Κυριακή 10 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η πόλη των παρκο-παρανομιών

"Πληρώνετε εδώ", προειδοποιούν οι δεκάδες πινακίδες των εταιριών ελεγχόμενης στάθμευσης, που έχουν κυριολεκτικά περικυκλώσει τον Πειραιά. "Πληρώνετε παντού, συνεχώς", είναι η καθημερινή πραγματικότητα για τους Πειραιώτες και τους επισκέπτες της πόλης.

Και αν εξαιρέσει κανείς την τραγελαφική πλευρά της υπόθεσης - μέχρι και οι δράστες της δολοφονίας του εφοπλιστή Κ. Περατικού είχαν φροντίσει να προμηθευτούν τα αναγκαία εισιτήρια, για να παρκάρουν χωρίς απρόοπτα το όχημα διαφυγής τους - το βέβαιο είναι πως οι Πειραιώτες πληρώνουν πολύ ακριβά το τίμημα του μέτρου που εφάρμοσε απ' τους πρώτους ο Δήμος Πειραιά, παρουσιάζοντας την επέλαση των ιδιωτών περίπου ως πανάκεια για τη λύση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της πόλης.

Αυτό που παραμένει άγνωστο για τους κατοίκους του Πειραιά είναι σε ποιον πληρώνουν τα υπέρογκα κόμιστρα για τη στάθμευση των αυτοκινήτων τους, ακόμη κι έξω απ' το σπίτι τους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Στ. Λογοθέτη, θεωρητικά το μέτρο θα λειτουργούσε υπέρ των οικονομικών του δήμου, αποφέροντάς του εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Στην πραγματικότητα, οι ιδιώτες συνεργάτες - εμφανείς ή αφανείς - είναι που αποκομίζουν δισεκατομμύρια από τις τσέπες των Πειραιωτών, όταν ο δήμος συγκεντρώνει ή τίποτα ή ψίχουλα.

Για τη συμπλήρωση της εικόνας, αρκεί να προσθέσουμε σ' αυτά και την πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", Π. Σαλπέα: "Η ελεγχόμενη στάθμευση, αν διαχειρίζεται όχι από ιδιώτες, αλλά από το δήμο, είναι θετικό μέτρο, όταν εφαρμόζεται στην κατεύθυνση της ρύθμισης των κυκλοφοριακών προβλημάτων μιας πόλης και όχι του οικονομικού κέρδους. Σήμερα, ιδιαίτερα στο Δήμο Πειραιά, ο οποίος έχει συνάψει τις επαχθέστερες πανελλαδικά συμβάσεις με ιδιωτικές παρκοεταιρίες, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αποτελεί ένα ακόμη στυγνό φορομπηχτικό μέτρο με διπλή κατεύθυνση: Την οικονομική αφαίμαξη των δημοτών με πρόσθετες φορολογίες σε εφαρμογή των κυβερνητικών κατευθύνσεων και την απαξίωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των αρμοδιοτήτων της".

Φάτε, πιείτε...

Οι παρκοεταιρίες τα τελευταία χρόνια έχουν επιδοθεί κυριολεκτικά σε κυνήγι των επισκεπτών και των κατοίκων του Πειραιά. Η διοίκηση του δήμου σπεύδει να τις εξυπηρετήσει. Φέτος αύξησε τις ελεγχόμενες θέσεις από 2.900 σε 5.000. Μετά τη ΣΕΛΜΟ ΑΕ, έφερε στον Πειραιά και την ΤΕΟΚΑΡ ΑΕ. Χωρίς καν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα ποσά των εισιτηρίων στάθμευσης και των κλήσεων. Οσο για τη σύμβαση, την πρώτη που υπογράφτηκε με τη ΣΕΛΜΟ, προέβλεπε ότι το 65% των εσόδων και επιπλέον ο ΦΠΑ θα πήγαιναν στον ιδιώτη.

Προβλεπόταν ακόμα η εταιρία να αποδίδει ανά μήνα λογαριασμό και ο δήμος να εισπράττει το δικό του μερίδιο. Με αυτούς τους όρους, ο δήμαρχος Πειραιά επέμενε ότι ο δήμος θα επωφελούνταν 950 εκατομμύρια δραχμές ετησίως. Ωστόσο, ουδέποτε έγινε μηνιαία εκκαθάριση και στα ταμεία του Δήμου μπήκαν συνολικά μόλις 50 εκατομμύρια τον περασμένο Φλεβάρη.

Να σημειώσουμε ότι είχε δοθεί στην εταιρία η δυνατότητα - με το σχετικό μερίδιο - να τακτοποιήσει και να εισπράξει και τις κλήσεις που παλιότερα είχε κόψει η Δημοτική Αστυνομία. Η τελευταία, παρά το γεγονός ότι η εταιρία αναλάμβανε την υποχρέωση να τη μετεκπαιδεύσει στη μηχανοργάνωση, παραμένει ανενεργός και περιθωριοποιημένη, με 90 συνολικά δημοτικούς υπαλλήλους χωρίς αντικείμενο.

Πρόσφατα, η ΣΕΛΜΟ ΑΕ, ερήμην του Δήμου Πειραιά, άλλαξε χέρια και έγινε ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΕΠΕ. Η νέα, επαχθέστερη της πρώτης, σύμβαση που υπέγραψε, φέτος, η διοίκηση του δήμου, της παρείχε και αυτή τη δυνατότητα. Κι όμως, την ίδια ώρα, υπάρχει εμπλοκή της ΣΕΛΜΟ ΑΕ με το δημόσιο, αφού χρωστάει εδώ και ένα χρόνο στον ΟΑΣΑ περίπου 700.000.000 δραχμές. Η άλλη εταιρία, η ΤΕΟΚΑΡ ΑΕ, όπως κατήγγειλε ο Π. Σαλπέας, δραστηριοποιείται στον Πειραιά χωρίς απόφαση του ΔΣ, αλλά μέσω Δημοτικής Επιχείρησης, που προχώρησε παράνομα σε διαγωνισμό, ενώ καμιά εταιρία δε διαθέτει μελέτη για την ανάπτυξη θέσεων στάθμευσης, επεξεργασμένη από τους αρμόδιους φορείς.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ