Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Λάστιχο" οι εργασιακές σχέσεις στην Αχα'ϊα

Μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων της περιοχής έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, καθημερινή μείωση των θέσεων εργασίας, διόγκωση της ανεργίας και χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, με βάση τις επιλογές της "Λευκής Βίβλου", αποτελούν σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στο Νομό Αχαϊας. Το θέμα αυτό έφεραν χτες με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,Μ. Κωστόπουλος και Ν. Γκατζής.Αυτές οι αλλαγές - όπως τονίζουν οι βουλευτές - "είναι αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζει τις εντολές της ΕΕ και των άλλων πολυεθνικών κέντρων, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών και όχι το συμφέρον της χώρας και των εργαζομένων".

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι στο εργοστάσιο επεξεργασίας δέρματος "Ισπανικό" εφαρμόζεται μειωμένο ωράριο, με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών και διαθεσιμότητες εργαζομένων. Στο εργοστάσιο ιματισμού "Δούρος" εφαρμόζεται 7ωρο, με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών, κάτω από το καθεστώς τρομοκρατίας της εργοδοσίας στους εργαζομένους. Η πολυεθνική "3Ε" ("Κόκα - Κόλα") επεκτείνει το καθεστώς των εργολαβιών, δίνοντας δουλιά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ δεν αντικαθιστά το προσωπικό που συνταξιοδοτείται με την πρόσληψη νέου προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά εφαρμόζει καθεστώς εργολαβιών. Οι επιχειρήσεις "Φριγκορέξ" και "Αμστελ" απασχολούν σχεδόν μόνιμα το 30%-50% του προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η βιομηχανία "Αλουκάνκο" εφαρμόζει την τέταρτη βάρδια με ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού της ειδικότητας. Η κλωστοϋφαντουργία "Σακκαλίδης" εκβίασε για την εφαρμογή 3 ή 4 ημερών εργασίας τη βδομάδα και μετά την αντίδραση του σωματείου των εργαζομένων προχώρησε στη μείωση του προσωπικού, απολύοντας 30 εργαζόμενους.

Απευθυνόμενοι προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ανάπτυξης οι τρεις βουλευτές ρωτούν: Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει επιτέλους συγκεκριμένα μέτρα και ποια για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και την αναχαίτιση του κύματος ανεργίας στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ