Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΟΛΙΓΙΑΝΝΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΟΦΤΕΞ
Επιλογή το ξεπούλημα

- Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΣΟΦΤΕΞ, να θέσουν το μισό σχεδόν προσωπικό (1.500 άτομα) σε υποχρεωτική 15ήμερη άδεια;

- Ολα ξεκινάνε από την επιλογή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την επιχείρηση. Ετσι όπως την έχουν φέρει την επιχείρηση σε οικονομικό μαρασμό, αυτή η 15ήμερη άδεια είναι μια χρονική παράταση για να δούνε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους. Ενας δεύτερος λόγος, είναι ότι δημιουργείται στον κόσμο μια απογοήτευση και αγανάκτηση που ενδεχόμενα θα έχει στόχο να αποδεχτούν οποιαδήποτε λύση και αν δώσουν. Προετοιμάζουν ψυχολογικά το έδαφος για να προλάβουν αντιδράσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Στα πλαίσια αυτά κυκλοφορούν και φήμες περί κοψίματος του ρεύματος από τη ΔΕΗ, κάτι που θα χειροτερέψει περισσότερο την κατάσταση.

- Είπατε προηγουμένως ότι την έχουν φέρει σε οικονομικό μαρασμό. Τι εννοούσατε;

- Η εταιρία, αντί να νιώσει τη φροντίδα του κράτους, σαν δημόσια που είναι, την περιέπλεξαν στα γρανάζια του τραπεζικού κατεστημένου, με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Ο δανεισμός της επιχείρησης είναι γύρω στα 20 δισ. δρχ., οι τόκοι υπερβαίνουν ετησίως τα 3 δισ. δρχ. Με τους τόκους δυο ετών θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν τα εγκεκριμένα επενδυτικά προγράμματα. Από πλευράς παραγωγικής διαδικασίας, η εταιρία πάει καλά. Συγκεκριμένα, ο μηχανολογικός της εξοπλισμός τα τελευταία χρόνια πιάνει τουλάχιστον το 80% της δυνατότητας απόδοσης. Συνεχίζει να διατηρεί περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς και γύρω στο 60% των εξαγωγών ελληνικού χαρτιού. Υπερτερεί των άλλων ομοειδών επιχειρήσεων, στο θέμα των πρώτων υλών, γιατί το εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα προσφέρει ένα 30% περίπου της πρώτης ύλης (καθετοποίηση παραγωγής από πρώτη ύλη μέχρι τελικό προϊόν). Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ανάκαμψη των πωλήσεων, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με το σκεπτικό του ξεπουλήματος.

- Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση;

- Είναι οι κυβερνήσεις των τελευταίων 13 χρόνων που δεν έβαλαν ούτε μια δραχμή για επενδύσεις. Στόχος όλων τους ήταν, αφού ξεχρεωθούν τα φέσια των πρώην ιδιοκτητών, να δοθεί ξανά η επιχείρηση για ένα κομμάτι ψωμί στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον όλες οι κυβερνήσεις, για κομματικές σκοπιμότητες, "ασέλγησαν" πάνω στη ΣΟΦΤΕΞ, με εκατοντάδες ρουσφέτια και τακτοποιήσεις ημετέρων.

- Ποια θα είναι η αντίδραση των εργαζομένων;

- Το ΔΣ του σωματείου έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Δευτέρα συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κατάστασης συγκεκριμένα. Υπάρχει προσανατολισμός γιασυνέντευξη Τύπου και Γενική Συνέλευση, με πρόταση για εξουσιοδότηση του ΔΣ να προγραμματίσει μια σειρά ενέργειες. Εμείς σαν "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ" (σ. σ. υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) έχουμε επισημάνει τα τελευταία χρόνια και τις αιτίες αυτής της κατάστασης που είναι η απόφαση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση και ποια πρέπει να είναι η στάση των εργαζομένων για να σωθεί αυτή η δημόσια επιχείρηση, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, όπως: Να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Να χρηματοδοτηθεί άμεσα η επιχείρηση και να προχωρήσουν άμεσα τα εγκεκριμένα επενδυτικά προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης. Τα στελέχη και οι φίλοι της "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ", στην κατεύθυνση αυτή θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

ΝΤ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ