Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εγκατάλειψη της επιστήμης

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στις 3 του Οκτώβρη ο "Ριζοσπάστης" δημοσίευσε σημείωμα για την απεργία πείνας, που έχουν κηρύξει από τις 30 Σεπτέμβρη ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής της Γης της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας (ΑΕΡ) ακαδημαϊκός Βλαντίμιρ Στράχοφ και ο πρόεδρος του Συνδικάτου του Ινστιτούτου αυτού, Ιγκορ Ναουμένκο - Μπονταρένκο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διακοπή της χρηματοδότησης της επιστήμης από το κράτος. Η πράξη τους αυτή συντάραξε τον κόσμο της επιστήμης. Στις 10 του Οκτώβρη 2.000 εργαζόμενοι της ΑΕΡ, με τα συνθήματα "Κύριε Γιέλτσιν είστε δολοφόνος της επιστήμης! " και "Καμία υποστήριξη στους καταστροφείς της επιστήμης της πατρίδας μας! ", πραγματοποίησαν στο κέντρο της Μόσχας, στην Πλατεία Μαγιακόφσκι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κάλεσμα του Συμβουλίου του Συνδικάτου της ΑΕΡ. Παρόμοιες συγκεντρώσεις και πικετοφορίες διεξήχθησαν στο Λένινγκραντ, στη χερσόνησο Κόλα και στην Απω Ανατολή. Οι επιστήμονες της Απω Ανατολής συγκέντρωσαν 4.000.000 ρούβλια για την αγορά του εισιτηρίου της Ταμάρας Ντόου για να πάει στη Μόσχα να εκφράσει την αλληλεγγύη των επιστημόνων, που εργάζονται "στην άκρη του κόσμου", σε κείνους του κέντρου. Στην ομιλία της η Ντόου εξέφρασε την ελπίδα για στενότερη συνεργασία των επιστημόνων με τα συνδικάτα.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΡΟ, διδάκτωρ Ιατρικών Επιστημών, ακαδημαϊκός Ρεμ Φιλιμόνοφ, υποστηρίζοντας τον ακαδημαϊκό Στράχοφ, τόνισε ότι δεν είναι όλοι οι υπεύθυνοι των κολεκτίβων έτοιμοι να προασπίσουν τα δικαιώματα των επιστημών, οι περισσότεροι "κρύφτηκαν δειλά, δεν είναι σήμερα μαζί μας". Αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση αγνοεί τις διαμαρτυρίες και τα δίκαια αιτήματα των επιστημόνων, ανέφερε ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν μόνοι τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, αλλά μόνο αν στηριχτούν στις πλατιές μάζες θα μπορέσουν να επανακτήσουν τα δικαιώματά τους για δουλιά, ψωμί, κατοικία, δωρεάν παιδεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε σχέση μ' αυτό, ο Φιλιμόνοφ υπενθύμισε στους συγκεντρωμένους τα λόγια του Ρομέν Ρολάν: "Η σκέψη χωρίς δράση είναι προδοσία! ".

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Ναουμένκο - Μπονταρένκο επισήμανε: "Οι υποσχέσεις δεν τηρούνται. Μόλις τελείωσαν οι εκλογές σταμάτησαν να μας πληρώνουν. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζουν στην τηλεόραση ότι όλα είναι καλά" και πρόσθεσε με πικρή ειρωνεία: "Αν δε μας πληρώσουν ακόμα μερικούς μήνες, τότε θα είναι ακόμα καλύτερα. Μόνο που θα είμαστε λιγότεροι! ". Η θέση ορισμένων ομιλητών ήταν κατηγορηματική: "Φτάνει να σερνόμαστε με την κοιλιά και να παρακαλούμε, πρέπει να απαιτήσουμε! ". Από άλλους διατυπώθηκε διαφορετική θέση: "Να παρακαλέσουμε τον Γιέλτσιν και την κυβέρνηση να στρέψουν το πρόσωπο στην επιστήμη και να τηρήσουν τους νόμους".

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρεται: "Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων και αν δε ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, να πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη πανρωσική πορεία διαμαρτυρίας". Ο Στράχοφ και και ο Ναουμένκο - Μπονταρένκο δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την απεργία πείνας έως τις 12 του Οκτώβρη. Σημειώνουμε, τέλος, ότι δόθηκε στο Ναουμένκο - Μπονταρένκο ο "Ρ" με το σημείωμα για την απεργία πείνας, ο οποίος ευχαρίστησε την εφημερίδα για την υποστήριξη του αγώνα των Ρώσων επιστημόνων.

Απόρριψη προϋπολογισμού

Η Κρατική Δούμα με 280 ψήφους έναντι 33 απέρριψε προχτές το κυβερνητικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 1997 κατά την πρώτη ανάγνωσή του, υιοθετώντας την απορριπτική εισήγηση της Επιτροπής Προϋπολογισμού. Το σχέδιο προβλέπει δαπάνες 524,34 τρισ. ρούβλια, έσοδα 433,64 τρισ. ρούβλια και έλλειμμα 90,70 τρισ. ρούβλια ή 3,3% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ