Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. -

Διεξάγεται την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία, με αντιπάλους τον σημερινό Πρόεδρο, Ιόν Ιλιέσκου και τον χριστιανοδημοκράτη Εμίλ Κωνσταντινέσκου, που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά κατά τον πρώτο γύρο, στις αρχές του μήνα.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Ιλιέσκου επικράτησε του Κωνσταντινέσκου με ποσοστό 32% έναντι 28%, ενώ ο τρίτος υποψήφιος, ο σοσιαλδημοκράτης, πρώην πρωθυπουργός Πέτρε Ρόμαν έλαβε το 21%.

Οι Ιλιέσκου καιΚωνσταντινέσκου ήταν και πάλι αντίπαλοι στις εκλογές του 1992, στις οποίες ο πρώτος επικράτησε άνετα του δεύτερου με ποσοστό 62% έναντι 39%.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ιλιέσκου εμφανίστηκε ως ο εγγυητής της σταθερότητας και της ισορροπίας στη χώρα κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι εκπροσωπεί τη "δικτατορία του χρήματος".

Από τη μεριά του, ο Κωνσταντινέσκου διακήρυξε ότι προωθεί τη συμφιλίωση όλων των Ρουμάνων και θα αγωνιστεί για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι ήδη η Δημοκρατική Συνθήκη του Κωνσταντινέσκου και η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση του Ρόμαν συγκρότησαν συνασπισμό και διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Περίπου 14.000 τοπικοί και διεθνείς παρατηρητές θα επιβλέψουν τη διεξαγωγή των εκλογών, τα επίσημα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τετάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ