Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΙΕΙΝΗ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ανοιχτό το πεδίο για τους ιδιώτες

Προωθείται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη λειτουργία των υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης, για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων. Εμφανής η ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας

Στα χνάρια της λειψής μέριμνας που χαρακτήριζε το Προεδρικό Διάταγμα 17/96,με το οποίο κυρώθηκε η οδηγία 89/931 της ΕΟΚ για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, κινείται νέο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που εξειδικεύει τους όρους λειτουργίας των Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΥΠΠ).

Το Προεδρικό Διάταγμα 17/96, το οποίο ανάμεσα στα άλλα έθετε το θέμα λειτουργίας των εξωτερικών και εσωτερικών υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας, είχε δεχτεί την κριτική της ΓΣΕΕ, της οποίας η αρμόδια Επιτροπή σημείωνε χαρακτηριστικά: "Το θέμα δεν είναι για το τι δυνατότητες παρέχονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπτυχθεί και στον τομέα αυτών των υπηρεσιών, αλλά για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις του δημόσιου τομέα".

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο έχει παραδοθεί στους αρμόδιους φορείς και στη ΓΣΕΕ, όχι μόνο φαίνεται να κινείται στα ίδια πλαίσια στον τομέα αυτό, αλλά και να ενισχύει πολύ συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας,που έχουν αυξημένες δυνατότητες να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις που θέτει, σε αντίθεση με ένα εύρος μικρών ιδιωτικών ιατρικών μονάδων. Από την άλλη πλευρά δεν εστιάζει την παρέμβαση του δημοσίου στον χώρο αυτό. Ενδεικτικό είναι ακόμα ότι η έγκριση λειτουργίας των Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης ανήκει στο υπουργείο Εργασίας και όχι στο υπουργείο Υγείας, όπως είναι το αίτημα της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Γενικά το Προεδρικό Διάταγμα αποτελείται από δέκα άρθρα και έναν κατάλογο του απαραίτητου εξοπλισμού που πρέπει να έχουν οι Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ). Τα δέκα αυτά άρθρα αναφέρονται στον ορισμό των υπηρεσιών, το προσωπικό τους, τον ελάχιστο απαιτούμενο εξοπλισμό, τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των επιστημονικών υπεύθυνων, τη διαδικασία αδειοδότησης, τη συγκρότηση της γνωμοδοτικής επιτροπής, τις υποχρεώσεις των Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης προς τις επιχειρήσεις, τις υποχρεώσεις τους προς τις αρμόδιες αρχές, τον έλεγχο καλής λειτουργίας των ΥΠΠ.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, οι ΕΞΥΠΠ πρέπει να παίρνουν άδεια λειτουργίας, η οποία ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια. Αρμόδια για την παραλαβή της σχετικής αίτησης θα είναι η Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας, η οποία θα προχωρά στη σύσταση επιτροπών με εκπροσώπους του υπουργείου, των εργαζομένων, των εργοδοτών και επιστημονικών φορέων.

Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης έχουν δικαίωμα να συστήσουν, όπως ορίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 17/96, οι οργανισμοί που εποπτεύονται από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με δραστηριότητες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, τα επιμελητήρια, τα ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, ενώσεις εργοδοτών και μεικτές συμπράξεις των παραπάνω φορέων. Η συζήτηση του σχεδίου αυτού από τους αρμόδιους φορείς, στους οποίους στάλθηκε, διακόπηκε λόγω των πρόωρων εκλογών, αλλά τώρα αναμένεται να μελετηθεί και να προωθηθεί. Πάντως και αυτό το σχέδιο δεν τοποθετεί τις αυξημένες ευθύνες του κράτους απέναντι στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, πέρα από τις ενστάσεις που μπορεί να υπάρξουν για τις διατάξεις που το συνιστούν. Τις επόμενες μέρες θα έχει γνωμοδοτήσει γι' αυτό και η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων της ΓΣΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητάει τη μονιμοποίηση των πενταετών και εποχικών πυροσβεστών (2021-10-21 00:00:00.0)
Εδινε πιστοποιητικά χωρίς υπογραφή γιατρού (2010-04-29 00:00:00.0)
Στήριξη στο κεφάλαιο από χίλιες μπάντες (2006-06-04 00:00:00.0)
Συστηματική παραβίαση των κανόνων υγιεινής (2005-07-13 00:00:00.0)
Για τι παλεύουμε (2003-12-12 00:00:00.0)
Ανεξέλεγκτη η εργοδοσία! (1996-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ