Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο Μάλκοβιτς και η Εθνική ομάδα

Ο Μπόζινταρ Μαλκοβιτς συνέδεσε το όνομά του με τη Γιουγκοπλάστικα, την ομάδα πρότυπο που αμφισβήτησε το επαγγελματικό μοντέλο μπάσκετ της γηραιάς ηπείρου, όπως αυτό διαμορφώθηκε από Ιταλούς και Ισπανούς με την είσοδο των Αμερικανών.

Ο Σέρβος προπονητής συνέδεσε το όνομά του και με την πρώτη πολυεθνική ομάδα στη μετά Μπόσμαν εποχή. Στο βωμό των προσωπικών του συμφερόντων, θυσίασε Γιαννάκη, Παταβούκα, Σταυρακόπουλο, Κόρφα, προκειμένου ο πρωταθλητής Ευρώπης να αποκτήσει τη δική του φιλοσοφία.

***

Στο διάστημα που οι επιλογές του μετά δυσκολίας αποσπούσαν το χειροκρότημα των ελαχίστων φιλάθλων που έκαναν τον κόπο να πάνε στο ΟΑΚΑ, απέφευγε να πάρει θέση για τη νέα τάξη πραγμάτων. Με την πρώτη θετική εμφάνιση του Παναθηναϊκού και των καλών σχολίων του ευρωπαϊκού Τύπου, βρήκε την ευκαιρία να ρίξει τη βόμβα του. "Η ΦΙΜΠΑ κάνει μεγάλο σφάλμα. Πρέπει να καταλάβει πως το μπάσκετ είναι πλέον επαγγελματικό. Οι παίκτες υπογράφουν υψηλά συμβόλαια με τις ομάδες και δεν μπορεί να διακόπτονται διοργανώσεις για να γίνονται παιχνίδια των εθνικών ομάδων", δήλωσε λίγο μετά την επιστροφή του από τη Λιόν και τη νίκη επί της Βιλερμπάν.

***

Να καταργηθούν λοιπόν οι εθνικές ομάδες και τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα, για να μπορεί ο κάθε επαγγελματίας προπονητής να πλουτίζει εκ του ασφαλούς. Εντάξει, αλλά τα μηνύματα που έστειλαν στην ελληνική νεολαία ο Γιαννάκης και η παρέα του, ο Ρεντζιάς και η Εθνική εφήβων, στο μέλλον ποιος θα τα στέλνει; Ο Αμίτσι, ο Κοχ και ο Σκονοκίνι;

Επιπλέον, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, η γιουγκοσλάβικη σχολή της οποίας ο προπονητής του Παναθηναϊκού είναι ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους, αρνείται να πληρώσει προκειμένου να αντικαταστήσει ένα δικό της ταλέντο με ένα γυρολόγο Αμερικανό; Ακόμα και από οικονομική σκοπιά να το δει κανείς, η προτροπή του Μπ. Μαλίκοβιτς είναι ασύμφορη για χώρες με την οικονομία και την μπασκετική παιδεία της Ελλάδας.

Το πιθανότερο είναι ότι ο προπονητής του Παναθηναϊκού δε θέλει την κατάργηση των Εθνικών ομάδων. Ενοχλημένος προφανώς που ως πρωταθλητής Ευρώπης η ΦΙΜΠΑ δεν τον κάλεσε στο 1ο Ευρωπαϊκό "ολ σταρ γκέιμ" που θα φιλοξενηθεί το Δεκέμβρη στην Κωνσταντινούπολη, βρήκε την ευκαιρία να αμφισβητήσει το ρόλο της διεθνούς Ομοσπονδίας. Μόνο που διάλεξε λάθος κι επικίνδυνο στόχο για τα πυρά του.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ