Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Το νοσοκομείο "βγαίνει" και απ' την πρίζα

Η ΔΕΗ απειλεί με διακοπή της ηλεκτροδότησης για χρέος 16 εκατομμυρίων, ενώ το συνολικό χρέος του νοσοκομείου ανέρχεται σε 1,6 δισ. δραχμές

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Γιαννιτσών, από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αντιμετωπίζει.

Τα χρέη του ξεπερνούν τα 1,6 δισ. δραχμές - ποσό σημαντικό για ένα επαρχιακό νοσοκομείο - ολόκληρα τμήματα υπολειτουργούν ή λειτουργούν κάτω από έντονα δυσμενείς συνθήκες, με αποτέλεσμα από τις 180 κλίνες που έχει σήμερα το νοσοκομείο να είναι διαθέσιμες μόνο οι 100. Από την περασμένη Παρασκευή οι 78 γιατροί και τα 400 άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης, το οποίο υπάγεται στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, ανακοίνωσαν πως ξεκινούν επίσχεση διαρκείας γιατί είναι απλήρωτοι τις εφημερίες και τις υπερωρίες εδώ και 4 μήνες, ενώ η ΔΕΗ απειλεί με διακοπή της ηλεκτροδότησης για χρέος 16 εκατομμυρίων.

Τα συνολικά χρέη σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων φτάνουν τα 1,6 δισ. δραχμές και αφορούν, πέρα από τα δεδουλευμένα, οφειλές προς τους προμηθευτές καθώς και παροχές υπηρεσιών καθαριότητας και τεχνικής υποστήριξης. Να σημειωθεί πως χρέη του νοσοκομείου προς τρίτους χρονολογούνται από την 1 - 5 - 1994, με αποτέλεσμα οι εταιρίες να έχουν κηρύξει εμπάργκο στο νοσοκομείο και πολλά τμήματα να μη διαθέτουν αναγκαία υλικά για τη διεξαγωγή εξετάσεων ή μικροβιολογικών αντιδράσεων.

Σήμερα λειτουργούν ικανοποιητικά μόνο οι κλινικές της παθολογικής, χειρουργικής, μαιευτικής και παιδιατρικής και τα τμήματα φυσικοθεραπείας, αιμοδοσίας, ακτινολογικού και μικροβιολογικού. Σημαντικά όμως τμήματα και ειδικότητες, όπως η ουρολογική, η οφθαλμολογική, η πνευμονολογική, η νευρολογική, η ΩΡΛ και η αιματολογική μόλις που καλύπτονται με ένα και μόνο γιατρό, ενώ η ορθοπεδική και η ψυχιατρική, καθώς και το καρδιολογικό τμήμα αντιμετωπίζουν τα περιστατικά με δύο γιατρούς.

Από τις 20 Δεκέμβρη οι γιατροί του Νοσοκομείου Γιαννιτσών και του ΚΥ Κρύας Βρύσης σε συνεννόηση με την Ενωση Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας τις ώρες 9πμ - 2μμ με αίτημα την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και τη ρητή διαβεβαίωση ότι δε θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα χρηματοδότησης στο μέλλον. Η απάντηση του οικονομικού διευθυντή του νοσοκομείου ήταν επίσης άμεση. Απαίτησε να υπογράφουν καθημερινά οι γιατροί σε λίστα ότι απέχουν από τις εργασίες τους και απείλησε με μηνύσεις και διώξεις, γιατί, όπως υποστήριξε, δε δικαιούνται να διεκδικούν υπερωριακές αποδοχές στη διάρκεια της κανονικής τους απασχόλησης.

Οι γιατροί δεν πτοήθηκαν και κατήγγειλαν την προσπάθεια τρομοκράτησης και προειδοποίησαν το νοσοκομείο με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας υποσχέθηκε πως μέχρι σήμερα το πολύ θα δοθεί σε πρώτη φάση ποσό 100 εκατομμυρίων για να αποπληρωθεί μέρος των δεδουλευμένων και εντός των ημερών άλλα 300, γεγονός που οδήγησε σε προσωρινή αναστολή της επίσχεσης εργασίας μέχρι την υλοποίηση της υπόσχεσης. Οπως τονίζουν οι γιατροί, αυτό το σενάριο έχει ξαναπαιχτεί από την κυβέρνηση όταν προεκλογικά ό σημερινός υφυπουργός παρά στον πρωθυπουργό, Γ. Πασχαλίδης, υποσχόταν και διαβεβαίωνε τους πάντες πως όλα τα προβλήματα του νοσοκομείου μετά τις εκλογές θα αντιμετωπίζονταν άμεσα.

Τότε όμως ήταν εκλογές...

Φ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ