Κυριακή 8 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ

Η διάδοση των ναρκωτικών αφορά ολόκληρη τη χώρα

Φυσικά, η ταχύτατη διάδοση των ναρκωτικών δεν περιορίζεται μόνο στην Καλιφόρνια, αλλά αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου "Ραντ Κορπ" έδειξε ότι γύρω στα 7 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι τακτικοί χρήστες κοκαϊνης, από τους οποίους 1,7 εκατομμύρια βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ναρκομανίας. Μια άλλη έρευνα - κρατική αυτή - εξακρίβωσε ότι το ποσοστό χρήσης κοκαϊνης ανάμεσα στους εφήβους αυξήθηκε κατά 166% από το 1994 ως το 1995. Στις αρχές του Οκτώβρη, έγινε στη νότια περιοχή του Λος Αντζελες συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του καταχθόνιου ρόλου της ΣΙΑ, στην οποία πήραν μέρος χιλιάδες άτομα. Μιλώντας σ' αυτήν, η μαύρη ομοσπονδιακή βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος από την Καλιφόρνια, Μακσίν Ουότερς, χαρακτήρισε την προώθηση των ναρκωτικών μ' αυτό τον τρόπο σαν "ένα από τα μεγαλύτερα δεινά που διαπράχθηκαν κατά του λαού", επισημαίνοντας ότι "οι φυλακές γεμίζουν από μαύρους και μελαχρινούς νέους, ενώ οι μεγάλοι έμποροι ναρκωτικών που εργάζονται για τη ΣΙΑ, αφήνονται ελεύθεροι".

Διαμαρτυρίες έγιναν - και συνεχίζονται - και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ. Μια πραγματοποιήθηκε έξω από τις πύλες του κτιριακού συγκροτήματος της ΣΙΑ στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνιας, με αίτημα τη διεξαγωγή έρευνας εκ μέρους του Κογκρέσου για τη συνωμοσία "κοκαϊνης - Κόντρας". Η αστυνομία συνέλαβε τρεις από τους οργανωτές της: τον μαύρο κωμικό ηθοποιό και αγωνιστή Ντικ Γκρέγκορι, τον ραδιοεκφωνητή Τζο Μάντισον και τον καθηγητή Τζον Νιούμαν.

Θορυβημένη από τις αντιδράσεις αυτές, η ηγεσία της ΣΙΑ έσπευσε να δηλώσει ότι θα ερευνήσει την υπόθεση. Ωστόσο, ο γενικός επιθεωρητής της, Φρέντερικ Χιτζ, καταθέτοντας στις 23/10 στην επιτροπή κατασκοπίας της Γερουσίας, ισχυρίστηκε ότι ως τώρα δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως η ΣΙΑ έπαιξε κάποιο ρόλο στην εισαγωγή κρακ κοκαϊνης στις ΗΠΑ. Και πρόσθεσε ότι ίσως χρειαστούν μήνες για να εξεταστούν πλήρως τα σχετικά αρχεία. Οι ακροατές, όμως, στην πλειοψηφία τους μαύροι, που παρακολουθούσαν από τα θεωρεία τη συζήτηση, ξέσπασαν σε βροντερά ειρωνικά επιφωνήματα και αποδοκιμασίες όταν ο κ. Χιτζ "διαβεβαίωσε" πως η "υπηρεσία" του καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για να φθάσει στο βάθος της υπόθεσης...

Και δεν είχαν άδικο. Αρκετά πριν από την κατάθεση αυτή, ένας πρώην πράκτορας της Υπηρεσίας Κύρωσης Φαρμάκων (DEA), ο Κλερίνο Καστίλο, κατάγγειλε σε δημόσια συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον (23/9), ότι η DEA συνεργάστηκε με τη ΣΙΑ για τη συγκάλυψη της διακίνησης ναρκωτικών στις ΗΠΑ από τους Νικαραγουανούς "Κόντρας" στη δεκαετία του 1980. Τόνισε μάλιστα ότι επανειλημμένα είχε κάνει αυτή την καταγγελία, αλλά ποτέ δεν πάρθηκε σοβαρά υπόψη, παρά μόνο μετά τις αποκαλύψεις της "Μέρκιουρι Σαν Νιους" τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Καστίλο, που εργαζόταν για τη DEA στην Κεντρική Αμερική από το 1985 ως το 1990, βεβαίωσε ότι έχει στην κατοχή του ντοκουμέντα, που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του.

Είπε, συγκεκριμένα, ότι ενώ υπηρετούσε στην αεροπορική βάση στο Ιλοπάνγκο του Σαλβαδόρ το 1986, παρακολούθησε μυστικούς πράκτορες της ΣΙΑ να φορτώνουν σε αεροσκάφη κοκαϊνη, προοριζόμενη για τις ΗΠΑ. Σημείωσε, πρόσθεσε, στο ημερολόγιό του τις ποσότητες της κοκαϊνης, τους αριθμούς ταυτότητας των αεροσκαφών και, ακόμα, τα ονόματα των πιλότων που έπαιρναν μέρος σ' αυτή την αποστολή. Κατόπιν, έστειλε τηλεγραφήματα στην έδρα της DEA στην Ουάσιγκτον, πληροφορώντας τη για τη μεγάλη ροή ναρκωτικών μέσω του Ιλοπάνγκο, μια επιχείρηση, όπως είπε, που καθοδηγούσαν ο αντισυνταγματάρχης Ολιβερ Νορθ (από το υπόγειο του Λευκού Οίκου) και ο Μακς Γκόμεζ, γνωστός ως Φίλιξ Ροντρίγκες, ένας βετεράνος της εισβολής της ΣΙΑ στον Κόλπο των Χοίρων της Κούβας και φίλος του τότε αντιπροέδρου Τζορτζ Μπους.

Συνεχίζοντας, ο Καστίλο είπε ότι εξέφρασε την ανησυχία του στον αξιωματούχο της DEA, Τζον Μαρς, και στον αξιωματικό της αεροπορίας, Τζέιμς Στιλ, στρατιωτικό σύμβουλο των ΗΠΑ στο Σαλβαδόρ, που επέβλεπε τη μυστική επιχείρηση της ΣΙΑ. Επίσης, προειδοποίησε σχετικά και τον Αμερικανό πρεσβευτή, Εντουιν Κορ.

"Μου ελέχθη ότι θα λήξει η καριέρα μου γιατί "πατούσα πάνω στην επιχείρηση του Λευκού Οίκου"", είπε ο Καστίλο. "Συνέχισα να γράφω εκθέσεις, αλλά εξαφανίζονταν μέσα στη μαύρη τρύπα", στην έδρα της DEA. "Η μαρτυρία είναι εκεί. Εχω τους αριθμούς του φακέλου αυτής της υπόθεσης, τα ονόματα και τις ημερομηνίες".

Εδώ θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανακινείται αυτό το σκάνδαλο. Τον Ιούνη του 1986, οι τότε ομοσπονδιακοί βουλευτές της Καλιφόρνιας Τζορτζ Μίλερ και Μπάρμπαρα Μπόκσερ διακήρυξαν ότι οι "Κόντρας" συσσώρευαν χρηματικά ποσά, κάνοντας λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Αμέσως ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Τζον Κέρι, πρόεδρος της υποεπιτροπής της Γερουσίας επί των ναρκωτικών, διεξήγαγε επί δύο χρόνια σχετική έρευνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα το 1987, πως η κυβέρνηση Ρίγκαν έδινε προτεραιότητα στον "πόλεμο κατά του κομμουνισμού" στην Κεντρική Αμερική, παρά στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ