Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
"Σκληροί καιροί" για τους ανήλικους

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Ο αριθμός των εργαζομένων ανηλίκων παιδιών, σε αναπτυσσόμενες χώρες, είναι σχεδόν διπλάσιος από ό,τι νομιζόταν προηγούμενα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Γενεύη. Και δεν πρόκειται απλά για εργασία. Πολλά από τα παιδιά αυτά "απασχολούνται" σε πορνεία, ενώ άλλα σε διάφορα εργοστάσια - σκλαβοπάζαρα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 250 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 5 μέχρι 14 χρόνων, εργάζονται, έναντι 73 εκατομμυρίων που νομιζόταν αρχικά. Από αυτά τα 250 εκατομμύρια, τα μισά δουλεύουν πλήρες ωράριο.

Τα τελευταία στοιχεία ήταν αποτέλεσμα μιας σε βάθος έρευνας και συνεντεύξεων, ενώ τα προηγούμενα βασίζονταν σχεδόν αποκλειστικά σε επίσημες στατιστικές.

Συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε ότι περίπου 153 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται στην Ασία, 80 εκατομμύρια στην Αφρική και 17,5 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική.

Ταυτόχρονα, η ILO ζητά να υιοθετηθεί μια νέα διεθνής συμφωνία, που να απαγορεύει τις σκληρότερες μορφές παιδικής "εργασίας": Δουλεία, πορνεία και απασχόληση σε επικίνδυνες βιομηχανίες.

Προστίθεται ότι από τις 185 χώρες - μέλη του ΟΗΕ, μόνο 49 έχουν επικυρώσει τη διεθνή σύμβαση του 1976 για την παιδική εργασία. Ορισμένες χώρες προβάλλουν σαν αιτιολογικό για την αρνητική τους στάση το ότι είναι πολύ ευρείς οι περιορισμοί πάνω στην εργατική αμοιβή.

Ο διευθυντής της ILO, Μισέλ Χάνσεν, δήλωσε ότι η παιδική εργασία έχει σαν μόνη συνέπεια τη διαιώνιση του αναλφαβητισμού και της φτώχειας.

Η έκθεση αναφέρει ότι η παιδική δουλεία εξακολουθεί να ισχύει στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και Δυτική Αφρική. Τα παιδιά πουλιούνται απευθείας σαν να είναι εμπόρευμα, ή σε άλλες περιπτώσεις αγροτικές οικογένειες πληρώνονται προκαταβολικά από "εργολάβους", οι οποίοι μεταφέρουν τα παιδιά σε εργοστάσια κατασκευής ταπήτων, σε υαλουργεία ή σε πορνεία.

Η διακίνηση παιδιών για τη "σεξουαλική βιομηχανία" αυξάνεται, αν και επικρατεί μεγαλύτερη κατανόηση του προβλήματος αυτού σε διεθνή κλίμακα, τονίζει η έκθεση. Αναφέρει σχετικά, ότι στην Ασία υπάρχουν σήμερα γύρω στο ένα εκατομμύριο εκπορνευόμενα παιδιά και ο αριθμός τους ολοένα αυξάνεται. Το ίδιο γίνεται και στις αφρικανικές χώρες Μπουρκίνα Φασό, Ακτή του Ελεφαντοστού, Γκάνα, Κένυα, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ