Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιχτές οι "συχνότητες" των προβλημάτων

Ο προεκλογικός και εκλογικός πυρετός πέρασε και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι πλέον γεγονός. Ενα γεγονός, βέβαια, που δεν αλλάζει την "ουσία" της πραγματικότητας που υπήρχε και πριν τις εκλογές στο χώρο των ΜΜΕ. Η "ουσία" αυτή αφορά στα ανοιχτά θέματα που, με κυβερνητική ευθύνη, αιωρούνται στο ομιχλώδες ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, διατηρώντας το χάος της αδιαφάνειας.

Ανοιχτό εξακολουθεί να παραμένει το θέμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων, των ραδιοφωνικών αδειών, των κωδίκων δεοντολογίας, η αναβάθμιση της ΕΡΤ, η στήριξη και "υποστήριξη" του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και φυσικά η υλοποίηση του ΠΔ που αφορά στην ονομαστικοποίηση των μετοχών και στην ίδρυση του νέου τμήματος "ελέγχου και διαφάνειας", που "θα" δημιουργηθεί στο ΕΣΡ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μην εφαρμόζει ακόμη και τους νόμους που η ίδια ψηφίζει, παρότι που οι νόμοι αυτοί κάθε άλλο παρά συνεισφέρουν στη διαφάνεια του χώρου των ΜΜΕ και στην ομαλή του λειτουργία. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν και η εννιάμηνη παράταση των τηλεοπτικών αδειών που δόθηκε από την κυβέρνηση πριν δύο μήνες, προκειμένου να καλυφθεί το "νομικό κενό". Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας είχε ανακοινώσει ότι σύντομα θα δοθεί ο χάρτης των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Η εκκρεμότητα όμως παραμένει με αποτέλεσμα όχι μόνο να εκπέμπουν χωρίς άδεια δεκάδες σταθμοί, αλλά και πολλοί από αυτούς που λειτουργούν με άδεια να χρησιμοποιούν όσες ουσιαστικά και όποιες συχνότητες θέλουν. Με αυτό τον τρόπο παρατείνονται η αναρχία και τα προβλήματα στο χώρο των τηλεοπτικών συχνοτήτων, παρότι εκτός όλων των άλλων η αναρχία αυτή έχει επιπτώσεις και στην εθνική ασφάλεια της χώρας μας. Ηδη ο κίνδυνος που δημιουργείται από τις παρεμβολές των τηλεοπτικών σταθμών στη λειτουργία των στρατιωτικών συστημάτων επικοινωνιών έχει επισημανθεί και σε επιστολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η ίδια άναρχη κατάσταση επικρατεί και στο χώρο των ερτζιανών, στον οποίο συνωστίζονται δεκάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί. Οι διαδικασίες που χρειάζονται να γίνουν, προκειμένου να δοθούν οι τελικές ραδιοφωνικές άδειες, δεν έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει, παρότι από τις αρχές Ιουλίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο χάρτης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων του λεκανοπεδίου Αττικής, στο οποίο, όπως είναι γνωστό, υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύτηκε, στο Λεκανοπέδιο μπορούν να εκπέμψουν είκοσι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Καίριο, όμως, ζήτημα στη λειτουργία των ΜΜΕ παραμένει η διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με το νόμο που ψηφίστηκε δεν έδειξε ότι έχει τη διάθεση και την τόλμη να ρίξει φως και να βάλει περιορισμούς στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ. Πολύ περισσότερο δεν επιδιώκει τον κοινωνικό έλεγχο των μέσων πληροφόρησης. Είναι αμφίβολο αν τελικά υλοποιηθεί ακόμη και το ΠΔ του Ιουλίου του '96, σύμφωνα με το οποίο, όπως τουλάχιστον είχε εξαγγείλει ο Δημήτρης Ρέππας, η κυβέρνηση επιθυμεί την απαγόρευση της οικονομικής συγκέντρωσης στο χώρο των ΜΜΕ. Το ΠΔ προβλέπει την ίδρυση νέου τμήματος στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, του τμήματος "Ελέγχου και διαφάνειας", το οποίο εκτός από τη δημιουργία μητρώου, όπου θα καταχωρούνται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ, θα συλλέγει στοιχεία για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, προκειμένου να γίνεται ο έλεγχος. Φυσικά οι εξαγγελίες αυτές γίνονται σε μια περίοδο στην οποία το ΕΣΡ δεν έχει ακόμη όχι μόνο την ανάλογη υποδομή για να λειτουργήσει και ν' ασκήσει τις αρμοδιότητές του, αλλά ούτε και δική του στέγη για τις συνεδριάσεις του.

Ανοιχτό, όμως, παραμένει και το μεγάλο θέμα που λέγεται ΕΡΤ. Μπορεί εμμέσως οι ενοποιήσεις των τμημάτων - κυρίως των δημοσιογραφικών - να ξεκίνησαν, όμως το μέλλον της εξακολουθεί να αιωρείται μεταξύ των οικονομικών προβλημάτων και της κυβερνητικής αδιαφορίας. Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει, ούτε φυσικά αποδείξει, ότι έχει την πολιτική βούληση για την αναβάθμιση και "άνθηση" της ΕΡΤ. Η ουσία για την ανασυγκρότησή της δεν είναι τα "σχέδια μεταρρύθμισης" που εξαγγέλλονται από τον εκάστοτε πρόεδρο, τα "οργανογράμματα" που σχεδιάζονται και αποφασίζονται για να βολευτούν σε "θέσεις" και "θεσούλες" οι εκάστοτε ημέτεροι, οι αλλαγές στη διοίκηση της ΕΡΤ, που αποφασίζονται ανάλογα με το ποιος κάθε φορά είναι ο κυβερνητικός "υπεύθυνός" της. Η ριζική αλλαγή στη μέχρι σήμερα πορεία της ΕΡΤ είναι η απεξάρτησή της από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιταγές και η "αυτονόμησή" της, προκειμένου να επιτελέσει τον ενημερωτικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και παιδευτικό της ρόλο. Για άλλη, όμως, μια φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της ΕΡΤ με την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, ενώ πιστεύει ότι πανάκεια για τη σωτηρία της θα είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση. Πανάκεια, όμως, για την ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να είναι η ίδια η βούληση της κυβέρνησης για αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μέσα από τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της, από τη δραστηριοποίηση του προσωπικού της και από την κρατική οικονομική στήριξη. Η ανάπτυξη της ΕΡΤ είναι επιβεβλημένη, από τη στιγμή μάλιστα που η ΕΡΤ είναι το μοναδικό αντίβαρο στην υποκουλτούρα, στην ηλιθιότητα, στη μιζέρια, στον κιτρινισμό, στο λαϊκισμό και στα στημένα "δράματα", που "εκπέμπουν" οι περισσότερες εκπομπές των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ