Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
2ο θέμα) Αλλα τρία χρόνια σκληρής λιτότητας

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, χωρίς ημερομηνία λήξης, έδωσε χτες στους μεγαλοεπιχειρηματίες, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Τριετία σκληρής λιτότητας εξήγγειλε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου,κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, οι εργασίες του οποίου άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα.

Τέσσερις μέρες πριν από την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1997, ο υπουργός - απευθυνόμενος στο εκλεκτό ακροατήριο των μεγαλοεπιχειρηματιών που παρακολουθούν τις εργασίες του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου - ήταν αρκετά αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς:

  • Επαναβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για κατεδάφιση των υπολειμμάτων των κοινωνικών κατακτήσεων στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας, μέσω της νέας πολιτικής με τον ψευδεπίγραφο τίτλο του "σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους".
  • Υποσχέθηκε επιτάχυνση των ρυθμών του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ κατηγόρησε τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους για την κυβερνητική αποτυχία στον τομέα του πληθωρισμού.
  • Ζήτησε, τέλος, την υποταγή του εργατικού κινήματος στους κυβερνητικούς στόχους, εκτοξεύοντας την απειλή ότι, αν δεν αποδεχτούν τα ψιχία του "σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους", θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του παρελθόντος...
  • Χαρακτήρισε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 1997, "μοναδική προσπάθεια εκσυγχρονισμού" και την επίτευξη των στόχων του ως "την πιο κρίσιμη της τελευταίας δεκαπενταετίας".

Στα πλαίσια αυτά, χρησιμοποιώντας κινδυνολογικά επιχειρήματα ("θα πρέπει να πετύχουμε αν θέλουμε να διαδραματίσουμε ουσιαστικό ρόλο στην Ευρώπη του 21ου αιώνα") ανήγγειλε για μια ακόμη φορά σκληρή λιτότητα για την επόμενη τριετία προκειμένου να επιτευχθούν οι κυβερνητικοί στόχοι.

Ο Γ. Παπαντωνίου κάλυψε ουσιαστικά το σάπιο καθεστώς που επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - αλλά και τις δικές του ευθύνες - καθεστώς το οποίο ήρθε στην επικαιρότητα μετά την πρόσφατη απάτη της "Δέλτα Χρηματιστηριακής" και άλλων "χρηματιστών". Υποβαθμίζοντας το όλο θέμα έκανε λόγο για "πρόοδο που σημειώθηκε την τελευταία τριετία στο Χρηματιστήριο, η οποία δεν αναιρείται από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη κρίση...".

Υποσχέθηκε επίσης επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων μέσω της πώλησης μέσα στο 1997 μειοψηφίας μετοχών της ΔΕΠ, την έκδοση αδειών για τη δημιουργία ιδιωτικών εταιριών διακίνησης φυσικού αερίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, την ιδιωτικοποίηση των τριών μικρών εμπορικών Τραπεζών Αττικής, Κρήτης και Κεντρικής Ελλάδος, καθώς και των επιχειρήσεων του ΟΑΕ.

  • Το φόβο ότι οι σκληροί όροι της Συνθήκης του Μάαστριχτ θα ακυρώσουν τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης (την οποία χαρακτήρισε μονόδρομο) εξέφρασε ο Δ. Τσοβόλας στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Η αντίθεσή του δηλαδή δεν εστιάζεται στο οικοδόμημα που θέλουν να δημιουργήσουν οι πολυεθνικές, αλλά στον τρόπο δημιουργίας του και στο φόβο ότι οι ακολουθούμενες μέθοδοι θα έχουν ουσιαστικά αντίθετα αποτελέσματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ