιμές - κατά 102,9%.

3) Τα κέρδη των κάθε είδους επιχειρήσεων και το αγροτικό εισόδημα ("πρόσοδοι επιχειρηματικής δράσης"), αυξήθηκαν σε τρέχουσες τιμές κατά 130,5%.

Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός στην ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 108,4%, αυτό σημαίνει ότι είχαμε μια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κατά 12,2%. Δηλαδή ο πραγματικός πλούτος της χώρας μεγάλωσε, σε πραγματικές τιμές, κατά 12,2%.Η πίτα του ΑΕΠ μπορεί να μεγάλωσε στην τελευταία εξαετία, δε μεγάλωσε όμως για όλους. Για κάποιους μεγάλωσε το κομμάτι της πίτας που έπαιρναν από το ΑΕΠ και για κάποιους μίκρυνε.

Ιδού λοιπόν ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν με τη "σταθεροποιητική" ή "αναπτυξιακή" πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Πρώτον, η ονομαστική αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων ήταν μικρότερη και από την αύξηση του ΑΕΠ και από την αύξηση του πληθωρισμού. Το γεγονός ότι οι αμοιβές των εργαζομένων μειώθηκαν σε πραγματικές, αποπληθωρισμένες τιμές, κατά 5,1%,είχε σαν συνέπεια να μικρύνει και το κομμάτι της πίτας του ΑΕΠ που μοιράζονται μεταξύ τους οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Ετσι, το κομμάτι της πίτας του ΑΕΠ που παίρνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, με τη μορφή "αμοιβές" εργαζομένων, μίκρυνε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (από 35,7% που ήταν το 1990 σε 32,7% φέτος).

Δεύτερον, η ονομαστική αύξηση στα επιχειρηματικά κέρδη και το αγροτικό εισόδημα ήταν μεγαλύτερη και από την αύξηση του ΑΕΠ και από την αύξηση του πληθωρισμού. Σε πραγματικές τιμές, τα επιχειρηματικά κέρδη και το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκαν κατά 20,4%.Ετσι το κομμάτι της πίτας του ΑΕΠ, που μοιράστηκαν μεταξύ τους το 1996 οι επιχειρηματίες, οι αγρότες και άλλοι εισοδηματίες, ήταν αυξημένο σε σύγκριση με το 1990 κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες (από 54,9% που ήταν το 1990 φέτος θα φτάσει το 57,1%.Με δεδομένο όμως ότι το αγροτικό εισόδημα καθώς και τα κέρδη της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μειώθηκαν σε πραγματικές τιμές, αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την ανάπτυξη και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στην εξαετία 1990 - 1996 ήταν οι πολυεθνικές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες συνεταίροι τους στην Ελλάδα.

Από μια τέτοια "σταθεροποιητική" και "αναπτυξιακή" πολιτική, οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν κερδίζουν αλλά χάνουν. Και στην προκειμένη περίπτωση, ισχύει η λαϊκή παροιμία που λέει "από πίτα που δεν τρως, τι σε μέλει κι αν καεί";

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ