Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ
Πράσινο φως στην κερδοσκοπία

Οσο κι αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ "τσακώνονται" για το ποιος αύξησε τους ρυθμούς της "ανάπτυξης" ένα δέκατο της μονάδας πάνω ή κάτω, η αλήθεια που βιώνει ο λαός μιλάει από μόνη της. Και ο λαός ξέρει ότι χρόνο με το χρόνο, οι συνεχιζόμενες θυσίες στις οποίες υποβάλλεται στο όνομα αυτής της "ανάπτυξης" δεν έχουν τέλος, και τα ισχνά εισοδήματα, στο όνομα της ίδιας "ανάπτυξης" και της "σύγκλισης", αποκλίνουν από τις βασικές καθημερινές ανάγκες. Αντίθετα, οι αριθμοί που επικαλείται σε κάθε προεκλογική περίοδο η εκάστοτε κυβέρνηση... ανθούν προκλητικά!

Το τελευταίο είναι ψέμα. Η αλήθεια; Οτι οι πολιτικές που έχουν εφαρμόσει την τελευταία δεκαετία οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, οι πολιτικές της απελευθέρωσης των τιμών στην αγορά, σε μια σειρά τομείς, τόσο σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όσο και σε δίδακτρα, ασφάλιστρα ΙΧ, ενοίκια, έδωσαν το πράσινο φως σε εκείνους που, και προηγουμένως, όταν υπήρχε κάποιος στοιχειώδης έλεγχος των τιμών, καραδοκούσαν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των καταναλωτών για να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους, δηλαδή σε βιομηχάνους, επιχειρηματίες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές. Με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων των παραπάνω και πρόφαση την... απελευθέρωση του ανταγωνισμού και τον δήθεν εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της αγοράς, για να... συγκρατηθούν οι τιμές προς όφελος του καταναλωτή όπως έλεγαν τότε, πρώτη η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άρχισε από το 1985 σταδιακά το ξήλωμα του καθεστώτος των ελεγχόμενα διαμορφούμενων τιμών. Το 1992 η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκλήρωσε τη διαδικασία της απελευθέρωσης των τιμών. Τότε ακριβώς άρχισε και η απελευθέρωση των τιμολογίων των ασφαλιστικών εταιριών για τα ασφάλιστρα των οχημάτων και των διδάκτρων.

Αστρονομικές ανατιμήσεις

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η κατακόρυφη μέσα σε λίγα χρόνια και ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία των τιμών σε μια σειρά ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Ηταν τέτοιες οι ανατιμήσεις, που το συνεχώς συρρικνούμενο εισόδημα των εργαζόμενων, εξανεμίζεται πλέον όλο και πιο γρήγορα, χωρίς να μπορούν οι οικογένειες των εργαζομένων να καλύψουν στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο από τις αρχές του 1995 μέχρι σήμερα, τα ασφάλιστρα των ΙΧ, ελέω απελευθέρωσης, αυξήθηκαν μέχρι και 77%. Την ίδια στιγμή, χρόνο σε χρόνο από τότε που απελευθερώθηκε πλήρως η διαμόρφωση των τιμών στην αγορά, βασικά είδη διατροφής και πλατιάς κατανάλωσης, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο καφές, αλλά και είδη ένδυσης και υπόδησης, παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση.

Παρ' όλ' αυτά, και σ' αυτή την προεκλογική περίοδο τα δύο μεγάλα κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία ορκίζονται στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς σε όλους τους τομείς, και στη συνέχιση και ολοκλήρωσής της, ενώ δεν παραλείπουν να διαρρηγνύουν και τα ιμάτιά τους για την... προστασία του καταναλωτή. Οσο γι' αυτό το τελευταίο δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης Σημίτη καλούσε τους καταναλωτές να... αυτοπροστατευτούν, αφού μόνο αυτό μπορούν να κάνουν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ