Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
"Τρελά κέρδη" για τους βιομηχάνους

Στην εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ομολογείται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, που εφάρμοσαν στην περίοδο 1990-1995 οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είχε ως αποτέλεσμα τον πενταπλασιασμό των φανερών κερδών των βιομηχάνων

"Τρελά κέρδη" για βιομηχάνους και όχι μόνο εξασφάλισε η "γαλαζοπράσινη" πολιτική σκληρής λιτότητας, που εφαρμόστηκε στην εξαετία 1990-1995 από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ! Το ομολογεί με τον πλέον επίσημο τρόπο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την εξαμηνιαία έκθεση για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Με την έκθεση αυτή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει ότι συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και ομολογεί πως τα δύο μεγάλα κόμματα, που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, "κατάφεραν" στην πενταετία 1990-1995 να ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΟΥΝ τα καθαρά κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Στην έκθεση, όπου γίνεται και αναφορά στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο χώρο των βιομηχανικών επιχειρήσεων, αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Τα καθαρά κέρδη το 1995 αυξήθηκαν κατά 30,3% σε ονομαστικούς όρους (20% σε πραγματικούς όρους), στη δε πενταετία 1990-1995 τα καθαρά κέρδη πενταπλασιάστηκαν από 71 δισεκατομμύρια δραχμές το 1990 στα 343 δισεκατομμύρια δραχμές το 1995, με αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο των επιχειρηματικών επενδύσεων".Το επίτευγμα λοιπόν των "γαλαζοπράσινων" κυβερνήσεων του δικομματισμού, όλα αυτά τα χρόνια, είναι μία προκλητική αύξηση της τάξης του 483% (!!!) στα βιομηχανικά κέρδη, αλλά και ο διπλασιασμός της αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων στη βιομηχανία.Και όλα αυτά, τη στιγμή που την ίδια περίοδο η συγκεκριμένη πολιτική οδήγησε σε επίπεδα εξαθλίωσης το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην επόμενη διετία 1997-1998 (σ. σ. για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε διετία και όχι στο επόμενο έτος), εκτιμάται ότι:

  • Ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ θα επιταχυνθεί στο 3,3% (έναντι πρόβλεψης 2,6% του αναθεωρημένου προγράμματος "σύγκλισης").
  • Η εισοδηματική πολιτική που θα εφαρμοστεί χαρακτηρίζεται "περιοριστική", με στόχο την επίτευξη ταχύτερης μείωσης του ρυθμού ανόδου του κόστους εργασίας. Οπως σημειώνεται, με βάση την εισοδηματική πολιτική που έχει ήδη ανακοινωθεί και σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας, η πρόβλεψη για την αύξηση του κόστους εργασίας το 1996 είναι 7,2% και με την έναρξη εφαρμογής του νέου μισθολογίου από την 1-1-97 για τους υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους "η συνολική αύξηση των μισθών θα ανέλθει στο 11%, εάν συνυπολογιστούν οι λοιπές υπό κατανομή δαπάνες". Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι μέσα από την εξαμηνιαία έκθεση η κυβέρνηση δίνει γραμμή στην εργοδοσία για χορήγηση αυξήσεων 4,5% (σε δύο δόσεις) στον ιδιωτικό τομέα, με βάση την υπεραισιόδοξη πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός το 1997 θα συγκρατηθεί στο 4,5%, κάτι που θεωρείται ανέφικτο και εξωπραγματικό. Οπως αναφέρεται, "στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τη διετή (1996-'97) Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τον προβλεπόμενο πληθωρισμό (4,5% στο τέλος του 1997) εκτιμάται ονομαστική αύξηση των κατώτατων αποδοχών κατά 8,6% σε μέσα επίπεδα".
  • Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει τον αντιπληθωριστικό της χαρακτήρα, διατηρώντας σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής χωρίς όμως να αποκλειστούν μικρές βραχυχρόνιες διακυμάνσεις,οι οποίες και θα αποθαρρύνουν τις κερδοσκοπικές κινήσεις κεφαλαίου.

Τέλος, από την εξαμηνιαία έκθεση προκύπτει ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνει ο αριθμός των επίσημα εγγεγραμμένων ανέργων, που υπολογίζεται να φτάσει τους 421.300 στο τέλος του 1996 από 398.200 που ήταν το 1993.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ