Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Επικίνδυνη η αμερικανική πρωτοβουλία

Συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Σπ. Κυπριανού, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

Επικίνδυνη για την Κύπρο, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, χαρακτήρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα την επικείμενη αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, με δηλώσεις της στον Τύπο αμέσως μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Σπ. Κυπριανού. Συγκεκριμένα η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε:

"Στον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής αναπτύξαμε τις θέσεις μας κυρίως για την αναμενόμενη από την κυβέρνηση, αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Εμείς ήδη είχαμε προειδοποιήσει το λαό ότι αυτή η πρωτοβουλία των ΗΠΑ περιλαμβάνει "πακέτο" Αιγαίο, Κυπριακό αλλά και τα Βαλκάνια. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται, στην ουσία, να εδραιώσει την αμερικανική κυριαρχία στο Αιγαίο, πράγμα που σημαίνει ότι θα εδραιωθεί η αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων. Επίσης θεωρούμε ότι δρομολογεί επισήμως τη διχοτόμηση της Κύπρου. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι η αμερικανική πρωτοβουλία επεκτείνεται στα Βαλκάνια με σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα στην περιοχή και για τα εθνικά σύνορα, με μοχλό ίσως πάλι, τα προβλήματα των μειονοτήτων.

Εχουμε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να μας ενημερώσει, έστω σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, για το περιεχόμενο της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Ως τώρα δεν έχει γίνει, παρά το ότι την έχουμε προκαλέσει δημόσια. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για να ανησυχούμε και να είμαστε αντίθετοι στην εναπόθεση του Κυπριακού στην αμερικανική πρωτοβουλία.

Παρά το διεθνή συσχετισμό και την κατάσταση που υπάρχει, θεωρούμε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν όλες οι κυβερνήσεις, όλες οι διεθνείς δυνάμεις ή να ζητηθεί η ενεργοποίησή τους με κύριο στόχο τον σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ, πριν να είναι αργά για το νησί".

Σπ. Κυπριανού: Ανησυχούμε βάσιμα

Την ανησυχία του εξέφρασε - με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Σπ. Κυπριανού για όσα εκκολάπτονται γύρω από το Κυπριακό ενόψει και της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Ο Κύπριος πολιτικός υπογράμμισε ότι οι ενδείξεις που υπάρχουν φανερώνουν πως πάμε σε μια λύση του Κυπριακού περίπου στα τετελεσμένα της εισβολής με κάποιες μικροδιαφορές. "Αυτό - είπε - πολύ πλησιάζει τις τουρκικές θέσεις". Πρόσθεσε επίσης πως ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί καμία πίεση προς την Τουρκία για να μεταβάλει τη στάση της και όταν το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ασκήσει κάποια πίεση "αντί να αξιοποιηθούν οι αποφάσεις του, αποτέλεσαν αντικείμενο πολεμικής, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από ορισμένες τουλάχιστον κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ