Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
"Νεκρώνει" η χώρα απ' άκρη σ' άκρη

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια στην αντεργατική πολιτική και τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Η χώρα αναμένεται να "νεκρώσει" σήμερα απ' άκρη σ' άκρη. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, στις βιομηχανίες, στις βιοτεχνίες, στις υπηρεσίες, στα γιαπιά, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στις τράπεζες, στα υπουργεία και τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους και τις νομαρχίες, στα νοσοκομεία και τις συγκοινωνίες, απεργούν.Σε όλες τις πόλεις Εργατικά Κέντρα, ομοσπονδίες και σωματεία διοργανώνουν απεργιακές συγκεντρώσεις και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν συντονιστεί με αγρότες, ΕΒΕ και φοιτητές σε κοινά μέτωπα πάλης.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,δήλωσε στο "Ρ": "Αυτές τις τελευταίες στιγμές, που η κυβέρνηση και η εργοδοσία προσπαθούν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, καλούμε την εργατική τάξη σύσσωμη, πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, να δώσει μαζικό, μαχητικό, ταξικό "παρών" στην απεργία και τις συγκεντρώσεις. Να στείλει ένα δυνατό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Να υποχρεώσει τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος να μπουν μπροστά για την κλιμάκωση και το συντονισμό του αγώνα".

Οι εργαζόμενοι, συμμετέχοντας στην απεργία, αντιστέκονται στην "καταιγίδα" των αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, που υπαγορεύονται από το περιβόητο "πρόγραμμα σύγκλισης". Βασικά τους αιτήματα, η βελτίωση του εισοδήματος, η αύξηση των συντάξεων, η λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων και των εργασιακών σχέσεων, η δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση κ.ά.

Καλούν στον αγώνα

Συμπαράσταση στον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, εκφράζει ηΠανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών,τονίζοντας ότι "σε κάθε περίπτωση ο δημοσιογραφικός κόσμος θα συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους για καλύτερες συνθήκες δουλιάς και ποιότητα ζωής". Την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας καταγγέλλει επίσης η ΕΣΗΕΑ,εκφράζει την αντίθεσή της στα "αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης" και συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις.

"Με όλες τις δυνάμεις της", συμμετέχει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ στην απεργία, "εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή της στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας και ανεργίας".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών καλεί όλους τους σιδηροδρομικούς να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση, "για να καταγγείλουν την αντεργατική πολιτική της λιτότητας και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της συρρίκνωσης, του τεμαχισμού και της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή,συμμετέχει στην απεργία προβάλλοντας επιπλέον τρία κύρια αιτήματα του κλάδου: Την επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη μισθολογική αναβάθμιση, την άμεση έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του τρέχοντος έτους.

Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και οι διοικήσεις των σωματείων - μελών του, εκφράζουν τη σιγουριά ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός θα αντιδράσουν στον επιδιωκόμενο αποπροσανατολισμό με το αγωνιστικό "παρών" τους στην απεργία.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών συμπαρατάσσεται στην απεργία "ενάντια στην αντιλαϊκή οικονομική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση" και ζητά αύξηση των κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού για το πολιτισμό, αξιοπρεπείς συντάξεις στους ανθρώπους της τέχνης, τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για Ευρώπη των λαών, ενάντια στο Μάαστριχτ των αριθμών.

Η Αγωνιστική Πανδημοκρατική Ενότητα Λογοτεχνών και Συνεργαζόμενων,χαιρετίζει και συμπαραστέκεται στο "μεγάλο πανελλήνιο αγώνα των εργαζομένων της πατρίδας μας". Επίσης, καλεί όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της χώρας να "ενισχύσουν με την παρουσία τους αυτόν και όλους τους άλλους αγώνες των εργαζομένων για τα ιερά δικαιώματά τους".

- "Γιγαντιαία επέλαση", ενάντια στην παραγωγική βάση της χώρας και στο εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μισθωτών και των συνταξιούχων, χαρακτηρίζει τη νέα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.Στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι μπροστά στην επερχόμενη λαίλαπα "οι εργαζόμενοι, οι υπάλληλοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι συνταξιούχοι και η νεολαία αντιστέκονται με απαρχή την πανελλαδική απεργία".

- "Μπορούμε να γίνουμε η γενιά της αντεπίθεσης",τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΟ Λέσβου της ΚΝΕ,καλώντας σε μαχητικό "παρών" στη συγκέντρωση, στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Συμμετέχουν οι επαγγελματοβιοτέχνες

Τη συμμετοχή των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στη σημερινή παλλαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, αποφάσισε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Πειραιά,καταγγέλλοντας τη νέα αντιλαϊκή επίθεση, τη φοροεισπρακτική πολιτική σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Επίσης, η ΣΕΑ αποφάσισε να οργανώσει και να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων στις 9 Δεκέμβρη με βάση και την απόφαση της ΓΣΕΒΕΕ και καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ΕΒΕ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) Μ. Διαμαντής δήλωσε: "Σύμφωνα και με την κατεύθυνση της ΓΣΕΒΕΕ, ότι η 28η Νοέμβρη είναι ημέρα πανελλαδικών κινητοποιήσεων εργαζομένων, αγροτών, συνταξιούχων, δεν μπορεί να λείπουν από αυτή οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι μικρέμποροι που πλήττονται ιδιαίτερα από τις κυβερνητικές πολιτικές και κύρια από τον προϋπολογισμό του 1997. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, μετά και από τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, δηλώσεις εμπαιγμού για δήθεν μέτρα ελάφρυνσης των "αντικειμενικών κριτηρίων". Ετσι, η ΟΒΣΑ συμμετέχει και συμπαρίσταται στη σημερινή μεγάλη συγκέντρωση στην Κάνιγγος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου,εκφράζει τη συμπαράστασή της στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων και την αντίθεσή της στην κυβερνητική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ