Κυριακή 29 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η συμβολή των κομμουνιστών στον αγώνα της αγροτιάς

Του Γιώργου ΝΤΑΦΟΥΛΗ

Ο ηρωικός αγώνας των αγροτών έφερε ξανά στην επιφάνεια με ορμητικό τρόπο τις πραγματικές αντιθέσεις της ελληνικής κοινωνίας.

Αντιθέσεις που έχουν να κάνουν με τα νέα σχέδια πλήρους υποταγής και προσαρμογής του λαού μας, στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τόσο της Ευρώπης όσο και διεθνώς.

Στο όνομα αυτών των προσαρμογών και αυτών των "δεδομένων" εφαρμόζονται σε βάρος του λαού και της χώρας μας οι πιο ακραίες μορφές αντιδραστικών και αντιλαϊκών πολιτικών.

Κόμματα και οικονομική πλουτοκρατία, που συνέδεσαν την τύχη τους με την επικράτηση αυτών των αντιδραστικών σχεδίων, ασκούν τεράστια πίεση και ιδεολογική τρομοκρατία στη συνείδηση του λαού μιλώντας για υποχρεωτική πορεία και αναγκαστικούς μονόδρομους.

Η δυνατότητα που δόθηκε στους αγρότες να "σπάσουν" αυτό το φράγμα εκβιασμών και ιδεολογικής τρομοκρατίας, είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών παραγόντων.

Καταλυτικός και καθοριστικός παράγοντας γι' αυτό το μεγαλειώδες αγροτικό κίνημα των 25 ημερών, αποτέλεσε η δύναμη της σύνδεσης του ΚΚΕ, των μελών και στελεχών του, με τις πλατιές μάζες της αγροτιάς. Μια σύνδεση που σφυρηλατήθηκε χρόνο με το χρόνο, μέρα με τη μέρα, στο καμίνι της σκληρής πραγματικότητας και των αναρίθμητων μικρών και μεγάλων αγροτικών αγώνων που προηγήθηκαν.

Μια σύνδεση που αλληλοτροφοδοτούσε την αμοιβαία εμπιστοσύνη αγροτών και Κόμματος, στη βάση της πιο γνήσιας φιλοαγροτικής πολιτικής, που αντιπαρατιθόταν ανοιχτά στα καταστροφικά σχέδια της ΕΕ, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

Αυτές οι παρακαταθήκες αποτέλεσαν τον συνεκτικό κρίκο της ενότητας στη βάση και στην "κορυφή" των συντονιστικών επιτροπών περιορίζοντας τους κραδασμούς και τις αναπόφευκτες ταλαντεύσεις που δημιουργούσε η σφοδρή επίθεση των αντιπάλων της αγροτικής κινητοποίησης.

Πρέπει να ξέρουν όλοι πως τα στελέχη των συντονιστικών επιτροπών δέχτηκαν τρομακτικές πιέσεις και εκβιασμούς, προκειμένου να "σπάσουν" τον αγώνα.

Οι κομμουνιστές, έτσι κι αλλιώς, ήταν "εκτός" βεληνεκούς αυτών των επιθέσεων.

Οι άλλοι συνάδελφοι όμως ήταν εντός, εξαιτίας της πολιτικής των ίδιων των κομμάτων τους.

Το ότι άντεξαν, έχει να κάνει και με τις ειλικρινείς σχέσεις αγώνα που αναπτύχθηκαν με τους κομμουνιστές και κυρίως με τη βάση της αγροτιάς.

Εκεί που οι παράγοντες αυτοί ήταν αδύνατοι, όπως σε Μακεδονία - Θράκη, ο αγώνας έσπασε, εξαιτίας της παγίδευσης αγροτιστών της ΝΔ, στα σχέδια υπονόμευσης της κινητοποίησης από την κυβέρνηση.

Το αγροτικό πρόβλημα όμως βρίσκεται μπροστά μας. Η αγροτική οικονομία και η αγροτιά της χώρας μας, δέχονται άμεσα την απειλή της μαζικής χρεοκοπίας και της εγκατάλειψης.

Δε μιλάμε για ένα προϊόν ή έναν κλάδο της αγροτικής οικονομίας.

Μιλάμε για το σύνολο της δομής και παραγωγής που βρίσκονται σε διωγμό εξαιτίας συγκεκριμένων σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών. Σε πρώτη φάση αυτοί που κινδυνεύουν να πεταχτούν έξω από τα νοικοκυριά τους, είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί και μεσαίοι αγρότες.

Δεν είναι τυχαίο που σ' αυτό το συλλαλητήριο των 25 ημερών οι αγρότες έθεταν προς τη Συντονιστική Επιτροπή την παρακάτω σκέψη:

"Και να κερδίσουμε τα 6 αιτήματα, δε σώζεται η κατάσταση. Του χρόνου τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα με τους περιορισμούς, τα πρόστιμα, τις συνυπευθυνότητες, τις τιμές, το κόστος κλπ. Ο αγώνας πρέπει να είναι καθολικός για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής.

Γίνεται φανερό πως ο ρόλος πια των κομμουνιστών και συνολικά του ΚΚΕ θα γίνει πολύ πιο καθοριστικός για την τύχη του αγροτικού κινήματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως θα πέσουν "λυτοί και δεμένοι" προκειμένου να χτυπηθεί η "καρδιά" των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Να χτυπηθούν οι δεσμοί εμπιστοσύνης αγροτών και ΚΚΕ, που αποτελούν την κινητήρια δύναμη αυτού του ηρωικού αγώνα.

Οπως μέχρι τώρα δεν κρύψαμε την ταυτότητά μας, και αναπτύξαμε σχέσεις αγωνιστικής ειλικρίνειας με αγρότες αλλά και συνδικαλιστές άλλων πεποιθήσεων, έτσι και τώρα το ίδιο πρέπει να κάνουμε.

Οι αγρότες γνωρίζουν και το έδειξαν στις 25 μέρες ηρωικού αγώνα, πως οι κομμουνιστές παλεύουν καλύτερα γιατί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τα ισχυρά οικονομικά και πολιτικά κέντρα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί δεν έχουν δεσμευτεί και συμφωνήσει σε τίποτα από όσα καταστροφικά συμβαίνουν σε βάρος τους.

Παλεύουν καλύτερα και για τα άμεσα και για τα μακροπρόθεσμα γιατί έχουν ξεκαθαρίσει μια για πάντα με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.

Μπροστά μας βρίσκεται και πλησιάζει ένα νέος κύκλος αγροτικών αγώνων.

Για να είναι νικηφόρος απαιτείται οι κομμουνιστές να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο της καταξίωσης στην πράξη ως λαϊκοί ηγέτες με καθαρή πολιτική σκέψη και προσανατολισμό στη βάση της επεξεργασμένης πολιτικής του 15ου Συνεδρίου.

Πολιτική που δοκιμάστηκε μαζικά στην αγροτιά της χώρας μας και υιοθετήθηκε από τους ίδιους, οδηγώντας τα πράγματα ένα βήμα πιο μπροστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ