Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Η καταστροφή έχει πολλά ονόματα...

Αποφεύγουν σαν ο διάβολος το λιβάνι τη λέξη όπερα, βαφτίζουν τα καταστροφικά τους έργα "αίθουσα συνεδρίων" για να πάρουν τα δισεκατομμύρια της επιχορήγησης, και "αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων" για να είναι σύμφωνοι με το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα του Λαλιώτη

Στα παλιά τους τα παπούτσια έγραψαν για μια ακόμη φορά τους νόμους οι υπεύθυνοι του Μεγάρου Μουσικής. Ετσι, οι σχεδιαστές της όπερας που θέλει να κατασκευάσει ο Χρ. Λαμπράκης στο Πάρκο Ελευθερίας, απαντώντας στην προσφυγή της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Σωτηρία του Πάρκου, βαφτίζουν προκλητικά την αίθουσα συνεδρίων σε... αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να έχουν "και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη", αφού από τη μια για να πάρουν το "φιλέτο" της κοινοτικής επιχορήγησης δισεκατομμυρίων χαρακτήρισαν τις καταστροφικές τους κατασκευές ως "αίθουσα συνεδρίων", ενώ για να είναι σύμφωνοι με το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα του Λαλιώτη, ώστε να αποφύγουν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζουν τώρα τις κατασκευές τους ως "αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων"!

Να σημειώσουμε ότι η Συντονιστική Επιτροπή, με προσφυγή της στη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθήνας, έχει επισημάνει ότι η αρχιτεκτονική μελέτη για τις επεκτάσεις του Μεγάρου Μουσικής, με βάση την οποία έχει εκδοθεί η 702/96 άδεια, δεν είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Αυτό γιατί στο φάκελο της μελέτης δεν υπάρχει η απαιτούμενη εγκάρσια τομή, το χωρίς ημερομηνία τοπογραφικό δεν έχει σαφή όρια, διαστάσεις, υψόμετρα, αναλυτική εμβαδομέτρηση και δεν αναφέρει το εμβαδόν της έκτασης. Επίσης το υπέργειο κτίριο υπερβαίνει κατά τη μία τουλάχιστον διάσταση τις από το σχετικό διάταγμα μέγιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις. Η υπέρβαση καλύπτεται με αλχημείες στα υψόμετρα και επέμβαση στο έδαφος μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 19/8 ο ΟΜΜΑ ενημέρωσε την Πολεοδομία ότι "βάφτισε" με άλλο όνομα την αίθουσα συνεδρίων, μετατρέποντάς τη σε αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επίσης, συμπλήρωσε τις στάθμες των ορίων του οικοπέδου, πουθενά όμως δεν αναφέρεται η εμβαδομέτρηση.

Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει την ανορθόδοξη μεθόδευση που ακολουθήθηκε προκειμένου η άδεια οικοδόμησης να μην αποτελέσει μια αυτοτελή οικοδομική άδεια, αλλά να προσαρτιέται ως προσθήκη, επέκταση, αναθεώρηση στην οικοδομική άδεια του Μεγάρου Μουσικής. Με αυτό το νομιμοφανή τρόπο έγινε η έκδοση της 702/96 άδειας από την Πολεοδομία της Νομαρχίας της Αθήνας και όχι από την αρμόδια υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων. Οπως είναι γνωστό, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας με επανειλημμένες ομόφωνες αποφάσεις του έχει εναντιωθεί σε κατασκευές πέραν του χώρου στάθμευσης μέσα στο Πάρκο Ελευθερίας.

Η Πολεοδομία της Νομαρχίας ισχυρίζεται ότι επειδή έληξε η άδεια εκσκαφής του χώρου, η καινούρια (σ.σ. 702/96) εκδόθηκε ως άδεια προσθήκης. Οπως υποστηρίζει η Συντονιστική Επιτροπή, με βάση το νόμο οι άδειες προσθήκης είναι καινούριες άδειες και δεν είναι δυνατό να θεωρηθούν ότι συμπληρώνουν παλιότερη άδεια.

Στις αρχές Οκτώβρη, εξάλλου, αναμένεται η απάντηση της περιφερειακής υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ ως προς τη νομιμότητα της άδειας, μετά από προσφυγή που έχει κάνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ - ΣΑΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ