Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Αέρας κοπανιστός" η εισαγωγή φυσικού αερίου
  • Προεκλογική φιέστα από την κυβέρνηση για να ανακοινώσει την έναρξη εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, που όμως δεν έγινε
  • Ενώ έπρεπε να ξεκινήσει η ροή την άνοιξη του 1996, δεν προβλέπεται πριν το τέλος του χρόνου, γιατί δεν υπάρχουν τα έργα υποδομής

Προεκλογική φιέστα οργάνωσε η ΔΕΠΑ προκειμένου να πείσει ότι η εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου (ΦΑ) στην Ελλάδα αποτελεί ενεργειακή πραγματικότητα, ενώ στην ουσία πρόκειται για... αέρα κοπανιστό. Μετά τα εγκαίνια - "μαϊμού" της 16ης Σεπτέμβρη χτες η διοίκηση της ΔΕΠΑ πραγματοποίησε και συνέντευξη Τύπου, προσπαθώντας να παρουσιάσει ως έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την εισαγωγή του ΦΑ στη χώρα. Ομως, από τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Σ. Παλαιογιάννη,έγινε σαφές ότι για εισαγωγή του ρωσικού ΦΑ στην Ελλάδα θα μπορούμε να μιλάμε τουλάχιστον απ' την άνοιξη του 1997, εάν και αυτή δεν παρέλθει άπραγη όπως η άνοιξη του 1996.

Συγκεκριμένα χτες ο Σ. Παλαιογιάννης ανακοίνωσε την έναρξη εισαγωγής ΦΑ στη χώρα και τον πρώτο πελάτη που θα κάνει χρήση αυτού, τη "Βιομηχανία Ζάχαρης", καθώς επίσης και τη σταδιακή προμήθεια διαφόρων ακόμη καταναλωτών, μεταξύ των οποίων και της ΔΕΗ. Ωστόσο, όπως προέκυψε από σχετικές απαντήσεις στους δημοσιογράφους, δεν πρόκειται για εισαγωγή και έλευση ΦΑ στον κεντρικό αγωγό, αλλά για εσπευσμένες κινήσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών, αφού τεχνικές ατέλειες που συνδέονται με την αξιοπιστία αλλά και την ασφάλεια του έργου δεν έχουν επιλυθεί.Ο Σ. Παλαιογιάννης παραδέχτηκε ότι το ΦΑ δεν έφτασε ούτε καν στο μετρητικό σταθμό, διότι όπως είπε δεν έχει δοκιμαστεί, κάτι που θα χρειαστεί διάστημα 10 - 15 ημερών.

Απ' τις απαντήσεις του Σ. Παλαιογιάννη αμφισβητείται ακόμη και το κατά πόσο η "Βιομηχανία Ζάχαρης" θα είναι σε θέση να προμηθευτεί άμεσα ΦΑ, αφού η ποσότητα που θα χρειαστεί είναι χαμηλή και δεν μπορεί να καταμετρηθεί απ' το μετρητικό σταθμό. Επίσης, τα απαραίτητα εξαρτήματα για να μπορεί να γίνει η καταμέτρηση μικρών ποσοτήτων, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ... "θα" προμηθευτούν στο επόμενο διάστημα.

Τεχνικά προβλήματα υπάρχουν και στην περίπτωση της τροφοδότησης με ΦΑ του δικτύου της ΔΕΦΑ, η οποία σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις θα ακολουθήσει αμέσως μετά τη "Βιομηχανία Ζάχαρης", αλλά και του σταθμού της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, που σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις "θα" τροφοδοτηθεί με ΦΑ τέλος Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη του νέου έτους. Και για τις δύο περιπτώσεις ο Σ. Παλαιογιάννης παραδέχτηκε ότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι κλάδοι μεταφοράς του καυσίμου απ' τον κεντρικό αγωγό και ειδικότερα για τη ΔΕΦΑ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί με τι όρους θα γίνεται η τιμολόγηση του νέου καυσίμου.

Σε σχετική ερώτηση για τα τιμολόγια που θα χρεώνει η ΔΕΠΑ την παροχή ΦΑ στους καταναλωτές, ο Σ. Παλαιογιάννης έκανε γενικώς λόγο για κάποιο μεταβατικό σύστημα τιμολόγησης μέχρι να καθοριστεί το ενιαίο βάσει του σχετικού νόμου. Σοβαρή εκκρεμότητα επίσης για την ασφάλεια του συστήματος μεταφοράς του ΦΑ αποτελεί η έλλειψη του συστήματος τηλεχειρισμού για τον εντοπισμό τυχόν βλαβών. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι ατέλειες στο σύστημα τηλεχειρισμού αλλά και στο μετρητικό σταθμό προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των Ρώσων προμηθευτών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα δέχτηκαν διάφορες πιέσεις να συναινέσουν στο εσπευσμένο προεκλογικό άνοιγμα της στρόφιγγας, στις οποίες τελικά υπέκυψαν ύστερα από παρεμβάσεις υψηλών κυβερνητικών στελεχών.

Τέλος, η χτεσινή ανακοίνωση για δυνατότητα χρήσης του ΦΑ στους οικιακούς καταναλωτές σε Αττική, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη κλπ., την άνοιξη του 1997, ακούγεται μάλλον αστεία, αφού δεν υπάρχει καμία υποδομή.Το μεγαλύτερο μέρος των δικτύων πόλης που βρίσκονται σε εξέλιξη προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 1997, ενώ ένα σημαντικό μέρος δικτύων δεν έχει αρχίσει ακόμη να κατασκευάζεται. Επιπλέον, υπάρχει παντελής έλλειψη εγκαταστάσεων στις πολυκατοικίες, αλλά και άγνοια των καταναλωτών οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί όπως συμβαίνει συνήθως για κάθε νέα μορφή ενέργειας. Πάντως σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ μέχρι τέλος του Οκτώβρη ο κεντρικός αγωγός θα είναι πλήρης σε ΦΑ, όσο για το ερώτημα πού θα πάει όμως το ΦΑ, ίσως μας το απαντήσουν μετά τις εκλογές και ελπίζουμε αυτή τη φορά να είναι ειλικρινείς.

Χ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ