Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Υποπτες και χαριστικές ρυθμίσεις

Ενώ ήδη, από την κατάργηση των δασμών από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει απολεσθεί πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δρχ. η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Τελωνειακού Κώδικα προχωρά, πέρα από την ιδιωτικοποίηση της αποθήκευσης, και στην ιδιωτικοποίηση ακόμα και των δημοσίων αποθηκών. Αποτέλεσμα αυτής της απελευθέρωσης, τόνισε χτες στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ Λέων Αυδής, κατ' αρχήν θα είναι η δημιουργία μεγάλων αποθηκών εξαρτώμενων από τους μεγάλους μεταφορείς, γεγονός που θα οδηγήσει σε πρώτη φάση στην εξαφάνιση των μικρών και το επόμενο βήμα θα είναι να θεωρηθεί ο δημόσιος τομέας ελλειμματικός, οπότε θα βρεθεί ένα πρόσθετο επιχείρημα για την εκποίησή του. Ταυτόχρονα, η ιδιωτικοποίηση των αποθηκών είναι πολύ πιθανό να ευνοήσει το λαθρεμπόριο. Επίσης δημιουργείται ο κίνδυνος από την έλλειψη ελέγχου εναπόθεσης, έστω και πρόσκαιρα, επικίνδυνων ουσιών, κυρίως ραδιενεργών.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις ανεξήγητες, όπως οι αναφερόμενες στις χρηματικές ποινές για την παράβαση απαγορεύσεως, διακίνησης και μεταφοράς πρόδρομων ουσιών. Χρηματικές ποινές από 500.000 δρχ. έως 1.500.000 δρχ., με τις οποίες ουσιαστικά παρέχεται η δυνατότητα για παράβαση των σχετικών διατάξεων και μέσα σε αυτό το κύκλωμα της διακίνησης ναρκωτικών. "Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη αυτή η διάταξη", τόνισε ο Λέων Αυδής, και διερωτήθηκε "μήπως τελικά θέλουμε να αντικαταστήσουμε την παραγωγή, που φθίνει, όπως η παραγωγή χάλυβος, υφασμάτων κλπ., με την παραγωγή κινήτρων για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ναρκωτικών ουσιών;".

Αναφερόμενος ο βουλευτής του ΚΚΕ στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν διάφορα χρέη, τόνισε ότι ουσιαστικά αποβλέπουν στην παραγραφή αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί από τα λεγόμενα "λευκά κολάρα", δηλαδή τους οικονομικά ισχυρούς. Διευκρινίζοντας ότι αναλυτικά θα τοποθετηθεί στη συζήτηση των συγκεκριμένων άρθρων, παρατήρησε ότι πέραν όλων των άλλων στη ρύθμιση για τα σκάφη αναψυχής δεν προβλέπεται χρόνος παραγραφής των αδικημάτων, με αποτέλεσμα η "διευκόλυνση" που γίνεται και έχει καταγγελθεί σαν σκανδαλώδης, τελικά να λειτουργεί επικουρικά προς την παραγραφή.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις ρυθμίσεις των οφειλών των ΠΑΕ, παρατήρησε ότι διατίθενται ποσά δισεκατομμυρίων για τις μεταγραφές παικτών, μερικά από τα οποία έχουν εισπράξει ορισμένοι από τους ωφελούμενους της ρύθμισης.

Τα άλλα κόμματα

Στις επιμέρους χαριστικές ρυθμίσεις, επικέντρωσαν την προσοχή τους, τόσο οι εισηγητές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όσο και ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. "Αποσύρετε τις χαριστικές διατάξεις και αποδείξτε ότι δεν είστε η κυβέρνηση που προστατεύει τα συμφέροντα των λαθρεμπόρων", είπε ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Νικολόπουλος,ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το κόμμα του θα ψηφίσει όσες τροποποιήσεις χρειάζονται για την εναρμόνιση του Τελωνειακού Κώδικα με τον κοινοτικό. Ο εισηγητής του ΣΥΝ, Β. Αποστόλου,είπε ότι "πρόκειται για νομοσχέδιο σκανδαλωδών ρυθμίσεων, εξακολουθητικού χαρακτήρα". Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαράδεκτο, και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ξεπληρώνει ορισμένα από τα προεκλογικά και μετεκλογικά της γραμμάτια για τη στήριξή της από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Συγκεκριμένη διάταξη, μάλιστα, είπε ότι είναι φωτογραφική για μερικούς που έχουν υποβάλει ανακριβή φορολογική δήλωση, προσθέτοντας: "Μήπως η διάταξη αφορά συγκεκριμένα συγκροτήματα;".

Ο Γ. Δρυς

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς στο ερώτημα του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, είπε ότι από τη ρύθμιση των χρεών εξαιρούνται όσοι έως τις 25/10 έχουν υποστεί φορολογικό έλεγχο, Πρόσθεσε ότι σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι "να βάλουμε μία σειρά φορολογουμένων που είναι εκτός του φορολογικού πλαισίου να προσέλθουν στις ΔΟΥ", σημειώνοντας ότι ανάλογες αποφάσεις έχουν γίνει τέσσερις φορές στο παρελθόν. Ο υφυπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο σκοπό συνολικά του νομοσχεδίου, είπε ότι είναι η βελτίωση των εισπρακτικών ρυθμών του υπουργείου.

ΕσωΠΑΣΟΚικές αντιρρήσεις

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής δήλωσε ότι θα ψηφίσει "παρών", τονίζοντας ότι υπάρχουν 40.000 σκάφη αναψυχής με ξένες σημαίες που τα έχουν επώνυμοι και παίρνουν τα πάντα ατελώνιστα, από καύσιμα μέχρι μηχανές. Επίσης υπογράμμισε ότι το λαθρεμπόριο είναι ο κανών και η καταβολήτελωνειακών δασμών η εξαίρεση και κατέληξε, επισημαίνοντας ότι με το ισχύον καθεστώς η φορολόγηση των σκαφών αναψυχής γίνεται με βάση το μέγεθός τους, δηλαδή με το μέτρο και όχι την αξία τους.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου είπε: "Δεν αγωνίστηκα να γίνει πρωθυπουργός ο Σημίτης για να ψηφιστούν τέτοιες ρυθμίσεις". Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο εισηγήθηκε, από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Θωμόπουλος και όχι ο Γ. Αδαμόπουλος,που το είχε πριν λίγες μέρες εισηγηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, εκφράζοντας όμως ορισμένες αντιρρήσεις. Η επίσημη εξήγηση της απουσίας του Γ. Αδαμόπουλου ήταν ότι είναι ασθενής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαρωτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών στα πλοία αναψυχής (2022-04-15 00:00:00.0)
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής (2014-03-19 00:00:00.0)
Νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα στη θάλασσα (2014-03-13 00:00:00.0)
Πολυνομοσχέδιο που δίνει «γην και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο (2011-07-20 00:00:00.0)
«Τσεκούρι» στα βαρέα και ανθυγιεινά μέσα από το νόμο για τα σκάφη αναψυχής! (2009-07-16 00:00:00.0)
Θα ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους (2003-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ