Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ '97
Τέλος εποχής

Στο σημερινό αγώνα με Λευκορωσία κλείνει την καριέρα του στην Εθνική ο Π. Φασούλας, ο μόνος της "παλιάς φρουράς" που ταξίδεψε στο Μινσκ

Το φάντασμα της Λευκορωσίας συνεχίζει να κυνηγάει την Εθνική ομάδα. Παραμονές του πρώτου αγώνα στο ΟΑΚΑ, κανείς δεν υπολόγιζε το συγκρότημα που τέσσερις μέρες νωρίτερα είχε συντριβεί από τη Βοσνία με 59 - 80. Και ω του θαύματος, στις 11/10/1995 δημιουργήθηκε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Μετά από ένα εκρηκτικό ξεκίνημα που έδωσε προβάδισμα 18 πόντων, ο Μ. Δενδρινός έκρινε ότι ήρθε η ώρα να δείξει το ταλέντο της η νέα γενιά του μπάσκετ. Οι έφηβοι που λίγους μήνες νωρίτερα είχαν στεφθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές. Στον πάγκο κάθονταν οι Ρεντζιάς, Κακιούζης, Καράγκουτης, Λιαδέλης, Σταυρακόπουλος κι ο κόσμος είχε ανέβει στο Μαρούσι για να τους χειροκροτήσει. Πριν ακόμα ολοκληρωθεί το εικοσάλεπτο, είχαν έρθει τα πάνω - κάτω. Οι Λευκορώσοι με κορυφαίο τον Νταϊνένκο ανέτρεψαν τη διαφορά, κι όπως τόνισε ο προπονητής τους Αλεξάντερ Μπορίσοφ, στην επανάληψη ήταν ένα διαφορετικό παιχνίδι. "Η αφετηρία της παρακμής". "Ηταν το πρώτο τίμημα της ανανέωσης". "Το τέλος μιας εποχής", έγραψε ο Τύπος.

Η αλήθεια είναι ότι η Εθνική δε χάθηκε. Κι η πρόκριση στην τελική φάση του "Ευρωμπάσκετ '97" εξασφαλίστηκε νωρίς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα διέπρεψε. Κάποια ελαττώματα όμως που δημιούργησε η επαγγελματική εποχή, δε λένε να την εγκαταλείψουν. "Στο παιχνίδι με τη Λευκορωσία αποδείχτηκε ότι ο σωματειακός αθλητισμός είναι πολύ ισχυρό αντίδοτο για την αυτοσυγκέντρωση των διεθνών στην Εθνική" είχε υπογραμμίσει ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής Μ. Δενδρινός και η ζωή τον δικαιώνει. Παραμονές του αγώνα με το Ισραήλ επέλεξε ο Ολυμπιακός να μπει ο Δ. Παπανικολάου στο χειρουργείο. Παραμονές της συνάντησης με τη Λευκορωσία... τραυματίστηκαν ο Αλβέρτης με τον Παταβούκα και ασθένησε ο Οικονόμου. Οι τρεις τους είχαν σημειώσει 44 πόντους εναντίον του Ισραήλ.

Αρχηγός και ηγέτης της Εθνικής στο σημερινό παιχνίδι με τη Λευκορωσία (19.00 Super sport και 21.30 ΕΤ-2 σε μαγνητοσκόπηση), θα είναι ο Π. Φασούλας. Ο σέντερ του Ολυμπιακού θα συμπληρώσει στο Μινσκ 225 συμμετοχές στο Εθνικό συγκρότημα, σχεδόν όσες έχουν μαζί οι άλλοι εννέα παίκτες που συμμετέχουν της αποστολής (Σιγάλας 66, Κορωνιός 50, Ρεντζιάς 49, Μπουντούρης 47, Κακιούσης 44, Μυριούνης 11, Γιαννούλης 10, Κακιούζης 3, Λιαδέλης 1). Ο Φασούλας εξήγγειλε ότι στο Μινσκ θα τερματίσει την καριέρα του στην Εθνική. Μια πραγματική απώλεια που όντως θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας εποχής.

Οι Λευκορώσοι

Οι Λευκορώσοι που πριν ένα μήνα ηττήθηκαν στο Μινσκ από τη Βοσνία με 59 - 80, δε θα έχουν στη δύναμή τους τον Νταϊνένκο που πήρε τη ρώσικη υπηκοότητα προκειμένου να αγωνιστεί με την ΤΣΣΚΑ στην Ευρωλίγκα. Παίζουν όμως το τελευταίο τους χαρτί στην υπόθεση πρόκριση, γι' αυτό και είναι επικίνδυνοι. Κι όπως σωστά επισήμανε ο Λ. Τσάβας κατά την αναχώρηση, "ενδεχόμενη δική μας ολιγωρία, θα φέρει αναταραχές στον Α όμιλο". Και σαν να μην έφταναν οι απώλειες παικτών, η Εθνική ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα να φτάσει στο Μινσκ, μέσω Φρανκφούρτης. Μία ώρα καθυστέρηση στη γερμανική πόλη και τρεις στο αεροδρόμιο του Μινσκ μέχρι να εκδοθούν ατομικές άδειες εισόδου και οι παίκτες έφτασαν στο ξενοδοχείο 14 ώρες μετά την απογείωση από το Ελληνικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ