Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βορειοελλαδίτες συγγραφείς και "Επίλογος"

Βορειοελλαδίτες συγγραφείς και τα νέα βιβλία τους παρουσίασαν χτες, στη "Στοά Βιβλίου", οι εκδόσεις "Κέδρος",μπροστά σε ένα ακροατήριο γνωστών συγγραφέων και κριτικών λογοτεχνίας που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Ο Κώστας Μουρσελάς παρουσίασε τη Στέλλα Βογιατζόγλου και το νέο μυθιστόρημά της "Υστερα, έφυγες στ' αλήθεια",που μιλά για πρόσωπα καθημερινά και αναγνωρίσιμα, για πρόσωπα μιας γενιάς που άλλα βλέπουν τα όνειρά τους πραγματοποιημένα και άλλα απραγματοποίητα.

Ο Πάνος Θεοδωρίδης παρουσίασε ο ίδιος το βιβλίο του "Τι εφύλαγεν αυτός ο χαμαιδράκων".Ο συγγραφέας, αρχιτέκτων που έχει υπηρετήσει χρόνια την Αρχαιολογική Υπηρεσία με αναστηλώσεις μνημείων (διορισμένος σήμερα ως καλλιτεχνικός διευθυντής της "Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας"), περιέλαβε στο βιβλίο του κείμενά του για τα μνημεία.

Ο Δημήτρης Καλοκύρης,δημιουργός των λογοτεχνικών περιοδικών "Τραμ" και "Χάρτης", παρουσίασε τα ποιήματά του "ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ και έντεκα τελεσίγραφα εικονίσματα (1966 - 1996) ".

Το μυθιστόρημα του γνωστού συγγραφέα, κριτικού θεάτρου, πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας Νίκου Μπακόλα "Η ατέλειωτη γραφή του αίματος",παρουσίασε ο Χριστόφορος Μηλιώνης.Ο μύθος του Μπακόλα ξεκινά με ένα διπλό φονικό και μια αυτοχειρία σ' ένα χωράφι της Μακεδονίας το 1923. Το αίμα ενώνει σαν κλωστή τους ήρωες του μυθιστορήματος.

Τα διηγήματα του Σάκη Σερέφα "Το σπίτι υποδέχεται" παρουσίασε ο Γιάννης Γκούμας.Πρόκειται για επτά ιστορίες σε μια "ιδρωμένη πόλη", σαν τη σημερινή Θεσσαλονίκη, κύρια της νύχτας.

Τέλος ο Βασίλης Τσαμπούσης παρουσίασε το βιβλίο του "Χερουβικά στα κεραμίδια",που περιλαμβάνει έντεκα διηγήματά του, που "τέμνουν την πραγματικότητα".

  • Κυκλοφόρησε, για 5η συνεχή χρονιά, η ετήσια πολιτιστική έκδοση "Επίλογος '96".Στις 528 εικονογραφημένες σελίδες του φετινού τόμου, 47 άνθρωποι των Γραμμάτων και των τεχνών, ανασκοπούν κριτικά, τα πολιτιστικά δρώμενα κατά την περίοδο Οκτώβριος '95 - Σεπτέμβριος '96 και αναδεικνύουν προβλήματα του πολιτιστικού χώρου. Καλύπτονται οι τομείς: Γράμματα - ιδέες, θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, κινηματογράφος, μέσα επικοινωνίας (Τύπος, τηλεόραση), φωτογραφία, αρχιτεκτονική.Το θέατρο κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του τόμου, όπου παρουσιάζονται και κρίνονται παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και αναφέρονται οι συντελεστές τους.

Μεταξύ των συνεργατών του τόμου είναι οι: Α. Αργυρίου, Γ. Βαρβέρης, Ε. Βαροπούλου, Κ. Γεωργουσόπουλος, Ι. Φ. Κακριδής, Μ. Στεφανίδης, κ. ά.

Την έκδοση κοσμούν δεκάδες καλλιτεχνικές φωτογραφίες με θέμα: "Πόρτες και παράθυρα" απ' όλη την Ελλάδα. Ο "Επίλογος '96" κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Γαλαίος (Κολοκοτρώνη 19).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ