Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
Βαριά ίχνη πικρών χρόνων

Το σημερινό "δημοκρατικό" ελληνικό κράτος επιχειρεί να απαλείψει τα ίχνη των παλιών του ενοχών. Μετά την απόφαση κατεδάφισης του Γεντί Κουλέ ήρθε και η σειρά των φυλακών της Αίγινας...

Ο μύθος έδωσε τη θέση του στην ιστορία. Και η ιστορία έγινε "μύθος" διωγμών, αγώνων, κατατρεγμών. Η κοντινή μας Αίγινα έμελλε να διαγράψει αυτή την πορεία. Ηταν κόρη του ποταμού Ασωπού για να γίνει ερωμένη του Δία, ο οποίος την εξόρισε στη νήσο Οινώνη. Η Οινώνη πήρε το όνομά της και η εξορισμένη Αίγινα γέννησε τον Αιακό, βασιλιά των Μυρμιδόνων. Ο Αιακός λατρεύτηκε από τους Αιγινήτες ως ήρωας. Ο ίδιος λαός λάτρεψε και την Αφαία και γι' αυτήν έχτισε ιερό.

Η κοντινή, όμως, ιστορία είναι... πιο κοντά στην πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο σε μια σκληρή, αιματηρή, πικρή πραγματικότητα. Το 1828 στην Αίγινα ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας, Ι. Καποδίστριας, θεμελίωσε Ορφανοτροφείο. Το κτίριο, που το στέγασε, όπως σημειώνει η Μ. Καρδαμίτση - Αδάμη στο τεύχος 26 του περιοδικού "Ο Μέντωρ": "φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κλασικισμού που επικρατούσε στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα. Η τυπολογία του ακολουθεί την τυπολογία κτιρίων με παρόμοιες χρήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ανατολή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό έργο της καποδιστριακής περιόδου...". Το 1829 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1834,έκλεισε και για τρία χρόνια εγκαταστάθηκε η Σχολή Ευελπίδων. Το 1841,για μικρό χρονικό διάστημα στο κτίριο εγκαθίσταται λοιμοκαθαρτήριο. Το 1854 βρίσκει το κτίριο ερειπωμένο. Το 1860 χρησιμοποιείται σαν φρενοκομείο και στο διάστημα 1866 - 1869 στέγασε πρόσφυγες από την Κρήτη. Το 1879 ο Παντελής Λογιοτατίδης προτείνει την εγκατάσταση φυλακής και το 1880 φτάνουν οι πρώτοι 12 κρατούμενοι.Από τότε και για 100 περίπου χρόνια, μέχρι το 1984,το κτίριο λειτούργησε ως φυλακή υψίστης ασφαλείας. Το πρώτο κτίριο, το καποδιστριακό, συμπληρώθηκε με μια επιπλέον πτέρυγα και στα κελιά της άφησαν τα ίχνη τους βαρυποινίτες αλλά και αγωνιστές.

Σήμερα, το ελληνικό κράτος, επιχειρεί να αφανίσει τα ανεπιθύμητα "ίχνη" της ιστορικής μνήμης.Η κεντρική πτέρυγα των φυλακών, που ήταν, κυρίως, πολιτικές στα μαύρα χρόνια, θεωρείται "προσθήκη που αλλοιώνει το χαρακτήρα του κυρίως κτίσματος" και θα γκρεμιστεί!!! Το ΚΑΣ σε πρόσφατη συνεδρίαση αποφάσισε τον "καθαρισμό" του χώρου, δηλαδή την κατεδάφιση της κεντρικής πτέρυγας των φυλακών (κτίσμα μεταγενέστερο), από την οποία θα κρατηθούν τα ίχνη (!), ώστε να μείνει μόνο το κτίριο που κτίστηκε επί Καποδίστρια. Η καταστροφή αυτή προτείνεται για να στεγαστεί ένα νέο μουσείο, εκτός από τα τρία που έχει η Αίγινα, σύμφωνα με την πρόταση της Διεύθυνσης Μελετών Μουσείων.

Η συγκεκριμένη χρήση αποφασίστηκε εκ του προχείρου, για να εξασφαλιστούν μέσω του κτιρίου 2,5 δισ. από το Β Πακέτο Ντελόρ.Ετσι, ανατέθηκε μελέτη για την οργάνωση "διαχρονικού" (;) μουσείου, που προτείνει προσθήκη δύο νέων κτιρίων. Το ένα θα ανεγερθεί στη θέση του νεότερου κτίσματος των φυλακών, "για διευκόλυνση των επισκεπτών" και το δεύτερο κοντά στο καποδιστριακό, για να στεγάσει τα γλυπτά του ναού της Αφαίας.Από τις φυλακές διατηρείται μόνο η απομόνωση.

Σύμφωνα με τους μελετητές, "η ατμόσφαιρα των φυλακών δε διατηρείται προκειμένου να εξυπηρετηθεί η μουσειακή λειτουργία"!Αποκρύπτεται, όμως, ότι από το 1984 διακεκριμένοι αρχαιολόγοι είχαν διατυπώσει προτάσεις αποκατάστασης και χρήσης του κτιρίου χωρίς την απάλειψη κανενός στοιχείου του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ