Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμένουν στις ψεύτικες υποσχέσεις

Σημίτης και Εβερτ προσπαθούν να δείξουν "ενδιαφέρον" για τους βαμβακοπαραγωγούς

"Το ζόρι βγάζει λάδι", λέει η λαϊκή παροιμία και οι εκλογές υποχρέωσαν τους αρχηγούς του δικομματισμού, Κ. Σημίτη και Μ. Εβερτ, να ασχοληθούν και με το βαμβάκι, προσπαθώντας να δείξουν ενδιαφέρον για τους 120.000 βαμβακοπαραγωγούς, κι αυτό επειδή φοβούνται ότι, μετά τα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ που εφαρμόζουν και συμφωνούν για το προϊόν, οι βαμβακοπαραγωγοί θα τους μαυρίσουν. Ετσι, ο Κ. Σημίτης που μέχρι τώρα αρνούνταν να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για τη στήριξη του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, στην προεκλογική του ομιλία από τη Λάρισα, υποσχέθηκε να στηρίξει για φέτος τιμή 220 δραχμές το κιλό! Κι αυτό, όταν οι βαμβακοπαραγωγοί, στα 1994 πληρώθηκαν 293 δραχμές το κιλό, και πέρσι, περίπου 265 δραχμές σε ονομαστική αξία - βάζοντας "φέσι" 10 και πλέον δισ. δραχμές στους συνεταιρισμούς τους. Δηλαδή, ο Κ. Σημίτης για φέτος υπόσχεται 45 δραχμές λιγότερες, από πέρσι, κατά κιλό βαμβακιού!

Ωστόσο, ούτε και τις 220 δραχμές πρόκειται να τις πληρωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί με την παράδοση του προϊόντος τους στα εκκοκκιστήρια, αλλά τον επόμενο χρόνο, στα 1997 μετά το καλοκαίρι, όταν θα γίνει η εκκαθάριση! Το σίγουρο είναι, ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν τις 183 δραχμές κατά κιλό που αποφάσισαν στις Βρυξέλλες με την υπογραφή της κυβέρνησης Σημίτη... Αν μη τι άλλο, πάντως, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ομολογήσει πως το νέο καθεστώς που συμφώνησε στις Βρυξέλλες η κυβέρνησή του είναι καταστροφικό, ενώ πέρσι τα χαρακτήριζαν ικανοποιητικά κοροϊδεύοντας, εν ψυχρώ, τους βαμβακοπαραγωγούς.

Αλλά, και τώρα, ψεύδονται, όταν λένε θα ενισχύσουν, με την άδεια της Επιτροπής της ΕΕ όπως ζητά και προβάλλει η ΝΔ, που επικαλείται κάποια προσωπική επικοινωνία του Εβερτ με τον Ζ. Σαντέρ. Είτε όπως υπόσχεται ο Κ. Σημίτης που, όμως δεν αποκαλύπτει από πού θα βρει τα χρήματα, για να στηρίξει την τιμή του προϊόντος στους παραγωγούς. Γιατί, ήδη, ο Φρανς Φίσλερ, στο τελευταίο Συμβούλιο έδωσε την απάντησή του, όπως προκύπτει από την ίδια την ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας σχετικά. Θεωρεί και αναφέρει ο Φίσλερ πως το καθεστώς "λειτούργησε ικανοποιητικά υπέρ των αγροτών - βαμβακοπαραγωγών και υπενθυμίζει ότι ισχύει μέχρι το 2001"!

Ακριβώς εδώ, οι εταίροι του δικομματισμού εξαπατούν τους αγρότες πολύ περισσότερο, καθώς κρύβουν ότι θα εφαρμόσουν τον ήδη υπάρχοντα καταστροφικό κανονισμό, όπως ισχύει και έχει επιβληθεί, ενώ απεργάζονται, ακόμα χειρότερα μέτρα να επιβάλουν "διά πυρός και... ροπάλου", τη μείωση της καλλιέργειας στο ύψος της "μισής", σε σχέση με την πραγματική σημερινή, παραγωγής που επιτρέπει η ΕΕ στο βαμβάκι. Κι αυτό με την πρόβλεψη για ζώνες καλλιέργειας και ατομικές ποσοστώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς που θα περιορίζουν ατομικά την καλλιέργεια - κάτι ανάλογο με την παραγωγή γάλακτος... Πρόκειται για πραγματικά καταστροφικό μέτρο που καταδικάζει μόνιμα στη μείωση της καλλιέργειας και οδηγεί σε εγκατάλειψη της από τους μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς, όπως θα διαπιστώσουν από την επόμενη των εκλογών, αν ο δικομματισμός δεν ηττηθεί με την αποφασιστική ενίσχυση σήμερα του ΚΚΕ - κάτι που δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για αγώνες Αντεπίθεσης των αγροτών, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ